Todellinen ongelma

Valvoja: Hallitus

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Onko Islannissa tapahtuva tulivuoren, Eyjafjallajökull purkaus, saanut ansaitsemansa huomion. Purkaus on nyt kiihtynyt ja on odotettavissa sen edelleen vahvistuvan.
Purkaus sisältää fluoridia joka ei ole terveydelle hyväksi, muiden kaasujen lisäksi, joista maininnan ansaitsee rikkidioksidi joka nousee yläilmakehään ja aiheuttaa siellä harmia,
muuttuen kosteuden vaikutuksesta lopulta rikkihapoksi.
Näitä vaikutuksia ei ole kovinkaan perusteellisesti tutkittu, ja seuraamalla erilaisten tahojen lausuntoja saadaan hyvinkin ristiriitainen kuva siitä mitä nyt on tapahtumassa.
Jokatapauksessa nyt näyttää selvältä että Eyjafjallajökull on aloittanut tarinansa Islannissa eikä näillä näkymin ole hiljenemässä vaan aivan päinvastoin, se jatkuu ja jatkuu.
Edellisellä kerralla purkaus kesti kaksi vuotta, ja sen vaikutukset eivät jääneet huomaamatta maailmanlaajuisestikaan.
Miten käy tällä kerralla? onko ilmastonmuutos todellakin aivan nurkan takana? onko se kylmenevä ja voimakkaasti jopa niin että siitä vallitsee yksimielisyys.

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kyllähän tulivuorten tiedetään historiankin aikana purkautuneen merkittävin ilmastovaikutuksin, tosin ne ovat yleensä kestäneet 1-2 vuotta purkauksen jälkeen. Vaikutus riippuu purkausken laadusta ja ennen kaikkea purkautuvan laavan koostumuksesta.

Roy Spencerin lämpötilakäyrässä näkyy mm Pinatubon vaikutus.

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Jos olisi käyrästö joka ulottuu vuoteen 1918 asti niin silloin olisi näkyvissä tämä edellinen purkaus.

abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Tulivuoret ja ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja abc »

Tulivuorien purkausaineista suurin osa (yli 90 %) on vesihöyryä. Sitten on erilaisia rikin ja hiilen oksideja, silikaattityyppisiä aineita (kuten Eyjafjallan tapauksessa), rikkivetyä ja klorideja.

Tulivuoripurkauksilla on ilmastollisia seuraamuksia maapallonlaajuisesti, jos purkaus on niin voimakas, että purkaustuotteet nousevat yläilmakehään, stratosfääriin asti 15-30 km korkeuteen. Siellä ne levittäytyvät kaikkialle ja viipyvät siellä useita vuosia. Haitallisin tekijä näissä on purkausten rikkidioksidi, joka stratosfäärissä muodostaa veden kanssa rikkihappoa fotokemiallisissa reaktioissa. Se on tehokas auringonsäteilyn takaisinheijastaja. Näin maapallon lämpötila putoaa. Suurissa purkauksissa kuten Pinatubo v. 1991 maapallon keskilämpötila putosi muutamalla kymmenesosa-asteella muutamaksi vuodeksi. Tulivuorien hiukkaset aiheuttavat myös auringonvalossa voimakkaita aamu- ja iltaruskoja.

Eyjafjallan purkaustuotteet ovat jääneet melko matalalle ja ne vaipuvat pian takaisin maahan muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Näin tällä tulivuorella ei ole merkittävää maapallon laajuista ilmastovaikutusta. Paikallisesti kylläkin vuoren lähiympäristössä.

Purkaushiukkaset toimivat yläilmakehässä myös tiivistymiskeskuksina, jolloin pilvisyys lisääntyy, ja se aiheuttaa ilmakehään lisäjäähdytystä. Toisaalta taas yläilmakehässä lämpötila nousee, kun absorptio kasvaa. Tämäkin on todettu ja mitattu satelliittihavainnoissa.

Merkittäviä historiallisia purkauksia, joilla on ollut ilmastollista merkitystä on tapahtunut ainakin v. 1783, (Katla Islannissa), 1809 ja 1815 (Tambora Indonesiassa). Noihin aikoihin mm. Euroopassa ilmat olivat erittäin koleita. Vastaavia muutoksia oli myös v. 1883 Krakataun purkauksen jälkeen. Muita: Mt. Katmai 1912, St. Helens 1980, jne.

Islannin Hekla purkautui voimakkaasti vuonna 1694 ja samaan aikaan oli useita tulivuoren purkauksia tropiikissa. Silloin koettiin Euroopassa erittäin kylmiä vuosia kuten Suomestakin tiedetään suuret nälkä- ja kuolonvuodet 1694-95. Tulivuorien aktiivisuus on siis osaltaan ollut vaikuttamassa 1600-luvun koleisiin olosuhteisiin ns. Pikku Jääkauden aikana.

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Nyt on muutamia asioita jotka on syytä ottaa huomioon, Katla ja Eyjafjallajökull ovat purkautuneet aina yhtäaikaa, mannerlaatat joiden saumassa vuoret sijaitsevat, ovat etääntyneet toisistaan nopeudella 1cm/vrk.
Molemmat vuoret sijaitsevat samassa vulkaanisesa systeemissä, Katlan tuottama sulamisvesivirta on kasvamassa, kuten myös höyryvirta, maanjäristysoiminta on erittäin vilkasta Eyjafjallan kraaterissa jos halutaan kutsua sitä tällä nimellä. Voidaan myöskin sanoa ettei mitattavaa suuretta Katlassa, mikä on Islantilaisgeologien käyttämä sanamuoto, mutta samanaikaisesti sanotaaan että Eyjafjallan toiminnassa ei ole näköpiirissä mitään joka viittaisi sen toiminnan hiipumiseen. On myöskin olemassa tietoa siitä että ko rikkidioksidia on havaittu ylemmissä ilmakerroksissa n, 15 km korkeudessa, jonne ko. kaasut näyttävät päätyvän. Myöskin analyysi purkautumisen sisällöstä on.

Toivoa sopii että olen väärässä.

http://www.dlr.de/en/desktopdefault.aspx/tabid-6449/10620_read-23752/
http://www.vedur.is/

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Tulivuoret ja ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

abc kirjoitti:Tulivuorien purkausaineista suurin osa (yli 90 %) on vesihöyryä.


Asiasta en mitään tiedä, mutta oudolta tuntuu, että tulivuoren purkauksesta tulisi vettä. Eikös se vesihöyry synny vain, jos kuuma laava tulee veden kanssa kosketukseen?

Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Tulivuoret ja ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja Wade »

abc kirjoitti:Merkittäviä historiallisia purkauksia, joilla on ollut ilmastollista merkitystä on tapahtunut ainakin v. 1783, (Katla Islannissa)...
Tulivuoren nimi on Laki, joka purkautui 1783. Lakin purkaus aiheutti vakavia ilmanlaatuongelmia Euroopassa, mutta sen ilmastollisia vaikutuksia on monasti liioiteltu jopa laittamalla 1780-luvun viileneminen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa täysin sen piikkiin. Viilenemisen alkamisesta oli jo selviä merkkejä ennen Lakin purkausta, mutta varmaan sekin jotain vaikutti, sillä purkaus oli suurempi kuin Mt. Pinatubon ja tapahtui korkeilla leveysasteilla. Tapauksesta on tehty monenlaista tutkimusta. BBC:n uutisen brittitutkijoiden mukaan Laki ei aiheuttanut Englannissa kumaa kesää 1783 ja kylmää talvea 1783/84.

"Dr Steve Blake, a volcanologist at the Open University in Milton Keynes, told BBC News Online: "Both [temperature and emissions] must have had some influence. But off the top of my head, I'm not sure whether you can unpick those and say which one is critical."
Other researchers have also argued that the extremely hot summer of 1783 and the particularly cold winter of 1783/4 could have been caused by the volcanic eruptions at Laki.
The products of volcanism are known to have effects on climate. But the Cambridge researchers suggest other, unrelated, factors could equally have been to blame for these temperature extremes."

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3745749.stm

Vastaa Viestiin