MERENPINNAN KOHOAMINEN

Valvoja: Hallitus

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Koveri »

On esitetty erilaisia teorioita siitä kuinka merenpinta nousee jos esimerkiksi Grönlannin jäätiköt sulavat. Onko väittämä esitetty täysin realistisesti vai onko siinä mahdollisesti muita siihen vaikuttavia seikkoja?
Kun on niin nettä alpit ovat nousseet 1,5 kilometriä miljoonan vuoden aikana niin se tekee noin 1,5mm/ vuosi. Mantere kelluu aivan samoin kuin merikin, sulan magman päällä, Jos tehdään niin että painetaan jotakin kohtaa pallossa alas, niin käykö niin että paineen nousemisen seurauksena toinen kohta nousee jolloin syntyy tasapainotilanne joka nytkin vallitsee. Siis jos vesi nousee niin mannerkin nousee.
No nyt ollaankin päästy seuraaavaan ongelmaan joka syntyy kun mantere kohoaa, mannerlaaattojen saumoissa kitka vähenee ja laatta työntyy toisen alle ja toisaalla ne vetäytyvät erilleen.
Syntyy siis maanjäristyksiä normaalia enemmän, siitä seuraa myöskin lisääntyvä vulkaaninen toiminta jolloin ilmakehään nousee kuten nyt X tn päivässä rikkidioksidia, joka nousee n. viidentoista kilometrin korkeuteen ja heijastaa sieltä auringon säteilyä takaisin avaruuteen, näin jäähdyttäen ilmaston jälleen sopivaksi, systeemi toimii niinkuin se on tähänkin asti toiminut miljoonat vuodet, tilanne ei olisikaan uusi maapallolla niikuin se ei olekkaan, vaan lämmintä on ollut kuten kylmääkin.
Tämä teoria lienee yhtä hyvä kuin kaikki muutkin, hatustahan nekin on otettu.

Antero
Viestit: 161
Liittynyt: 02.03.2008, 13:43:30

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Antero »

Juu ihan hyvä teoria. IPCC:kin joutuu taas ottamaan hatun esille uusia teorioita varten, kun on todettu, että 15:vuodessa ei mikään valtio ole saanut päästöjä vähennettyä. Jos vaikka autojen päästöt vähenevät niin niitä otetaan käyttöön aina lisää jolloin päästöt todellisuudessa vain lisääntyvät. Näin on kaikilla muillakin energiaa tarvitsevilla alueilla. Köpiksenlaiset kokouksetkin on todettu turhanaikaisiksi, eikä sellaisia enää järjestetäkään.
Ihmisen ahneus voittaa kaiken ja tällä vauhdilla tullaan katsomaan luonnonvarojen loppuminen enenpitkää tehdään sitten mitä tahansa. Ilmastoa siinä tuskin saadaan muuttumaan suuntaan tai toiseen. En ole koskaan uskonut, että ihminen pystyy ilmastoa säätelemään. Luonnon omat voimat voittavat kyllä ihmisen voimat ja samanlaista ilmastoa on luvassa edelleen miljoonat vuodet eteenkinpäin kuten on ollut taaksepäinkin. Tämä ei hatusta tempastu teoria vaan realismia.
Sunnuntai 08

Avatar
BorisW
Viestit: 1777
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Koveri kirjoitti:Kun on niin että alpit ovat nousseet 1,5 kilometriä miljoonan vuoden aikana niin se tekee noin 1,5mm/ vuosi. Mantere kelluu aivan samoin kuin merikin, sulan magman päällä, Jos tehdään niin että painetaan jotakin kohtaa pallossa alas, niin käykö niin että paineen nousemisen seurauksena toinen kohta nousee jolloin syntyy tasapainotilanne joka nytkin vallitsee.


En tiedä mistä olet ammentanut tiedon, että manner ja meri kelluvat sulan magman päällä. Todellisuudessa sulaa magmaa esiintyy vain siellä missä joko maankuoren laatat liikkuessa törmäävät toisiinsa (Tyynenmeren "ring of fire" ym, tai sitten ns maankuoressa olvien "hot spotien" kohdalla kuten Havaijilla.

Vaikka maankuori (kallioperä on valtaosaltaan kiinteätä ainetta, se ei ole niin jäykkä etteikö pintakuormituksen muutos aiheuttaisi kuoressa joko nousevaa tai laskevaa liikettä. Pohjolassa mannerjää painoi kuoren satoja metrejä alas. Vastaavasti jäätiköityneen alueen reunoilla maa kohosi. Jään sulamisen seurauksena alas painunut Pohjanlahden ympäristössä maankuori nousee edelleen ja ylempänä ollut laskee kuten eteläisen Itämeren rannikkoalueilla. Voisi vaikkapa verrata kovaksi puhallettuun ilmapatjaan. kun yhteen kohtaan astuu niin muualla nousee pinta.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

BorisW kirjoitti:
En tiedä mistä olet ammentanut tiedon, että manner ja meri kelluvat sulan magman päällä. Todellisuudessa sulaa magmaa esiintyy vain siellä missä joko maankuoren laatat liikkuessa törmäävät toisiinsa (Tyynenmeren "ring of fire" ym, tai sitten ns maankuoressa olvien "hot spotien" kohdalla kuten Havaijilla.


Nyt en ymmärtänyt kommenttiasi geologina. Toki koko kiinteä maan kuori kelluu magman päällä. Eikös kiinteä kuori ole suhteessa ohuempi kuin omenan kuori ja sisushan on magmaa.

Avatar
BorisW
Viestit: 1777
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Tapsa kirjoitti:Nyt en ymmärtänyt kommenttiasi geologina. Toki koko kiinteä maan kuori kelluu magman päällä. Eikös kiinteä kuori ole suhteessa ohuempi kuin omenan kuori ja sisushan on magmaa.


Koko maankuori on kiinteätä ainetta eli kiveä noin 7-35 km paksu. Sen alla alkaa mantteli eli vaippa, joka jaetaan eri kerroksiin. Ylemmän kastotaan jatkuvan noin reiluun 400 km:iin ja siitä edelleen noin vajaan 3 km syvyyteen saakka. Kuoren ja manttelin raja-alueella seisminen nopeus nousee nopeasti viitaten aineen olomuodon muutokseen. Yleensä manttelin yläosan uskotaan olevan jäykkää, joskin sitkasta ainesta, ei siis varsinaisessa mielessä sulaa.

Maankuoren paksuuden (painon) mukaisesti esim vuorijonojen kohdalla kuoren alaosa painuu alla olevaan mantteliin, jne.

Sulaa magnaa on kuten sanoin vain paikoitellen kuoren alaosassa ja ehkä manttelin ylimmässä kerroksessa.

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Kysymykseen että mistä olen ammentanut tiedon että maapallon sisus on sulaa olen saanut koulusta geologian tunnilta, siitä se on pääosin syntynyt. Mutta edelleen se aihe olen, kysynyt sitä joiltakin asiantuntijoilta ja vastaus on enemmän tai vähemmän epäselvä, oletan kuitenkin sen olevan niin että fysiikan lait ovat voimassa tässäkin asiassa; Maapallon koostumus 0 - 40 km kuori (silikaattikiveä),40 - 2700 km vaippa (sulaa kiviainesta);(40 - 400 km ylempi vaippa, 400 - 650 km siirtymäkerros, 650 - 2700 km alempi vaippa); n. 2700 - 5150 km ulompi, sula nikkeli-rauta-ydin ja 5150 - 6378 km sisempi, kiinteä nikkeli-rauta-ydin jonka lämpötila n,7300C

Maapallon kuori on muista planeetoista poikkeava siinä suhteessa, että se on murtunut useaksi osaksi, ns. mannerlaatoiksi. Tuhansien neliökilometrien laajuiset mannerlaatat kelluvat sulan vaippa-aineksen päällä ja liikkuvat toistensa suhteen, joko toisiinsa törmäten, eroten tai toisiaan sivuten. Laattojen törmätessä syntyy miljoonien vuosien kuluessa mm. poimuvuoria, erotessa mm. uutta merenpohjaa ja sivuamisen tuloksena syntyy usein maanjäristyksiä. Kaikkien näiden toimintojen yhteydessä tapahtuu myös tuliperäistä toimintaa, kun vaipan sula kiviaines pääsee purkautumaan kuoren läpi.

Siis on siten että mannerlaatat kelluvat, esittämäni ajatuksenkulku on kehittynyt ajan kuluessa ja sen taustana ovat tunnetut fysiikan lait. Täten se on kumottavissa esittämällä teoria miksi näin ei ole.

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Tarkennetaan; Kuolan porauksessa päästiin syvyyteen 12,3 km lampötila oli 220 C, astetta, senhetkisen käsityksen mukaan se oli enemmän kuin odotettiin. Outokumpu porasi 2516m lämpötila n.40 C astetta.
Tutkimukset sanovat että 100 C astetta saavutetaan syvyydessä 6-8 km. Vaippanäytteiden perusteella kuivassa kalliossa lämpötila on n,1500 astetta sadan kilometrin syvyydessä.
Mantereisen kuoren paksuudeksi sanotaan 42 km, merellisen kuoren paksuudeksi taas 6 km. Päiväntasaajan seudulla sellaista kallioperää kun pohjolassa on ei ole.

Siis olipa sen kuorikerroksen paksuus mikä hyvänsä niin lopulta se on sulan päällä, tämä voitaneen hyväksyä olemassa olevana tosiasiana.

Muutokset tapahtuvat hitaasti olipa muutos mikä hyvänsä, se mitä yritän kertoa on se että myöskään merenpohja ei ole muuttumaton vaan sekin elää omaa elämäänsä kuten se on tähänkin asti tehnyt.

Jos olen esittänyt äärilaidan tästä asiasta niin toista äärilaitaa edustaa se ettei tätä seikkaa huomioida ollenkaan vaan oletetaan että jokin asia on muuttumaton, vaikka tiedossa on että näin ei ole.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Maapallon kiinteän kuoren paksuus vaihtelee todella paljon, kuten kirjoitit, mutta muutosten herkkyyttä ehkä auttaa tajuamaan se, että sen suhteellinen paksuus on pienempi kuin omenan kuoren.

unbiased
Viestit: 1383
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kävin vilkaisemassa IPCC:n raporttia ilmatieteen laitoksen sivuilta http://ilmatieteenlaitos.fi/c/document_ ... upId=30106 Dokumentissa on sivulla 9 kuvia lämpötilan noususta, merenpinnan kohoamisesta ja lumipeitteen laajuudesta. Kuvat osoittavat kyllä, että lämpötilamittausten keskiarvo on kohonnut 0,7 astetta, merenpinnat ovat nousseet 200 mm ja lumipeite vähentynyt vuoden 1850 jälkeen.

Etsin sitten merenpinnan noususta tehtyjä havaintoja. NASA on mitannut merenpinnan korkeusvaihtelua ja löysin tällaisen kuvan, jossa musta viiva kuvaa merenpinnan korkeusvaihtelua avaruudesta ja sininen rannikkoasemilta saatuja havaintoja. Tämän mukaan merenpinta olisikin lievässä laskussa. (Sla = shuttle laser altimeter) Ristiriitaisesti IPCC:n paperi näyttää samalta ajalta 20 mm:n nousua. Ristiriidan syy voi olla siinä, että NASAN kuvassa on vain anomalioita ja IPCC:n kuva on ilmastomalleista laadittu. Luullakseni satelliitin korkeutta ei voi riittävällä tarkkuudella määrittää johtuen liian monimutkaisista rata laskuista. Korkeutta voi tietenkin kalibroida kiinteän maan pinnan suhteen. Mutta tämäkin vaihtelee kymmeniä senttimetrejä kuun ja auringon vetovoimien ja ratakiihtyvyyden johdosta.
Kuva
Luulisin, että merenpinnan havaitsemisessa ollaan aivan yhtä suuren ongelman parissa kuin lämpötilamittauksissakin yritettäessä havaita maapallon lämpömäärän muutoksia eli sitä, mitä lämpenemisellä tarkoitetaan. Havaintovirheet ylittävät vaaditun tarkkuuden, joten on käytettävä tietokoneita ja tehtävä malleja, joihin tulisi uskoa. Kuvan havainnot päättyvät vuoteen 1999. Onkohan rahoitus loppunut, kun havainnot eivät vastaa malleja. Vai löytääkö joku jatkoa?

Avatar
BorisW
Viestit: 1777
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Merenpinnan tason vaihtelu on monien tunnettujen ja vielä tunnistamattomien prosessien summa.

Satelliitti mittausten tarkkuus ei todellakaan riitä antamaan selkeätä arviota, sillä ilmanpaine erot ja merenpohjan painovoiman alueellinen vaihtelu vaikuttaa merkittävästi meren pinnan tasoon. Kuitenkin tärkein merenpinna tason nousuun kytkeytyy jääkauden aikaiseen maankuoren painumiseen mannerjäätiköiden kasaannuttua niin pohjoisella kun eteläisellä pallon puoliskon korkeammilla leveysasteilla. Jääkauden jääpeitteiden ollessa suurimmillaan valtameren pinta oli keskimäärin noin 130 m nykyistä alempana. Ilmaston lämpeneminen ja jäänsulaminen johti painuneen maankuoren hitaaseen palautumiseen, eli nousuun.

Koska sulaminen, maankuoren erilainen rakenne eri alueilla ja siksi myös maankuoren vaihteleva nousu jatkuu edelleen kuten meillä Itämeren pohjoisosassa useampi milli vuodessa. Valtamerten keskiselänteillä tapahtuu repeämisiä ja laajenemisia, jotka ovat lähinnä seurauksia hitaista mannerten liikkeistä. Siinä paineen alainen kivi käyttäytyy kuin hyvin sitkas neste uudelleen kiteytymisineen. Vuoret kuluvat ja sedimenttiä kulkeutuu mannerjalustoille, joten painovoimassa tapahtuu myös jatkuvaa muutosta.

Näillä kaikilla prosesseilla ei mielestäni voi olla pelottavaa vaikutusta maapallon ilmastoon, sitä kun säätelee lähinnä aurinko sekä planetaariset tapahtumat.

unbiased
Viestit: 1383
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MERENPINNAN KOHOAMINEN

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuva
Liittämäni kuva ei kuvannekaan valtamerien pinnan muutosta vaan Mustan meren. Enpä huomannut tarkistaa. :oops:
Mustan meren pinta lienee pienessä laskussa, johtuen varmaankin valuma-alueen viljelysten kastelun ja haihtumisen lisääntymisestä tai sateiden vähentymisestä. Musta meri on kaukaisessa yhteydessä Välimeren kautta valtameriin, joten viestissäni tein virheellisen päätelmän. Mustan meren keskikorkeutta on myös helppo satelliiteilla mitata toisin kuin valtamerien.

Etsin tietoja myös Välimeren pinnan korkeuden vaihteluista. Vaikea löytää tietoja, joten parasta jättää aihe merenpinnan kohoamisesta paremmin tietäville. Välimeren pinnankorkeuden vaihtelut johtuvat Atlantilta tulleesta virtauksesta ja jokien valumista eli valuma-alueen sateiden määrästä ja veden käytöstä ja tietenkin Välimeren haihdunnasta, joka on jokivalumia suurempi. Siksi Välimeren vesi on suolaisempaa kuin Atlantilta tuleva vesi.

Vastaa Viestiin