Muovikassi, biohajoava kassi vai paperikassi?

Valvoja: Hallitus

Norsula
Viestit: 3
Liittynyt: 29.03.2011, 11:57:09

Muovikassi, biohajoava kassi vai paperikassi?

Viesti Kirjoittaja Norsula » 29.08.2011, 19:53:35

Otsikko kertookin sen mitä mietin. Suomen Luonnonsuojeluliiton uusimmassa lehdessä oli juttua muovista ja suositeltiin ostamaan muovikassi paperikassin sijasta, koska "siihen on käytetty vähemmän luonnonvaroja". Mietin että paljonkohan ilmastohörhöily vääristää tätä tulosta. Paperikassi kuitenkin maatuu ja siihen ei ole käytetty öljyä.

Eli keskustelua aiheesta. Mikä kassi on ekologisin?

Tronic
Viestit: 339
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Muovikassi, biohajoava kassi vai paperikassi?

Viesti Kirjoittaja Tronic » 30.08.2011, 05:32:35

Ihan tavallista muovikassia voi käyttää vaikka miten moneen kertaan, se mahtuu tyhjänä kätevästi taskuun ja sen ympäristökuormitus on hyvin lähellä nollaa (kassin myyntihinta muuten on varsin hyvä indikaattori tälle). Lisäksi kassi saadaan tehokkaasti hyödynnettyä energiana vielä jätteenpolttolaitoksessa (jos niitä nyt vaan saataisiin tänne kehitysmaa-Suomeenkin rakennettua paljon nykyistä enemmän). Käyttömukavuus on parempien kahvojen ansiosta parempi kuin kangaskassilla, eikä muovikassin pohja repeä paperikassin tavoin heti jos kassin laskee kostealle maalle. Ns. kestomuovikasseissa käyttökerrat eivät ole olennaisesti tavallista paremmat (ommellut saumat pettävät nopeasti), joten ne eivät ole ympäristöystävällinen valinta. Biomuovikassit ovat tavallisia kasseja heikompia ja ilmeisesti valmistus kuormittaa ympäristöä huomattavasti muovikassia enemmän, joten niissäkään ei ole järkeä.

Kansainvälisiin lähteisiin tutustuessa kannattaa huomioida että jenkeissä ja muualla käytetään usein hyvin heikkoja ja suomalaista kokoa pienempiä muovikasseja, jotka eivät kestä kuin yhden käyttökerran, mutta joiden ympäristökuorma per kassi toisaalta on pienempi. Kaikenkaikkiaan on vielä huomioitava että kassin kuin kassin ympäristökuorma suhteessa sisältöönsä on joka tapauksessa aivan olemattoman pieni, eikä tästä asiasta siksi kannata edes välittää.

23-00kalervo
Viestit: 5
Liittynyt: 19.09.2011, 06:15:01

Re: Muovikassi, biohajoava kassi vai paperikassi?

Viesti Kirjoittaja 23-00kalervo » 03.10.2011, 09:06:14

kutakuinkin yhdyn edelliseen, mutta kaikkein paras vaihtoehto on kangaskassi (olettaen että sitä käytetään useaan otteeseen). Mäkin oon kuullut että paperikassien ja biohajoavien pussien valmistus on epäekologisempaa kuin muovipussien.

Vastaa Viestiin