Todellinen ongelma

Valvoja: Hallitus

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Olisiko ollut 2010 kun kirjoitin jutun tällä otsikolla, otsikko on osoittautunnut hyväksi monessakin mielessä, sitä on käytetty kohtuullisesti ja kohtuullisiin tarkoituksiin, valtakunnassa siis kaikki hyvin.

Mutta nyt on se aihe tavallaan jälleen esillä kun on Islannissa tulivuoritoimintaa käynnissä, on syntynyt muutamia railoja maankuoreen josta sulaa kiviainesta purkautuu maan pinnalle.
Kuinka jatkossa, riittävätkö syntyneet railot laskemaan sen kiviaineksen mitä maan sisuksista tunkee vai ovatko venttiilit liian pieniä tulevaan massavirtaan nähden.

Niin , miten se menee?http://www.ruv.is/frett/the-powers-at-play-beneath-the-surface
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Sinun todellinen ongelma on kuitenkin vain hyvin paikallinen ongelma. Islannissa tulivuoren purkaukset kuuluvat asiaan jo pelkästään saaren sijainnin takia, keskellä Atlantin keskiselännettä, kohdassa, jossa merenpohja laajenee muutamien senttimetrin vuosivauhdilla ja uutta merenpohjaa syntyy ja on syntynyt aina siitä lähtien kun Amerikan mantereen osat rupesivat loittonemaan Euroopasta ja Afrikasta. Mannerliikuntateorian isä Alfred Wegener esitti ensimmäisenä ajatuksen, että mantereet olivat alunperin olleet osana suurta Pangaean mannerta, joka rupesi hajoamaan noin parisataa miljoonaa vuotta sitten. Tänä päivänä Atlantin levenemisnopeus on noin 2,5 senttiä vuodessa.

Islanti sattuu vain sijaitsemaan tuolla keskisen repeämä alueen kohdalla. Saarelaiset ovat tottuneet sekä maanjäristyksiin että tulivuoritoimintaan. Samalla saavat kuumaa vettä (rikille haiskahtavaa) ja jopa sähköä tuotetaan geotermisellä lämmöllä, eli kuumaan kallion porattujen kalliokaivojen kautta.
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Mukava kun vastasit kiitos siitä, islanti on tuttu paikka, joku projekti oli sielläkin louhintaa ja ruoppausta.

Bardarbunga on suurikokoinen tulivuori. Sen jäätikköinen pinta on laskenut n.20 metriä, tämänkaltaisilla tulivuorilla on taipumusta romahtaa, jonka seurauksena sen alapuolella oleva "kattila " tyhjenee osittain tai kokonaan.

Tapahtumana se on mittaluokka suurempi kuin nyt tapahtumassa oleva purkaus, kestoltaan se on myöskin pitkäkestoisempi puolesta vuodesta eteen päin, eikä sen vaikutukset taida pysyä paikallisina, no käsitykseni mukaan tapahtumasarja on jo käynnissä eikä sille voi mitään,
katseella voi seurata.

Purkauksen suuruusluokka VEI 5-6

https://en.wikipedia.org/wiki/Caldera
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Bardarbunga on ollut nyt aktiivinen vajaa kolme kuukautta, tänä aikana tulivuoren kraaterissa on ollut vajaa sata voimakkuudeltaan yli 5 magnitudin tärinöitä, noin 250 yli neljän ja kaikkinensa vajaa 500 kappaletta maanjäristyksiä siitä kun purkautuminen alkoi, jäätynyt pinta on laskeutunut tänä aikana noin
45 metriä ja tuon laskeuman tilavuus on noin. kuutiokilometri, purkautuminen alkoi elokuun 16. 2014.

Nuo tärinät joita on tapahtunut kraaterissa ovat riittävän voimakkaita murskaamaan kiveä joka on magmasäiliön yläpuolella, josta syystä tämä kiviaines on lähinnä louhosta tällä hetkellä. Tämän louhostulpan yläpuolella on 700 metrin kerros jäätä jonka tilavuus on noin 50 km³. Nyt mittausasema joka on sijoitettu tuon jäätikön pinnalle on osoittanut pyrkimystä kohoamiseen kun se tähän asti on laskeutunut erityisesti maanjäristysten yhteydessä on tapahtunut laskeutumista, puhutaan muutamista kummenistä senttimetreistä.
Pohdiskelen sitä mistä syystä pinta nousee, väistämättä syntyy ajatus siitä että murskaantunut kerros jäätikön ja magmasäiliön välissä ei kykene pitämään vettä eikä kaasuja ja siitä syystä kaasut sulattavat jäätikköä ja vesi lähtee valumaan alas jossa se saavuttaa korkeamman lämpötilan jossa se höyrystyy ja aiheuttaa tilavuudessa muutoksen jolloin pinta nousee.

Tässä on se kysymyksen paikka kun vesi kohtaa hehkuvan laavan ja ympärillä on kova paine ja kaasuja mm. häkää niin syntyykö palaminen jossa vesi hajoaa koska hiiltä ja tai muita kaasuja on paikalla, josta sitten syntyy se räjähdys jota voitaneen pitää merkittävänä vai syntyykö se jostakin muusta syystä.

Islantilaiset ovat mitanneet purkautuvan magman lämpötilan ja saaneet sen lämpötilaksi 1700℃ joten lienee niin että se on kutakuinkin myöskin magmasäiliössä olevan sulan aineksen lämpötila ja näyttää sille että sitä riittää ainakin toistaiseksi. Skenaariot joita asiantuntijat antavat vallitsevasta tilanteesta sisältää pääosin kolme vaihtoehtoa, ensimmäinen on että tapahtuu hiipuminen ja tilanne rauhoittuu, toinen on että voimistuu ja purkautuma leviää jäätikön alle jolloin syntyy tuhkapilvi ja räjähdyksiä, kolmas on tämä ylläkuvattu jossa tapahtuu kalderan purkautuminen joka on se pahin vaihtoehto.

http://www.ruv.is/files/myndir/3oskjusig-gos_i_oskju.png
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Bardarbunga on ollut nyt aktiivinen noin neljä kuukautta, tänä aikana se on rakentanut laavakentän laajuudeltaan n. 85 neliökilometriä ja purkautuneen massan tilavuus on noin 2 kuutiokilometriä.

Tärinät jatkuvat kalderassa voimakkaina joskin nyt parin viimeisen päivän aikana tärinän taso on merkittävästi pienentynyt, kuitenkin purkaus jatkuu voimakkaana ja jopa voimistuneena.
Noista tärinöistä sen verran että magnitude 4 vastaa kuuden tonnin TNT;n räjähdysvoimaa ja magnitude 5 vastaavasti 200 tonnin TNT;n energiamäärän vapautumista, nämä tärinät ovat lohkoneet ja irroitelleet kalderasta kallion nokkia jotka ovat jarruttaneet massan laskeutumista alaspäin.
Tuo massa jonka yläpinta on tasossa +1900 m on nyt laskeutunut noin 60 m ja siitä ylimmäinen 700m kerros on jäätä, sen alapuolella on sitten kiviainesta joka laskeutuu hiljaa alaspäin kohden sulaa magmasäiliötä jonka arvioidaan olevan vuoren alla.
Tuo paineenalainen sula kiviaines on repinyt tiensä kallioon ja puskenut itsensä päivän valoon n. 40 kilometrin päässä tulivuoresta ja purkautuu ulos jokilaaksossa jonka korkeus on n, +700 plus laavakentästä itsestään aiheutunut pinnankorkeuden nousu.

Kuinka tilanne jatkuu tästä eteenpäin, voimistuuko purkaus jatkuko samanlaisena vai hiipuuko se?

Kun kalderassa tapahtuva pinnan laskeutuminen ja tärinä ovat selvästikin tekijöitä jotka lisäävät purkauksen voimaa ja tämän lisäksi on havaittavissa se että pienemmätkin tärinät voimistavat herkästi purkauksen voimaa niin siitä voi päätellä sen
että voimakkaat aiemmat tärinät ovat lohkoneet kalliota siten että massan valuminen alaspäin on merkittävästi helpottunut.
Tuo massa joka on nyt ollut liikkeessä neljä kuukautta jatkaa valumista alaspäin ja se tapahtuu kiihtyvällä nopeudella koska sen on helpompi laskeutua ja kulkuväylä paranee koko ajan.
Toinen seikka joka vaikuttaa siihen on tietysti se että liukukitka on vain puolet lepokitkasta jonka johdosta lähestytään hetkeä jolloin purkauksen voimakkuuden vaihtelu loppuu ja seuraa tasaisen voimakkaan ja voimistuvan purkaantumisen vaihe.

Toisin päin ajattelemalla niin mikä voi lopettaa purkauksen ennen kuin se on kuluttanut voimansa loppuun.
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kiitos mielenkiintoisesta Bndarbunga-aiheesta, joka veresti yli 50:n vuoden takaisia geologian luentoja ja 1974 (?) Islantiin tekemääni ekskursiota.

Ekskursion yhteydessä kävelin Heimaeyn saaren vastikään purkautuneella laavakentällä (saappaat hieman sulivat) sekä näin mitä tuhoa aiheutti Vatnajökulista purkautuneet valtavat vesimassat rannikkotielle. Nythän rannikkotiellä on tehokas varoitusjärjestelmä vastaavien tulvahyökyjen varalle. Tuolloin valtava hyöky pyyhki mereen tiellä olleita autoja ja tilalle jätti omakotitalojen kokoisia "lohkareita" joita vesi oli työntänyt edellään.

Onkohan Bandarbunga purkaus aiheuttamassa vastaavia hyökyjä? Islannin luonnontapahtumat ovat mahtavia ja todellisia - samaa ei voi sanoa ilmastohypetyksestä.
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Mielenkiinnosta seuraan tulivuoritoimintaa islannissa, kun olin siellä reilun puoli vuotta ja sinä aikana oppi tuntemaan paikallisten ihmisten elinoloja, olosuhteita siellä, säätilaa, ja tietysti islantilaisia. Islantilaiset elävät ankarissa olosuhteissa, tuulee aina 10 m/s tai enemmän ja sataa.
Muistuu hyvin mieleen seikka kun hinasimme kalustoa paikalle, vanha islantilainen kippari veti hinaajalla poralauttaa, sanoin hänelle että tulee kaunis kesä, johon vanha merikarhu vastasi että sitä hänkin on tässä odotellut mutta ei ole vielä tullut.

Kirjoitan aiheesta oman arvioni mukaisesti, apuna on nettiyhteys, tiedot löytyvät sieltä, asiantuntijoihin verrattuna minulla on puutteita, toisaalta ei ole painolastia joka asiantuntijalla on, lukija voi arvioida kuinka on onnistunut.

Niin siitä tulivuoresta, arvioisin sillätavoin että kun aivan kaikkialla ympärillä on jäätikköä vahvuudeltaan satoja metrejä niin on ollut hyvinkin onnekasta tähän asti että ei ole sattunut maankuori repeytymään jäätikön alta, toinen seikka on se että vaikka asiaa tuntevat ovat toiveikkaita siitä että purkaus loppuisi tai ainakin hiljentyisi, niin näyttää enemmänkin minusta sille että kysymyksessä on lähinnä toiveajattelu enemmän kuin realismi. Toiminta jatkuu aaltoillen niinkuin se on tehnyt koko ajan, viitteitä loppumisesta ei näy.
Että vastauksena siihen mahdollisuuteen että tuleeko näitä voimakkaita sulavesivirtoja niin valistunut veikkaukseni on että kyllä tulee.

Toinen seikka on se mitä olen pohdiskellut siitä tulivuoren huipusta kun se jäätikkö on laskeutunut nyt noin 60 m ja islannin säätilat ovat sellaisia kuin ovat niin nyt talviaikana sinne tulee lunta arvioisin että 20 metriä.
Tälläkin massalla on joku paino ja se vaikuttaa jotenkin siihen mitä tulee jatkossa tapahtumaan.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Mistä seuraat tätä toimintaa? Olisko jokin linkki?
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Sori, kun olen pitänyt asioita itsestään selvyyksinä, mutta korjataan liitän pari linkkiä aluksi palataan sitten.

http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes

http://www.livefromiceland.is

IPCC;n ilmastomalli ei ota ollenkaan huomioon tulivuoria joiden vaikutus on nyttemmin havaittu ja ollaan kallistumassa kannalle että tämä
Viimeinen yli 18 vuotta kestänyt hiatus johtuu siitä syystä.

Tarkastellaan hiukan tapahtumia joita on historiassa nähtävillä.

Nyt kuluneen 200 vuoden aikana on ollut tulivuoritoimintaa jolla on ollut merkittävä viilentävä vaikutus ilmastoon
Pinatibo 1991, El Chichon 1981, Mt,Agung 1963, Santa Maria 1902, Krakatoa 1883, Tambora 1815

http://www.wunderground.com/hurricane/2009/toba_pinatubo.gif

Tästä ylläolevasta kuvaajasta nähdään että tulivuoret ova jäähdyttäneet ilmastoa pitkiäkin aikoja
Ja että vaikutukset ovat moninaiset eivätkä rajoitu yksinomaan es. Rikkidioksidiin.
Voitaisiinko sanoa että tulivuoret viilentävät ilmastoa ja sen kesto on 2-10 vuotta.


Yllä on laskeskeltu kuusi kappaletta tulivuoria jotka ovat vaikuttaneet ilmastoon ja kuvaajasta havaitaan
Es Pinatubo jonka vaikutus oli pari vuotta suuruudeltaa 0,5 astetta.
Bardarbunga islannissa; 35 000 tn/vrk, kun purkaus on kestänyt 4,5 kk niin massaksi saadaan 135 vrk* 35 000 000 kg/vrk

5x10⁹ joten rikkidioksidin osalta pinatubo on samaa suuruusluokkaa
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Seuraavana Islannin tulivuorista on vuorossa Hekla, itse tulivuoren huippuun on tullut silmin havaittavia muutoksia , lähinnä halkeamat ovat kasvaneet, tämä kertoo siit että magma on liikkeessä ylöspäin, edellinen purkaus joka tapahtui v.2000 ei paljon varoitellut etukäteen olisiko ollut niin että 72 tuntia ennen kuin purkaantuminen alkoi oli havaittavissa merkkejä siitä että tulivuori on aktivoitumassa.

Odotellaan siis, mieluummin viikkojen kuin kuukausien kuluessa vois poksahtaa.
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kyllä Islannin tulivuoritoiminta on mielenkiintoinen, mutta en näe, että suurellakaan "posahduksella" olisi muuta kuin hetkellinen vaikutus maapallon keskilämpötilaan. Kerran vielä korostan, että eivät aiemmat suurimmatkaan tulivuoripurkaukset ole hetkauttaneet maapallomme ilmastoa paria kolmea seuraavaa vuotta pitempään.
unbiased
Viestit: 1497
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Maan päällinen tulivuori voi vaikuttaa ilmastoon kahdella tavalla. Purkautunut lämpöenergia lämmittää ilmaa ja purkautuneet hiukkaset estävät auringon säteilyn pääsyä maan pinnalle ja voivat viilentää alailmakehää. Purkautunut lämpömäärä lienee aika mitätöntä niissä purkauksissa, joita on sattunut viime vuosisatoina. Kuinka paljon viilentävät? Silläkin lienee vain paikallinen vaikutus.

Entä miten on meren pinnan alaisilla tulivuorilla? Tiedetäänkö niistä riittävästi, jotta niiden vaikutusta voisi edes karkeasti arvioida meriveden sisältämään lämpöenergiaan?

Seuraavaan kuvaan on merkitty Mt Pinatubo jäähtymisen vaikutus. Pidän tätä vitsinä, ei kuvasta voi mitään jäähtymistä hyvällä tahdollakaan havaita. On myös merkitty El Niño lämpeneminen. Herää kysymys, miksi ei näy muita El Niño lämpenemisiä? (Jaksot muutamia vuosia.) Arvelenkin, että piikki johtuu sattumasta (syitä voi olla monia) tai satelliitin mittalaitteiden häiriöstä. Näitähän on sattunut ennenkin ja tuloksia on korjailtu.

Kuva
Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Niin on tuloksia on korjailtu, tosin Roy Spencerin tulokset ovat parhaimmasta päästä .

Käyrä joka siinä näkyy kuvastaa keskilämpötilaa joka on lähinnä matemaattinen suure eikä sitä keskimääräistä ilmastoa aivan sen saman teorian mukaan ole juurikan olemassa, koska se pinta-ala keskimääräisen molemmilla puolilla on suurempi, niin sinne se viiva tulevaisuudessakin menee.
Toinen juttu mihinkä perustuu se olettamus sttä ilmasto olisi jotenkin vakaa kun ei se sitä ole ollut. Kaikki tutkimukset piirtävät lämpötilasta kuvaajaa joka liikkuu ylös ja alas, eikä olla päästy sopimukseen siitäkään missä rajoissa se voisi liikkua että sitä voitaisiin pitää normaalina.

Kolmas juttu jota pidän eniten paikkansa pitävänä on lapin lustotutkimukset, koska ei ole ollut kalustoa jolla olisi voitu siirtää puiden runkoja alueelle jossa metsää nykyisin ei ole, vaikkapa 4000 - 8300 vuotta sitten.

http://lustiag.pp.fi/data/pdf/LC_Uitto5.pdf
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Hei, muistakaa, että sivulle tulostettava liitekuva ei saa olla 640 pikseliä leveämpi. Tässä nyt Spencerin uusin lämpötilakäyrä alemmalle ilmakehälle.

UAH global.jpg


Olet tietysti oikeassa, kun toteat keskilämpötilan olevan vain lukuarvo suuresta epähomogeenisestä joukosta sekalaisia lämpötiloja. Ne eivät todellakaan kuvasta ns. ilmastoa. Kuten Marcel Leroux totesi muutama vuosi sitten: maapallolla ei ole keski-ilmastoa, joten ei sillä voi olla keskilämpötilaakaan.
unbiased
Viestit: 1497
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Todellinen ongelma

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Keskiarvoista vielä. Miksi on valittu aritmeettinen keskiarvo? Valintaanhan ei ole mitään tieteellistä perustetta. Paitsi ehkä se, että aritmeettinen keskiarvo lämpötilojen aikasarjoissa antaa suurimman lämpenemistrendin :!: Joku muu valinta voisi antaa viilenemistrendin. Kun aikasarjoihin käytetään niihin sopivaa statistiikkaa, aritmeettiset keskiarvotkaan eivät osoita mitään trendiä - ainoastaan satunnaista vaihtelua.

Matemaatikko C. Essex & Co on tätä pohtinut http://www.uoguelph.ca/~rmckitri/resear ... p.JNET.pdf
Paperi on raskasta matematiikkaa. Lopun conclusionista lainaus "There is no global temperature. The reasons lie in the properties of the equation of state governing local thermodynamic equilibrium, and the implications cannot be avoided by substituting statistics for physics.
Since temperature is an intensive variable, the total temperature is meaningless in terms of the system being measured, and hence any one simple average has no necessary meaning.
Neither does temperature have a constant proportional relationship with energy or other extensive thermodynamic properties."
Vastaa Viestiin