Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Järkyttävä dokumentti, ja vielä järkyttävämpää että luonnonsuojelijoina esiintyvät vihreät jne jankuttavat vain jostain ilmastosta. Mitä väliä sillä on, onko joskus 2100 lämmintä vai ei, kun ihmiskunta on jo kuollut, tai ainakin puolikuollut?
Prisma: Muovi - ihmeaineesta inhokiksi
Muovi oli mullistava keksintö, jonka haitat on tajuttu vasta vuosikymmenien kuluttua. Valtamerien kelluvat muovivuoret sekä mikromuovit ravintoketjussa ovat pelottava muistutus siitä, että ympäristöongelmat on otettava vakavasti. Miksi muovin aiheuttamaa ongelmaa ei ole saatu ratkaistua?
https://areena.yle.fi/1-4523393
Oluestakin löysivät muovia... Ja itse tuota dokumenttia katsoessa tuli mieleen asia, jota ei käsitelty: Muovien sisältämät valtavat kemikaalimäärät. Miten ihmeessä muovia voi muka kierrättää turvallisesti, kun oikeasti ei ole mitään ainetta muovi, vaan vaan erilaisia muoveja on valtava määrä, ja niihin on lisätty pehmittimiä, kovettimia, palonestoaineita, silikonia ja monia muita aineita. En jaksa uskoa, että nämä jotenkin mystisesti saataisiin poistettua, vaan kierrätysmuovista tehdyissä tuotteissa on pakko olla myrkkyjä, jotka sitten ihan varmasti liukenevat. Miksi muovia ei voi polttaa?? Kaikki jätteet vaan uuniin, niin saataisiin paljon energiaa, eikä edes tarvitsisi ostaa niitä kalliita fossiilisia polttoaineita... Siis miksi jätteiden polttamista vastustetaan niin kiihkeästi ja höpistään epärealistisesta kierrätyksestä?
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja jpp »

Tutkimus: Muovipussi onkin kauppakasseista ympäristöystävällisin
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5ab ... bfc4caa4b3
unbiased
Viestit: 1491
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Muovi on huonosti käytettynä suuri ongelma. Saaristomeren saarien rannoillekin on kerääntynyt muoviroskaa, vaikka täällä roskaamista yritetään välttää. Toisin on monissa Aasian maissa, joisa esimerkiksi Mekong joen rantaa on rakennettu autoille lavan kaatopaikka, josta jäteauto tyhjennetään jokeen. Niihin vähiin Espanjan jokiin, jotka edelleen virtaavat mereen on rakennettu pato, joka estää kelluvan muoviroskan pääsyn mereen. Tämä on helpompi tapa kerätä muovipulloroska, kuin koota niitä hiekkarannoilta.
Monista Saaristomeren saaresta löytyy pallomeren pallo tai jopa kaksi. Aikuisetkin ovat kuin lapsia, jotka heittävät jätteensä luontoon. Eikä tutkijoitten toimissakaan aina ole enää muuta hyvää kuin tulokset ovat tarkoituksen mukaisia tilaajalle ja tutkija on palkkansa ansainnut.
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Aluksi olin epäileväinen kun uutisissa mainittiin Sargassomeren valtavasta jätepyörteestä. Siinä oli lievästi sanottuna liioittelun makua. Nykyiset tutkimukset merien elävien organismien sisältämistä makro-, mikro- ja nanomuoviaineksista on jo uskottavampaa ja siksi otettava todesta.

Meillä Suomessa ja ilmeisesti myös läntisissä naapurimaissamme muoviaineksen talteenotto, joko uusio käyttöön tai vaikkapa polttoaineen muodossa lienee verrattain hyvässä mallissa eivätkä tulevaisuuden ennusteet tiukentuvien säännösten muodossa tunnu lainkaan turhilta. Tämä uhka, joskin edelleen meille suomalislle ilmeisesti melko kaukainen, on sittenkin realistisempi ongelma kuin ilmastonmuutos, joka edelleenkin on lähinnä tunteita herättävä eikä ole mielestäni yhtä aktuelli kuin tämä muovikysymys.
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja jpp »

Valtamerien kelluvat muovivuoret... tai kuten joku toimittaja sanoi että valtamerissä olevat muovimantereet...

Onko joku oikeasti nähnyt tällasia vuoria tai mantereita tuolla aavalla merellä, kaikki kuvat mitä media näyttää on joistain mistään mitään välittämättömän kehitysmaan joilta tai rannoilta.

Satelliittikuvissa moisia vuoria tai mantereita ei näy.

Haisee puhtaalle propagandalle taas aika vahvasti.
Carbonautti
Viestit: 956
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Olisiko Suomi tehnyt jo oman osuutensa? Intiassa näyttää tällaiselta:

Kuva
unbiased
Viestit: 1491
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Carbon kuva tuskin lienee lavastus, jossakin on tuollaista. Suomessa muoviroskaa on myös yllin kyllin, muttas onneksi ainakin tienvieret siivotaan. Saarien rantoja ei siivota, joten niiltä kyllä löytyy muovia.
Pahempana pidän kuitenkin muuta vesistöjen pilaantumista. Tampereen seudulla 1950 luvulla voi sammuttaa janonsa metsissä. Ohje oli, ojasta voi juoda, jos vesi virtaa. Tietyistä järvistä voi siihen aikaan ottaa ruokavetensä. Nyt ojien ja järvien vesi on humuksesta ruskeaa. Ilmastonmuutos on saastuttajien käypä toimiva tapa siirtää huomio todellisesta luonnon pilaamisesta pois.
Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Muovin vastainen sota, johon tämäkin keskustelu liittyy, on kutakuinkin samoissa määrin hevonpaskaa kuin ilmastonmuutospolitiikkakin. Varsinainen ongelmahan ei suinkaan ole muovi, vaan suuren osan Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa olematon jätehuolto. Carbonautin kuva on hyvin todellinen, eikä mikään yksittäistapaus, sillä jätteenkäsittely näissä maissa hoidetaan dumppaamalla roskakassit lähimpään vesistöön. Ongelma ratkeaa rakentamalla sähköä tuottavia jätteenpolttolaitoksia, ei muovipillien kielloilla.

Kovin usein tuntuu unohtuvan myös se miten paljon pahempia ympäristölle ovat ne pakkausmuovin vaihtoehdot. Ruoat menevät ilman vakuumi- tai suojakaasupakkauksia nopeasti pilalle. Ohuessa muovikalvossa ei ole massaa nimeksikään, joten juuri siksi muovikassi on vaihtoehtojaan ekologisempi, varsinkin kun sen voi helposti käyttää moneen kertaan.
Carbonautti
Viestit: 956
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Vieläkö joku vähättelee muoviongelmaa?

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Mikko Paunio on kirjoittanut perusteellisen ja kriittisen artikkelin muovin kierrätyksestä:
YLE:n "I love muovi"-kampanja on humpuukia
...
Julkinen sana – YLE mukaan lukien - on pimittänyt suurelta yleisöltä sen, että EU on megaluokan ympäristörikollinen, koska muovin kierrätyksen nimissä se vie hyväuskoisten ihmisten erilliskeräämää muovijätettä miljoonia tonneja köyhiin maihin ja lopulta valtameriin. EU:lla on 100 % mandaatti ympäristönsuojelussa ja tämän vuoksi myös Suomen hallitus ja meppimme ovat myös vastuussa ongelmasta. YLE ja V-media viime kesänä tähdensivät suomalaisten olevan syyttömiä valtamerten roskaantumisongelmaan.
Johtopäätös on, että muovia ei kannata kierrättää, koska se on kallista ja hyödyt ovat olemattomat. Artikkeli on pitkä ja hyvin perusteltu. Kannattaa lukea.

http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuom ... -humpuukia
Vastaa Viestiin