Elohopeakielto

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Elohopeakielto

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Tuli tuossa googlatessa vastaan tallainenkin sivu
http://www.ecy.wa.gov/programs/eap/pbt/ ... ctban.html
"Sale of mercury-containing products to consumers soon to be illegal

On January 1, 2006, it will be illegal to sell or distribute thermometers, manometers (pressure-measuring instruments, such as blood-pressure gauges) and novelty items such as toys, games, or jewelry that contain mercury.

Retailers and wholesalers need to plan to remove these products from their shelves by the end of the year. Sales of thermostats containing mercury are also banned, unless the manufacturer participates in a thermostat recycling program."

Ja niistä lampuistakin mielenkiintoinen
"Fluorescent lamps are another common source of mercury exposure. These lamps have been required to have labels stating they contain mercury since January 1, 2004. Even though it is illegal in Washington to sell unlabeled fluorescent bulbs, in February 2005, a check by Ecology of several retail chain stores in the Thurston county area turned up unlabeled fluorescent lamps on the shelves of every store visited."

Mutta varsinaisena pointtina, että kuinkas täällä Suomessa? Saako myydä kuumemittareita, verenpainemittareita, leluja, koruja jne, jos niissä on elohopeaa? Jos saa, niin miksi?

Ja toisena pointtina, että melkoista kaksinaismoraalia päättäjien taholta, jos toisaalta kielletään iso kasa tuotteita siksi että ne sisältää elohopeaa, ja toisaalta pakotetaan käyttämään elohopeaa sisältävää tuotetta (lamppuja) kieltämällä se myrkytön vaihtoehto (hehkulamppu).

Mitäs jos ehdotettaisiin jollekin kansanedustajalle, että se tekee lakialoitteen elohopeatuotteiden kieltämiseksi? Huomaisikohan ne, että siinä samalla kieltäisivät ne elohopealamput, ja tekisivät lakiin poikkeuspykälän? Olisi nimittäin päättäjille nolo juttu, jos yksi laki kieltäisi elohopealamput ja toinen laki kieltäisi hehkulamput :)

Itse muuten rupesin vaatimaan jo 1980-luvulla hampaisiini muovia amalgaamin asemesta, amalgaamihan sisältää elohopeaa. Terveyskeskuksessa lääkäri ilmoitti, että kyllähän hän muuten sitä muovia antaisi, mutta kun kunnan päättäjät ovat päättäneet että ei saa antaa. Joten sillä kertaa sain lisää amalgaamia. Ja sitten siirryinkin yksityisen hammaslääkärin hoidettavaksi. No, taisi olla sitten joskus 1990-luvulla, jolloin terv keskuksissakin siirryttiin muoviin. Muoviin ja muihin elohopeattomiin, tarkoitan. Tosin ei nekään kuulemma täysin turvallisia ole.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Elohopeakielto

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tehoautoilija kirjoitti:Mitäs jos ehdotettaisiin jollekin kansanedustajalle, että se tekee lakialoitteen elohopeatuotteiden kieltämiseksi? Huomaisikohan ne, että siinä samalla kieltäisivät ne elohopealamput, ja tekisivät lakiin poikkeuspykälän? Olisi nimittäin päättäjille nolo juttu, jos yksi laki kieltäisi elohopealamput ja toinen laki kieltäisi hehkulamput :)


Se olisi kieltämättä melkoinen suoritus, mutta käsittääkseni elohopea on jo pääosin kielletty. En tiedä miksi se sallitaan joissain tuotteissa... Olisiko teollisuuden lobbaus poikkeusten syynä.

Finlexistä ei kyllä löydy äkkiä hakemalla lakia, joka kieltäisi elohopean käytön tuotteissa. On kyllä säädetty, että elohopean päästäminen vesistöihin on ympäristöluvan varaista toimintaa (eli jännästi sinänsä sallittua, kunhan saa siihen luvan). Lisäksi työntekijöiden altistumista elohopealle on säädelty, jne.

Tuota kannattanee selvittää.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Elohopeakielto

Viesti Kirjoittaja Jöns »

pasi kirjoitti:..Finlexistä ei kyllä löydy äkkiä hakemalla lakia, joka kieltäisi elohopean käytön tuotteissa. On kyllä säädetty, että elohopean päästäminen vesistöihin on ympäristöluvan varaista toimintaa (eli jännästi sinänsä sallittua, kunhan saa siihen luvan). Lisäksi työntekijöiden altistumista elohopealle on säädelty, jne.

Elohopeaa käytetään yhä teollisuuden prosesseissa ja mm. elektroniikkateollisuudessa sovelluksia on runsaasti. Eri maissa tätä koskevat säädökset ovat harmonisoimisesta huolimatta vielä erilaisia.
Suomessa näissä asioissa ollaan tekemisissä jätelain ja toisaalta YM:n tai MMM:n asetustason velvoittavuuteen rinnastettavissa olevien ohjeiden kanssa.
Kun teollisuuslaitoksille myönnetään ympäristölupa, siellä määritellään yksikäsitteiset enimmäisrajat päästöille vesiin, ilmaan tai maahan, myös raskasmetalleille kuten elohopealle. Käytännössä päästöjä valvotaan näytteenoton ja analyysien avulla. Erikseen on olemassa lainsäädäntöä tuoteturvallisuudesta.
Elohopelämpömittarit lienevät poistuneet tai poistumassa kaupoista. Rikkinäiset tulee palauttaa apteekkiin tai myyjäliikkeelle. Näillä on velvoite toimittaa ne asianmukaisesti ongelmajätteenä käsiteltäväksi, yleensä Riihimäelle. Osa menee tietenkin minne menee, mutta tällainen on käytäntö porsaanreikineen.

Elohopeaa on kaikkialla jonkin verran. Saastuneista maa-aineksista annettujen määräysten joukossa on enimmispitoisuus, joka esim. maassa saa olla raskasmetalleja, ennenkuin se määritellään saastuneeksi ja joutuu puhdistuslistalle.
Maanparannusaineilla, lannoitteilla, komposteilla jne. on omat enimmäisrajansa raskasmetalleille. Joukossa on aina myös elohopea, jonka sallittu määrä on erittäin pieni.

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Täytyy myös muistaa, että elohopeaa on luonnossa, kuten esimerkiksi kallioperämme mustissa liuskeissa.

Mitä taasen tulee hammaspaikkoihin, niin meillä perinteisesti käytetyt hopea-amalgaamat ovat varsin stabiileja. Elohopeaa vapautuu sen sijaan ns. kupariamalgaamapaikoista.

Krematoriot ovat tietääkseni tiedostaneet amalgaamaan liittyvät ongelmat.

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: Elohopeakielto

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

Ei nuo loisteputket ole mikään merkittävin elohopean lähde, mutta ihan positiivisena näen ledilamppujen uuden sukupolven kehittymisen.

Elohopeaahan pääsee enimmäkseen fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kivihiilen poltosta, jätteiden poltosta, sekä vanhoista paristoista ja kuumemittareista. Kehitysmaissa elohopeaa käytetään kaivosteollisuudessa kullan erotteluun.

Suomessa merkittävimpiä elohopeapäästöjä on tullut vesistöihin erityisesti puunjalostusteollisuudesta ja klooritehtaista. Lisäksi laskeuma ja metsien ojitukset ovat lisänneet metallikuormaa.

Sitten on tietysti amalgaamipaikat joiden suhteen on suositeltu muiden paikkamateriaalien käyttämistä ja hammashoitoloihin on asennettu elohopean erottimet.

Maataloudessa elohopeaa tuli ennen lietteestä ja siemenviljan peittausaineesta. Nykyisellään näin ei enää ole. Jos lietteen elohopea-arvot ylittyvät se viedään kaatopaikkojen peittämiseen ja maisemointiin.

Nykyisellään suomalaisten keskimääräinen altistus elohopealle on 20% turvallisena pidetystä. Vuonna 2000 ilmaan pääsi Suomessa elohopeaa 0,6 tonnia josta 0,2 teollisuuden energian tuotannosta ja 0,1 teollisuuden prosesseista. Vesistöpäästöt huitelee muistaakseni jossain 0,02t paikkeilla.

Jos elohopeaa haluaa erikseen vältellä, niin elohopeahan muuttuu metyylielohopeaksi, sitoutuu proteiineihin ja on ravintoketjussa kertyvä jota suurimmat annokset saa petokaloista niin sisävesistöistä kuin myös Itämeren kalasta.

Vastaa Viestiin