Onko pieni jääkausi ovella nyt jo?

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Onko pieni jääkausi ovella nyt jo?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Olen jonkin aikaa seurannut sivustoa Adapt 2030 eli Grand Solar Minimum - David DuByne of Adapt 2030, juuri tällä hetkellä katselin heidän uusinta Utube: https://www.youtube.com/watch?v=C-8LX6s ... ploademail
Toinen sivusto kertoo aurinkotutkija Valentina Zharkova: https://www.youtube.com/watch?v=TEJ2bBpy7pk, mssä puhutaan suuresti tulevasta aurinkominimistä.

David duByne tuntuu olevan kunnolla vauhdissa kun puhutaan orastavasta auringon aktiivisuuden minimistä. En oikein jaksa uskoa, että nämä kuvat mitä hän esittelee nykyisiä kylmyyden iskuja olisivat keksittyjä.

Yritin katsoa mitä netistä löytyy tästä kaverista. Ainakin Australia on reagoinut: esim http://www.ozpolitic.com/forum/YaBB.pl?num=1524360716/1

unbiased
Viestit: 1435
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Onko pieni jääkausi ovella nyt jo?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuva
Changing Sun, Changing Climate
American Institute of Physics

Aurinkotutkijoilla on kylmenemisennusteille hyvät perustelut. Itseki voi kuvasta nähdä, että pilkuilla on ollut maksimiaikansa 1940-2010. Vahinko, että tehoa on voitu mitata vain muutamia vuosikymmeniä.
Kuva
Kuvasta kuitenkin näkyy, että pilkkujaksoilla on merkitystä auringon tehoon ja teho on heikentynyt vuoden 2000 jälkeen 0,5 W/m². Kasvihuoneilmiön vaikutukseksi sanotaan 1,5 W/m². Vuoden aikana auringon teho vaihtelee 16 W/m² maan radan elliptisyydesta johtuen eikä sitä voi huomata lämpötiloissa maan suuren lämpökapasiteetin tähden. 4.1. maa on lähinnä aurinkoa ja säteilyteho on 16 W/m² suurempi kuin 4.7, jolloin maa on kauimpana auringosta.

Perusteluista huolimatta en odota näyttävää kylmenemistä. Suurempi merkitys on veden haihtuvuudella. Mikä vaikuttaa haihtumiseen? Metsien ja muun kasvillisuuden vaikutus haihtuvuuteen on selvä. Yksi kilo kasviainesta vaatii syntyäkseen tuhannen vesilitran imemisen maaperästä ja sen haihduttamisen. Kasvithan saavat ravintoaineensa hiilidioksidia lukuunottamatta maaperästä veteen liuenneina. Kun kasvillisuus saattaa edelleen olla vähenemässä, haihtuminen vähenee, jolloin latentti energia ilmakehässä korvautuu molekyylien liike-eneergialla, lämpötilan kohoamisena. Moni muukin voi vaikuttaa haihtumiseen, tuulien voimistuminen tai heikkeneminen merialueilla. Joten sen enempää lämpenemistä tai viilenemistä ei voi ennustaa. Siitä voi tehdä varman ennusteen, että kuukausi keskilämpötilalämpötila vaihtelee.

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Onko pieni jääkausi ovella nyt jo?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Toisaalta on varsin vankkoja uutisia maapallon vihertymisestä kiitos lisääntyneen CO2 pitoisuuden. Toinen tekijä jota voidaan pohdiskella on teito merilevien lisääntymisestä(?)

unbiased
Viestit: 1435
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Onko pieni jääkausi ovella nyt jo?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Merilevien lisääntyminen voi vaikuttaa lämpötilaan, koska ne absorboivat näkyvää valoa jo meren pintavedessä. Pintavesi saa hiukan enemmän lämpöenergiaa ja lämpenee. Lämpötilan kohoamien lisää haihtumista, haihtuminen kuluttaa energiaa ja latentin energian määrä lisääntyy, joka taas alentaa ilman lämpötilaa energiatasapainon vuoksi.
Ilman leviä lämpöä absorboituu vasta syvemmällä, kymmenien metrien syvyydellä. Vesihän läpäisee valoa sitä paremmin mitä kirkkaampaa. Lämpöenergia jää meriin ja kulkeutuu virtausten mukana kylmemmille alueille samalla jäähtyen (meriveden emissiivisyys on 0,95), joten haihtuminen jää vähäiseksi, mikä kohottaa lämpötilaa. Tämä on arvelua ilman kokeellisia mittauksia.

Sivuseikka putkahti mieleen. Lämpötilojen keskiarvoa on tarkkailtu yli 100 vuotta ja on perusteita sanoa keskiarvon kohonneen vajaan asteen. Tästä sitten päätellään, että ilmasto on lämpenemässä. Tämä on kuitenkin tilastomatemaattinen virhe. Eräs suomalainen mittaili lämpötiloja helmikuun alusta elokuun alkuun ja päätteli: "Ilmasto on katastrofaalisesti lämpenemässä, seuraavana vuonna ilmasto on lämmennyt jo 30 astetta". Lämpötiloja mittaileva huomasi selvän trendin ja teki johtopäätöksen. Idiotti nimitys tälle tutkijalle ei ole kovinkaan virheellinen.
Tällaisen huomaamattoman virheen voi tehdä aikasarjoja tarkastelllessa myös satavuotisena kautena. Aikasarjoihin pienimmän neliösumman keino antaa virheellisen trendin, kun muutos on vähäinen verrattuna satunnaiseen vaihteluun. On tehokkaampia ennustuskeinoja, joissa mittausten satunnainen vaihtelu huomioidaan. Kun näitä käytetään lämpötilamittausten tarkasteluun, mistään ilmaston lämpenemistä ei saada havaintoja. On vain satunnaista vaihtelua, jolle ei löydy matemaattista selitystä.

Vastaa Viestiin