Ylen "oikaisu"

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja pasi »

Ylen reagointi (ainakin!) Ilmastofoorumi ry:n tekemään oikaisupyyntöön:

Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Harry
Viestit: 609
Liittynyt: 02.10.2010, 18:44:02

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja Harry »

Millä oikeudella verorahoilla toimiva YLE työntää tuollaista sontaa maailmalle? Eikös Yle:n tehtäväänkuulu objektiivisuus. Lisää aiheesta lista näyttää aika hyvin kumpaan suuntaan Yle:n objektiivisuus kallistuu!

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

On se kanssa! Selvästi todetaan, ettei tutkimus - aivan tutkijoiden itsensä mukaan - sano mitään viimeisestä 100 vuodesta, tai lämpenemisen syistä. Ja tämän YLE myös kertoo.

Mutta luontevasti uutinen kuitenkin jatkaa co2-pitoisuuksiin. Ja skeptikkojen argumentit horjuvat.

Ymmärtävätkö he edes kirjoittamaansa ...

Jos nimittäin ko. tutkimus jotain kertoo, se on minusta se, että on tapahtunut nopea ilmastonmuutos - jonka syynä ei voi olla hiilidioksidi!

Uutisen ulkopuolelta: käytännössä kaikki aikasarjat, joihin tuo tutkimus nojaa, päättyvät ennen vuotta 1950.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Lapin puuproksit tuskin olivat käytössä tuossa tutkimuksessa, niin matalia olivat nuo muutaman tuhannen vuoden takaiset lämpötilat. Onkohan Siperian järvistä kaivettu puuaineistoa?

Mistä sitten löytyvät todisteet kiihtyvälle lämpenemiselle? Trenberth on selittänyt voimakkaiden tuulten upottaneen sen meriin. Spencer ei osta sitä selitystä. Tässä hänen analyysiään: http://www.drroyspencer.com/

Vai aiheutti vilkkaan keskustelun, en löytänyt jutun jälkeen mitään keskustelua ja ainoa linkki oli, kuinkas muuten, RC:n sivuille.

Ei tuo käppyrä kyllä enää lätkämailaa muistuta, mutta vanhaa akraarityökalua, väärävartista viikatetta enemmänkin. Ei taida moni tuntea moista kapistusta. :)

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Tämähän oli taas "malliesimerkki" kuinka ennusteet toimivat aina jälkikäteen. Suomen talvien vieläkin ennustetaan lämpenevän, mutta nykyisiä kylmiä talvia selitetään avoimella jäämerellä. Globaalisti on ennutettu reipasta lämpötilannousua, mutta sen loputtua keksitään jälkeenpäin syy, miksi ei lämpenekään. Etukäteen kumpaakaan ei pystytty mallintamaan, vaikka ilmastomallit perustuvat säämalleihin, joilla pitäisi pystyä ennustamaan paikallisia ilmastonmuutoksiakin.

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Onpa tökeröä uutisointia.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja pasi »

Heikki Jokipii kirjoitti:Ymmärtävätkö he edes kirjoittamaansa ...


Alkuperäisen uutisen toimittajahan on vihreä kunnallispoliitikko.

Meiltä on jatko-oikaisupyyntö lähetetty YLE:lle sekä vanhan että uuden uutisen osalta, mutta siitä ei ole tullut vielä palautetta tai oikaisuja.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Professori
Viestit: 38
Liittynyt: 24.02.2010, 09:45:36

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja Professori »

Tästä ketjusta tuli mieleen ylen eilinen uutinen, jota ruodin laajemmin täällä blogikirjoituksessa. Sinänsä ylen jutun yksityiskohdat pitänevät paikkansa (siis toistavat tutkijoiden kertoman), mutta otsikointi (Tilastot sen kertovat: Maaliskuu oli erittäin lämmin - napaseudulla äärilukuja) antanee asiaan perehtymättömälle lukijalle sellaisen käsityksen, että ilmasto olisi alkuvuodesta jälleen lämpenemässä. Tämä on harhaanjohtavaa, sillä maapallon keskilämpöestimaatti ei ole muuttunut 15 vuoteen sinne eikä tänne. Hadley centerin mukaan vuosi 1998 on edelleen selvästi kaikkien aikojen lämpimin: vuoden 1998 anomalia on sen mukaan 0,517 astetta, toisena tulevan vuoden 2010 anomalia puolestaan 0,499. GISS on toki eri mieltä, mutta ei senkään tilastoista voi tehdä sellaista päätelmää, että ilmasto olisi jotenkin oleellisesti lämpenemässä, ei ainakaan viimeisen 10 vuoden aikana.

jukkapekka5
Viestit: 4
Liittynyt: 21.03.2013, 12:57:33

Re: Ylen "oikaisu"

Viesti Kirjoittaja jukkapekka5 »

Melko huonosti muotoiltu uutinen mielestäni. Luulisi että YLE osaisi muotoilla otsikonsa vähän fiksummin.

Vastaa Viestiin