Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Carbonautti
Viestit: 985
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tiede-lehden vasta ilmestyneessä numerossa 3/2016 on ilmastopelottelua osatossa Faktan paikka (s. 66).

Lyhyen jutun otsikkona on Luvassa lämpenevää. Jutun tekijänä on lehden päätoimittaja Jukka Ruukki. Lähteinä on käytetty IPCCn AR5-raporttia, Itä-Suomen yliopistoa ja Ilmatieteen laitosta.

Jutussa on kuva lämpömittarista,johon on merkitty erilaisia kauhistuttavia skenarioita, joista pahimman mukaan vuonna 2100 maapallolla on 3,7 astetta nykyistä lämpimämpää.

Tämä siis oli painetussa lehdessä, joten linkkiä minulla ei ole.
Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Ei näytä olevan (vielä ainakaan) netissä.

Mutta asiassa on juuri se, että tällainen ennuste - jos kyse on tasaisesti kasvavasta hlilidioksidista ...

... pahimman mukaan vuonna 2100 maapallolla on 3,7 astetta nykyistä lämpimämpää.


... edellyttäisi noin 0,37 asteen nousua vuosikymmenessä. Eikö?

Jos mitään sellaista ei edellytetä, niin miksei sitten kerralla vaikka enemmän? Lämpötila nousee (vaikka) 20 astetta vuoteen 2100 mennessä?

Mitä rajoittaa turhaan tuota "pahinta" skenaariota, jos asiassa tarvitaan voimakkaita juttuja, motivoimaan?

Minusta tämä kiemurtelu tämän lämpenemisen paussin kanssa on kertakaikkiaan käsittämätöntä. Paussihan on tosiasia edelleen, vaikka viime kuussa maailman keskilämpötila yllättäen rajusti nousi. Miksi se ei noussut ennen, hiilidioksiditeorian mukaisesti. Eli tasaisesti, koko ajan?
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kannattaisi muistaa, että ilman sisältämä energia ei ole vain lämpöenergiaa. Ilman vesihöyry sisältää 2000 kertaa enemmän energiaa kuin, mitä on ilman lämpökapasiteetin sisältämä energia astetta kohti. Matemaattisesti vesihöyrykilogramma sisältää latenttia energiaa 2,3 MJ/kg ja ilmakuutiometri 1,3 kJ/kg astetta kohti. Insinööritiede tietää, että ilmaa voi jäähdyttää veden avulla. https://en.wikipedia.org/wiki/Evaporative_cooler

Kosteutta on lämpötilasta ja vuodenajasta riippuen eri määriä ilmakehässäKuva Absoluuttisen kosteuden määrää selvitellään tässä taulukossaKuva
0 asteen talvi-ilmassa Suomessa on kosteutta 4 g/km (kosteudella yleensä viitataan vesihöyrypitoisuuteen eikä pilvisyyteen). Voi laskea, että 5%:n absoluuttisen kosteuden väheneminen (vesihöyry tiivistyy vedeksi tai jopa jääksi) nostaa ilman lämpötilaa 0,4 astetta. Kesäpäivänä vastaava lämpötilan muutos olisi 1,2 astetta.

Ilmatieteen sivuilla ei kosteuden vaikutusta näytä ymmärtävän, niin alkeellisesti asia ilmaistaan. http://ilmatieteenlaitos.fi/ilman-kosteus Kun tuohon tulkintaani ei voi oikein uskoa, luulenkin, että kosteuden yhteydessä ei latentista energiasta mainita, koska koko ilmastonlämpenemisteoria kaatuisi uskottavuuden katoamiseen. Kosteutta kun ei ole liitetty ilmakehän kokonaisenergian muutoksen arviointiin. 0,86 asteen lämpenemiseen riittäisi suhteellisen kosteuden vähentyminen 2 prosentilla. Globaalisti määrä on pieni ja lienee mahdoton mitata. Jos joku löytää mittauksia, niin linkki tänne. Veikkaankin, että joskus selviää, satelliittimittausten (UHA) anomalia seuraa kosteuden vaihteluita ja ilmakehän energia pysyy kutakuinkin vakiona.

Fossiilienergian käyttö lisää ilmakehän partikkeleita ja mahdollisesti viilentää ilmakehää
Vuosia sitten laskin, mitä sademetsien tuhoaminen vaikuttaa veden haihtumiseen. Laskut eivät ole nyt käytettävissä, mutta muistini mukaan ilmasto olisi voinut lämmetä kosteuden ja haihtumisen vähenemisestä enemmänkin, mutta fossiilisten poltosta syntynyt ilmakehän noki on vähentänyt maan pintaan tulevaa säteilyä. Eli fossiilisten käyttö voikin laskea lämpötilaa. v. 2011 USA:n viikon lentokiellon aikana keskilämpötila nousi 1,5 astetta mahdollisesti ilman saasteiden vähennyttyä.
Carbonautti
Viestit: 985
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tiede-lehden uusimmassa numerossa (2/2017, s.13) on "hälyttävä" uutinen:
Vihreällä tekniikalla on tulipalokiire

Uutinen perustuu ETH-yliopistossa (Sveitsin Zürichissä) tehtyyn tutkimukseen. Tutkimuksen päätekijä Gabriele Manoli sanoo:
Ei riitä, että meillä on päästöjä vähentävää teknologiaa. Se pitää levittää ympäri maailmaa ennennäkemättömällä vauhdilla.

Luin tämän uutisen painetusta lehdestä. En tiedä, onko uutiseen linkkiä.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Lähetin Tiede-lehden päätoimittajalle (Jukka Ruukki) seuraavanlaisen viestin:

Hei

Minua hämmästytti suuresti uusimmassa Tiede lehdessä 3/2017 ollut uutiset-teksti, jossa “faktana” esitetään, että Suomi saa lisää piknikilmoja kiitos ilmastonmuutoksen. En voi uskoa, että arvostamani tiedelehti esittää tällaista “tietoa”, kun jutun taustalla on lähinnä ilmastomalleilla "leikittelyä".

Itse IPCC varoo käyttämästä sanaa ennuste (tai edes "tulevaisuuden näkymä") kun kyseessä ovat pelkät skenariot, eli “entä jos?” perustuen erilaisiin CO2-päästöarvioihin. Edelleen on tiedostettava, että CO2:n lämmittäväksi arvioksi on esitetty pelottelumielessä lukemia, jossa sivuutetaan kokonaan esimerkiksi auringon aktiivisuuden vaihtelun vaikutus ja nimenomaan aurinkopilkkuminimien tunnettu vaikutus maapallon ilmastoon (kuten Pieni Jääkausi). Useimmat aurinkotutkijat seuraavat silmä tarkkana onko aurinko todella menossa kohti uutta pitkää pilkutonta aikaa (kuten esim. Maunderin ja/tai Daltonin minimiä)

Kuitenkin: Ihmisen aiheuttamaksi väitetty pelottava ilmastonmuutos on tarjottu poliitikoille lähes ehdottomana faktana (varovaisuusperiaate huomioiden), jota media on edelleen lietsonut kuvaelmaksi, jossa jopa satu "kuninkaan uusista vaatteista" kalpenee tehokkuudessa. Koko asia on päässyt ryöstäytymään tilanteeseen, jossa kukaan ei uskalla jäädä vastarannan kiiskiksi; tutkijat pelkäävät työpaikkansa puolesta tai joutuminen kollegojen naurun kohteeksi. Tämä uusi paradigma on tarttunut koko poliittiseen eliittiin ja jopa talousmaailmaan, joko pelkona tai keinona hankkia etuisuuksia. Kyllä 100 miljardin dollarin Green Fund houkuttelee tehokkaasti monia kehitysmaita tai niiden johtoportaita.

En jatka liittenä olevaa vuodatustani tässä yhteydessä, koska pelkään, että Sanoma Oy:n johto ei salli edes Tiede-lehden ottaa tässä aiheessa akateemista vapaata tieteellistä roolia. Jään kuitenkin kiinnostuksella odottamaan ottaako lehden vastuullinen päätoimittaja ajatuksiani huomioon vai sysätäänkö ne suoraan roskikseen. Toisaalta jos se herättää vastakaikua niin olen valmis osallistumaan jakamalla toimitukselle vaihtoehtoista totuutta sellaisten itsenäisten tutkijoiden toimesta, jotka eivät pelkää ad hominem hyökkäyksiä ja jopa tappo uhkauksia.

ja siihen liittenä:
Lisää piknikilmoja SuomeenA.pdf
(318.64 KiB) Tiedosto ladattu 273 kertaa
Carbonautti
Viestit: 985
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

BorisW kirjoitti:...Jään kuitenkin kiinnostuksella odottamaan ottaako lehden vastuullinen päätoimittaja ajatuksiani huomioon vai sysätäänkö ne suoraan roskikseen...

Toivon edellistä, mutta pelkään jälkimmäistä.

Asiasta toiseen: onkohan kukaan yrittänyt viime aikoina saada ilmastoskeptistä mielipidekirjoitusta Helsingin Sanomiin? Olisi mielenkiintoista tietää, onko Hesarin politiikassa tapahtunut mitään muutosta.
Carbonautti
Viestit: 985
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tiedelehden numerossa 5/2017 on laaja artikkeli ennustetusta ilmaston lämpenemisestä Suomessa:
KUN MAAILMA LÄMPENEE, SUOMEN LUONTO RIEHAANTUU

Kuusiosaisen artikkelin ensimmäisessä osassa KEVÄÄT JA SYKSYT VENYVÄT VIIKOILLA on tyypillistä liioittelua ja arvailua:
Jos mitään ei tehdä, Keski-Suomessa vallitsevat vuosisadan lopulla tämän päivän Unkarin olot. Lämpötilat nousevat 1900-luvun lopun lukemista talvisin 4-10 ja kesäisin 2-7 astetta.

Nämä väitteet perustuvat 28 ilmastomalliin "niin hyvin kuin nykyiset supertietokoneet pystyvät valtavan järjestelmän yksityiskohtia laskemaan".
chronic
Viestit: 2
Liittynyt: 24.09.2018, 15:42:58

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja chronic »

Onkos aiheeseen liittyen mitään hyvää lehteä tilattavissa suomeksi? ----linkki poistettu---- kattelin että ylipäänsä aiheeseen liittyen ei oikein muuta tunnu olevan kuin Tiede-lehti ja GEO-lehti, mutta en nyt sitten tiedä miten kattava sivusto toi nyt edes on...
Viimeksi muokannut pasi, 18.12.2018, 14:47:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: mainoslinkiltä näyttävä linkki poistettu
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Sähköisessä mediassa on joskus ollut artikkeleita. Sähköisessä mediassa on "sisältö" sivuilla https://www.murkut.org/
Näillä sivuilla maahanmuutto ja poliitikkojen valehtelu on pääasia, mutta joskus on artikkeleita ilmastostakin. https://mvlehti.net/2017/06/01/vihera-o ... penemassa/
Kirjojakin on aiheesta vaikea löytää (Amazon hakusana climate is not warming) https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss ... ot+warming

Näytti olevan yksi opus Water Vapor, Not Carbon Dioxide, Is Major Contributor to the Earth's Greenhouse Effect: Putting the Kibosh on Global Warming Alarmists, joka osoittaa, että mielipiteitä on. Vesihöyryn sanotaan olevan tärkein kasvihuonekaasu, siis ilmeisesti nostaa maanpinnan lämpötilaa.

Todellinen fakta kuitenkin, on että kasvihuonekaasuksi sanotun vesihöyryn syntyminen vaatii 1/3:n auringosta tulevasta energiasta. (1000 litraa vettä on haihdutettava keskimäärin neliömetrillä vuodessa, siitä voi laskea tarvittavan energiamäärän) Kasvihuoneilmiöhypoteesissahan maan pinnan oletetaan saavan 240 W/m². Kun 15 asteen maan pinta säteilee 390 W/m² avaruuteen, kasvihuoneilmiö tarvitaan takaisin säteilemään 150 W/m², jotta terminen tasapaino säilyy. Kun veden haihtumiseen menee 82 W/m², joka vapautuu pilvissä eikä palaa korkeammassa lämpötilassa olevalle maan pinnalle, maan pinta saakin vain 158 W/m². Kasvihuoneilmiö antaakin takaisinsäteilyä peräti 232 W/m². Uusimmissa laskelmissa tämä onkin huomioitu ja vielä lisätty varmuudeksi 100 W/m², jotta varmasti on kunnollinen kasvihuoneilmiö olemassa. Sama lisäys on pantu selittämättä maan pinnan säteilyyn. Selittämistä olisikin, kun 15 C asteen pinta voi säteillä jopa teoreettiseen 0 kelvinin lämpötilaan vain 390 W/m². Mutta koskas propagandassa väitteitä perusteellaan.
KuvaLähde Wikipedia
On vain niin ikävästi, että fyysikot ja tekniikan miehet eivät osaa käyttää hyväksi 324 W/m² lämpöenergian takaisin säteilyä. Katolla ei tarvitsisi olla kuin 20 m² keräilijä, jolla lämmittäisi omakotitalon kovillakin pakkasilla. Ilmastotutkijat väittävät maan pinnan saavan keskimäärin tuon verran ilmakehästä lämpöenergiaa takaisin.

Ilmastotiede ei tunne kokemuksesta syntynyttä faktaa, että lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta alempaan eikä koskaan päinvastoin, jos ei ole ulkopuolista energian lähdettä. Ai niin mutta ilmakehässä on kasvihuoneilmiö, siis tuo yliluonnollinen ilmiö, jota ei parapsykologiaa hallitsematon voi ymmärtää. :shock:
chronic
Viestit: 2
Liittynyt: 24.09.2018, 15:42:58

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja chronic »

unbiased kirjoitti: 13.12.2018, 11:25:35 On vain niin ikävästi, että fyysikot ja tekniikan miehet eivät osaa käyttää hyväksi 324 W/m² lämpöenergian takaisin säteilyä. Katolla ei tarvitsisi olla kuin 20 m² keräilijä, jolla lämmittäisi omakotitalon kovillakin pakkasilla. Ilmastotutkijat väittävät maan pinnan saavan keskimäärin tuon verran ilmakehästä lämpöenergiaa takaisin.

Ilmastotiede ei tunne kokemuksesta syntynyttä faktaa, että lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta alempaan eikä koskaan päinvastoin, jos ei ole ulkopuolista energian lähdettä. Ai niin mutta ilmakehässä on kasvihuoneilmiö, siis tuo yliluonnollinen ilmiö, jota ei parapsykologiaa hallitsematon voi ymmärtää. :shock:
Jos näin on niin miksei sitten hommaa hyödynnetä? Tarvitseeko keräilijään jotain kallista materiaalia että toi toimii? Kyllähän tollasella 20m2 systeemillä sais olla hintaa vaikka kymppitonnin verran ja ihmiset ostaisi jos se tarkoittaisi ettei talvella mene lämmityskuluihin rahaa.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kokemusperäinen luonnonlaki: Lämpötilat tasoittuvat, kun lämpöä siirtyy korkeammasta lämpötilasta alempaan, kunnes lämpötilat tasoittuvat. Alailmakehän lämpötila alenee korkeuden kasvaessa noin 6,5 astetta kilometriä kohti. Tässä syy, miksi ilmakehästä ei voi millään keräimin kerätä lämpöenergiaa alempiin osiin.

Lämpöenergiaa kyllä voi siirtää ylemmistä kerroksista vaikka lämpöpumpulla. Lämpöpumpussa sähkön avulla laitteessa olevaa kaasua puristetaan korkeampaan paineeseen, jolloin kaasu lämpenee yli huoneilman lämpötilan. Lämpö siirtyy asuntoon, jolloin kaasun lämpötila alenee ja kaasu nesteytyy luovuttaen myös kemiallisen energiansa asuntoon. Neste virtaa sen jälkeen ulkoilmaan, jossa kompressori alentaa painetta. Neste alkaa höyrystyä ja aineen lämpötila alenee alle ulkoilman lämpötilan. Nyt ulkoilmasto siirtyy lämpöenergiaa kylmenneeseen kaasuun. Kaasua puristetaan jälleen, se lämpenee huoneilmaa korkeampaan lämpötilaan ja alkaa tiivistyä sisätiloissa luovuttaen ulkoilmasto saadun lämpöenergian sisäilman korkeampaan lämpötilaan.

Lämpöpumppu toimisi pelkällä ilmallakin, mutta kemiallisen energian mukana olo nostaa pumpun tehoa. Koneiston ei tarvitse olla valtavan suuri. Lämpöä ei siirry alemmasta lämpötilasta korkeampaan lämpötlaan itsestään, siirtoon tarvitaan energiaa. Katolle voi asentaa ilmasta tulevalle energialle keräimen, mutta keräimen lämpötila tulee saada ilman lämpötilaa alemmaksi, jotta ilmasta siirtyy siihen energiaa. Jo parin kilometrin korkeudella on lämpötila pakkasen puolella liki aina, joten ilmakehän säteily kasvihuonekaasuapuineen on mitätön lämmön tuoja. Lämpöpumppu ei säteilystä välitäkään, vaan siihen lämpö siirtyy pintailmasta johtumalla, tuuletin lisää lämmön siirtymistä. Ainoastaan ilmastopolitiikassa kasvihuonekaasut toimivat lämpötiloja nostavasti muttei reaalimaailmassa.
Carbonautti
Viestit: 985
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Tiede-lehti taas ilmastoasialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tiede-lehden numerossa 7/2019 oli "tiedeuutinen":
Lapset muuttavat aikuisten ilmastoasenteita

Vanhemmat kuuntelevat jälkikasvuaan, osoitti koululaisilla tehty koe...
Lapset myös pystyvät vaikuttamaan aikuisiin, vahvistaa uusi tutkimus Nature Climate Change -lehdessä.
Tämä "uutinen" johti siihen, että Tiede-lehden kestotilaus on nyt lopetettu.
Vastaa Viestiin