Sananvapauden päivä 3.5.

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Sananvapauden päivä 3.5.

Viesti Kirjoittaja jpp »

Pitäisikö noilta kysyä että miksi tämä sananvapaus ei koske ilmastonmuutokseen liittyviä aiheita?
https://www.sanomalehdet.fi/sanomalehti ... ananvapaus
unbiased
Viestit: 1474
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Sananvapauden päivä 3.5.

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Sananvapauden Suomessa turvaa perustusklaki
12 §
Sananvapaus ja julkisuus

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.

Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

Mutta sananvapautta rajoittaa rikoslaki, joka estää tietojenkin levittämistä Lain ovat allekirjoittaneet Tarja Halonen ja Tuija Brax.
10 § (13.5.2011/511)
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tietojen levittämistä estää myös valtamedia, jossa toimittajat katsovat, mikä on sopivaa luettavaa. Ilmastopolitiikka on erityisasemassa ja määrää Suomessa, etteivät lehdet julkaise ilmastopolitiikkaa tai muutakaan poliittisesti arveluttavaa tietoa. Siksi Suomeen on syntynyt lukuisa joukko medioita https://www.murkut.org/ joissa sananvapautta rajoittaa luultavasti vain rikoslaki. MV-lehden perustaja istuu juuri nyt tutkintavankeudessa ties kuinka pitkään ei vielä syydettynä mutta syytteitä odottamassa mm. kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Politiikkaan sitoutumattomissa medioissa ilmastonmuutos ei ole ollut juurikaan esillä, mutta ovat ainoita medioita, jotka halunnevat ilmastopolitiikan kritiikiiä esittää nyky Suomessa. Rikoslakia voi tulkita jopa niin, että tieteisiin perustuvat tieto ilmastopolitiikkaa vastaan solvaa jotakin kansanryhmää. Solvaa ainakin ilmastotieteilijöitten ryhmää, joka tekee vakaumuksestaan töitä ilmastopolitiikan hyväksi. Ilmastonlämpeneminenhän on eräänlainen uskonto, jota ei saisi lain mukaan panetella tai solvata.
Vastaa Viestiin