Iltasanomat ilmaston asialla

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Iltasanomat ilmaston asialla

Viesti Kirjoittaja jpp »

Taas on aivan julmettu kiire, niinkuin aina...

Tuore ilmastoraportti on synkkää luettavaa – YK: ”Enää ei ole aikaa viivästyksiin”

https://www.is.fi/tiede/art-2000006053278.html
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Iltasanomat ilmaston asialla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Iltasanomista lainattua
Esko Valtaoja kirjoitti:– Meillä on kaikki keinot saada pidettyä ilmaston lämpeneminen puolessatoista asteessa, mutta ongelma on siinä, ettei niitä keinoja tahdota saada käytäntöön.

– Koko ilmastonmuutoksen suurin ongelma on politikointi, joka estää raakojen ilmastonmuutoksen liittyvien faktojen ymmärtämisen.

Ihminen on pelastettu pitkälti maapalloa rasittaen, ja siitä on seurannut äärimmäisen vakava ilmastonmuutos, johon on toistaiseksi havahduttu liian hitaasti.
Valtaoja kirjoittelee mielikuvitustaan, joka syntyy hänen ymmärrykseensä mediaa seuratessa. Ehkä hän on käynyt myös Google Scholarissa katsomassa kirjoittelua. Osa on todellista, osa on epätodellista, kuten yleensä aina ilmastonmuutoksesta väiteltäessä kantilta tai toiselta. Nykytiede tekee sitä, mistä saa eniten palkkaa, jota nykyään jaetaan politiittisin päätöksin, ja innostavaa itsetuntoa, jota media voi kohottaa. Mitä olisi Greta Thunberg ilman mediaa?

Ilmasto on lämmennyt noin asteen liioittelematta puhuttuna ja nyt se on kuten ehkä lähiaikoina ennenkin johtunut ihmisen toimista. Tarkalleen sanottuna ilmaston lämpötila on kohonnut asteen verran, mutta ilmakehän energia ei ole kasvanut. Hiilidioksidi ei ole tuonut lisää energiaa ja miten se sitä voisikaan tuoda. Lämpeneminen johtuu rakentamisesta ja koneitten käytöstä maisemaa muokattaessa. Veden haihtuminen on vähentynyt ja siihen kuluva energia vähentynyt aiheuttaen lämpöenergian lisääntymistä. Muuutoksiahan on maapallolla tapahtunut aina jääkausiin saakka.

Sitten toinen Valtaojan näkemys
Tieteen ääni ei politikoinnin vuoksi pääse kuuluviin.
on täysin oikea, mutta hän pitää tieteenä myös vanhan tieteen syrjäyttänyttä nykyistä postmodernia tiedettä, jonka ääni on kuin alfametyylifenetyyliamiinia medialle. Tämä uusi tiedehän noudattaa politiikkaa eikä tieteen filosofiaa. Tämän näkemiseen tarvitaan parantuvasti toisinajattelvat aivot eikä parantumattomasti toisinajattelevat aivot, jotka Valtaoja uskoo itsellään olevan. Tiede on pääosin muuttunut palkatuksi työksi. Siinä on vinossa se, että poliitttiset päämäärät määräävät, mitä tutkimusta tuetaan yhteiskunnan varoin ja minkä tieteen tutkimustoimintaa media levittää kansalaisten tietoisuuteen. Perustutkimus jääkin sitten satunnaisen rahoituksen varaan. Siinä syy, ettei enää juuri mitään uusia ilmiötä keksitä, vaikka tieteen parissa työskentelee yhä enemmän väkeä. Oikeastaan Valtaoja on itsekin postmoderni tiedemies, ja sitähän kosmologia on. Tutkitaan ilmiöitä, joita ei voi pitää luonnon lakeina, vai olisiko BigBang luonnonlaki. Kaipa kolmas sukupuoli on sekin luonnon laki.
Carbonautti
Viestit: 999
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Iltasanomat ilmaston asialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

On järkyttävää, miten ilmastohuuhaa leviää kaikkialle. Uutinen Ilta-Sanomissa:
Pääkirjoitus: Yksi luku kertoo kotisi todellisen arvon – ja se voi mullistaa koko asuntokaupan tulevaisuudessa
Uutisessa kerrotaan Tuusulan asuntomessuista. Messutaloille on laskettu mm. hiilijalanjäljet ja hiilikädenjäljet. Tämä ei ole vitsi.

Linkki:
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006595272.html
Carbonautti
Viestit: 999
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Iltasanomat ilmaston asialla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Ilta-Sanomien uutinen:
Ministeriön muistio paljastaa: Liikenteen massiivisten päästöleikkausten yhteydessä aiotaan korostaa 14 eri seikkaa
IS:ää ei voi syyttää hallituksen idioottimaisen hankkeen uutisoinnista.

Linkki:
https://www.is.fi/autot/art-20000065970 ... N5pZ1xKTs
Vastaa Viestiin