MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

AnteroOllila
Viestit: 72
Liittynyt: 18.04.2013, 11:49:01

MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja AnteroOllila »

Varmaankin moni Ilmastofoorumin jäsen katsoi maanantaina Ylen MOT:n ohjelman, jolle oli annettu aika kuvaava nimi ”Ilmastoepäilyn kylväjät” ja ohjelman kuvauksessa lukee ”Ilmastonmuutoksesta on tullut oikeistopopulistien lempivihollinen. MOT kertoo, mistä ilmastonmuutosta epäilevä liike on saanut alkunsa.”

Voi olla, että kirjoitelmassani on jälkiviisauden makua, mutta ainakin nyt viimeistään voi tehdä muutamia johtopäätöksiä asian tiimoilta. Ensimmäinen johtopäätös on, että nykyiseen MOT:iin ei kannata mennä esiintymään ilmastoskeptikkona tai niin kuin itse määrittelen oman asemani, niin ei myöskään toisinajattelijana. Koen nimittäin, että minun ei tarvitse epäillä ilmastonmuutosta, koska se on tapahtunut tosiasia sitten vuoden 1750 lämpenemisestä johtuen. Minun ei myöskään tarvitse epäillä IPCC:n tiedettä, vaan voin perustella omat näkemykseni myös tieteellisillä tutkimuksilla ja vieläpä mielestäni vahvemmilla näytöillä kuin ilmastoeliitti (IPCC ja sitä tukevat tutkijat) esittää.

Tämä ensimmäinen havaintoni MOT:n ohjelmasta on se, että jos menee esiintymään toisinajattelijana televisioon, niin kannattaa selvittää mahdollisimman tarkkaan, mistä on kysymys kyseisessä ohjelmassa. Kerrottiinko Simo Ruoholle, mikä on ohjelman nimi ja mikä on sen tarkempi kuvaus ja tarkoitus? Jos kerrottiin, niin varoituskellojen olisi pitänyt soida kovaa. Nythän Simo Ruoho otettiin esimerkkinä ohjelmaan skeptikosta, joka ei päässyt edes puhumaan asiaansa, ja ainoaksi viestiksi jäi, että hänellä on erilainen ilmastonmuutoksen määritelmä, mutta mikä se on, sitä Simo ei päässyt koskaan esittämään. Jos näin tekee, antaa aseet heti kättelyssä vastapuolelle. Minusta kannattaa tyynesti hyväksyä, että ilmastonmuutos on tosiasia. Myöhemmin, jos tilaisuus tulee, voi osoittaa, että lämpötila on ollut jopa historiallisena aikana korkeampi ja ne ovat olleet ilmasto-optimin kausia, jolloin luonto ja ihmiset ovat voineet hyvin.

Ohjelman tarkoitushan oli häpäistä ilmastoskeptikot, jotka kieltävät ”ilmaston” (kuka voi kieltää ilmaston?), ja jotka ovat itse asiassa suurella öljyrahalla etäohjattu tekemään väärää tiedettä tai ohjattu uskomaan siihen. Näitä ohjelmia on tehty ennenkin. Tällaisesta lähtökohdasta tehdyssä ohjelmassa ei voi voittaa ohjelman tekijöitä. He voivat käyttää mitä tahansa materiaalia, leikata skeptikoiden sanoman ja lopulta antaa ilmastoeliitin edustajalle aina viimeisen sanan, joka tyrmää skeptikoiden näkemykset.

Turvallisimpia ovat ohjelmat, joissa joko pääsee vapaasti esittämään omia näkemyksiään tai vähintään osallistumaan pienen ryhmän (max. neljä keskustelijaa) tasapuoliseen keskusteluun. Muut ohjelmamuodot ovat kokemukseni mukaan hyvin kyseenalaisia.

MOT on suuntautunut ilmastoskeptikoita ja äärioikeistoa vastaan, jonka he ovat tunnistaneet perussuomalaisissa, vaikka tutkimuksen mukaan kokoomus on selvästi enemmän oikealla. Puolue on ilmeisesti tehnyt kotiläksynsä, eikä lähtenyt ollenkaan mukaan ohjelmaan. Kiitos Simo Ruoholle rohkeasta yrityksestä, mutta tuota ottelua ei olisi kukaan skeptikko voinut voittaa tai edes esiintyä vakuuttavasti, koska ohjelman tekijöiden tarkoitus oli skeptikoiden nolaaminen ja asettaminen mahdottomaan tilanteeseen.
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Katselin myös tuon ohjelman ja totesin, todella taitavasti tehty ohjelma tavallisille pulliaisille. Ajatus, ilmastonmuutos on todellinen ihmisestä johtuva katastrofi, jota jotkut typerykset tai kapitalististen yritysten palkkaamat yrittävät vastustaa, vietiin teholla läpi.. Näiden mukana ilmastofoorumi, jonka tarkoituksena oli pitää esitelmiä. Ohjelman ajankohta oli tarkoituksenmukainen, koronaviruksesta ei sitä suunnitellessa tiedetty mitään.
Ohjelman Yleen liittyvä propaganda näkyi heti alussa. Persut liitetään aina Trumpiin, koska molemmat ovat ylen mustamaalaamia pahiksia.

Mutta mitä on "ilmastonmuutos"? Olen monelle, siihen uskovalle ja siihen esityksessään viittaavalla, suositellut tilalle sanontaa "lämpötilojen keskiarvon kohoaminen". Joskus osoittautuu, ettei mitään ilmastonmuutosta ole olemassakaan, vaan kysymys on maapallon säätilojen muuttumisesta, ei ole pelkoa menettää kasvojaan.
Nykymaailma on täynnään uskoteltuja "tieteellisesti todistettuja" tarinoita, joista on tehty faktoja. Eräs näistä on myös ihmisen aiheuttamista päästöistä johtuva Itämeren rehevöityminen, jossa Suomi Helcomeineen on tärkein tiedottaja. Jos tutkii asiaa matematiikan avulla, syntyy ristiriitoja. Fosfori on luonnossa aine, jonka pitoisuuden mittaaminen yksin määrää onko vesistö rehevöitynyt ja kiihtyvään rehevöitymiseen tarvitaan vedessä riittävä fosforipitoisuus. Rajaksi on määritelty 0,1 ppm. Jokainen voi laskea paljonko kiihtyvästi rehevöitynyt Itämeri sisältää fosforia. On myös helppo laskea paljonko Itämeren valuma-alueella olevat asukkaat tuottavat fosforipäästöjä ja verrata lukuja. Tällaisia ikäviä laskelmia rehevöitymisen arviointi ei voi sisältää. Itämeritutkija television ohjelmassa vastaa toimittajan kysymykseen, mikä on syynä Itämeren rehevöitymiseen, "vesiklosetti", vaikka se ei matemaattisesti voi olla mahdollista. Ulosteitten sisältämä fosforialkuaine kokonaisuudessaan jää noin 30000 tonniin eikä jokainen valuma-alueen asukas edes asu lähellä merta, jotta voisi tehdä tarpeensa suoraan mereen.
Kerron tämän siksi, että ilmastonmuutoksessa on samanlainen piirre. Kohistaan pienestä lämpötilan ja lämpöenergian kohoamisesta ilmakehässä ja väitetään harhaan johtavasti ilmaston lämminneen, jonka tavallinen pulliainen helposti uskoo johtuvan hiilidioksidin tuottamasta lisäenergiasta. ilmakehän kokonaisenergia jätetään huomiotta, kuten tarvittava riittävä päästöjen fosforimäärä Itämeren rehevöitymiseen. Tosiasia on, ettei hiilidioksidi voi ilmakehässä tuottaa millään keinoin lämpöenergiaa, joka siirtyisi ilmakehän kylmemmistä osista korkeammassa lämpötilassa olevalle maan pinnalle. Hiilidioksidi ei voi myöskään toimia lämpöeristeenä, koska lämpö ei poistu maapallolta johtumalla. Johtumista on kyllä ilmakehässä ja se vaikuttaa lämpötiloihin merkittävästi, koska suuri osa lämmöstä poistuu ilmakehästä säteilynä ja säteilyn voimakkuus johtuu materiasta ja materian lämpötilasta.

Nyt maassa on jyrkästi paheneva koronaviruskriisi https://www.worldometers.info/coronavirus/ (tällä hetkellä taudin läpikäyneitten kuolleisuus on 21%)
Tätä kriisiä käsitellään kuten ilmastonmuutosta tai Itämeren rehevöitymistä poliittisesti tarkoituksen mukaisella tavalla. Hallitus on perustanut valtavan ryhmän virkamiehistä pitääkseen, niin mitähän pitääkseen, kun yhtään virusepidemioiden asiantuntijaa ei ole joukossa. Koska kysymyksessä on erittäin vakava helposti tarttuva sairaus luulisi, että ryhmään kuuluisi edes yksi epidemioiden torjuntaan perehtynyt asiantuntija. Ei ole ihme, että tautia torjutaan huolimattomasti ja kertomalla, ettei hengityssuojain estä viruksien tarttumista. Syynä siihen on vain se, ettei niitä ole saatavana vielä pitkään aikaa, kun on unohdettu hankkia niitä edes terveydenhoitohenkilökunnalle riittävästi. Kuitenkin ihmisten on hankittava ruokaa ja tehtävä töitä ja hengityssuojain suojalaseineen on helppo keino estää tehokkaasti tartuntaa käsien pesua unohtamatta. Kannattaa katsoa video, miten kehittyneessä maassa on onnistuttu estämää joukkokuolemat ja pitämään yhteiskunnan toiminnat yllä vähin rajoituksin. Siinä esitettyjä tietoja soveltaen voi itsekin vähentää todennäköisyyttä saada tartunta. https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Katselin tuon MOT ohjelman toiseen kertaan nyt vähän tarkemmin ja loppuun saakka. Mikä oli ohjelman tärkein viesti?
Viesti oli selvästi poliittisella puolella vihervasemmistoa tukeva ja kansallismielisiä halventava. Ilmastonmuutos oli vain kivijalkana ohjelman rakennelmassa. Edelleen olen sitä mieltä, että se oli taitavasti tehty ja poliittisesti ohjaava. Ohjelman kivijalkaan ei otettu kantaa, oliko se hutera vain vankka.
Carbonautti
Viestit: 999
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Ylen uutinen:
Ylelle langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta – MOT-ohjelman jaksossa haastateltavan vastauksia yhdisteltiin harhaanjohtavasti

Julkisen sanan neuvoston ratkaisun mukaan Ylen MOT-ohjelma on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 11: "Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti."
Linkki:
https://yle.fi/uutiset/3-11573775
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ohjelmassa oli todellakin pilkkaa skeptikosta. Uskon ohjalman aiheuttaneen tunteen, ettei haastateltava ilmastoskeptikko hallitse hyvin asiaansa.

Mutta se on nyt mennyttä kuten tämäkin lehtijuttu, joka tapahtui 45 vuotta sitten selvitellessään globaalia ilmastonmuutosta.
Newsweek. April 28,1975 kirjoitti:Climatologists are pessimistic that political leaders take any positive action to compensate for the climatic change.
Öljy-yhtiöt ja kapitalismi aiheuttavat katastrofaalisen vahingon Maan ilmastolle. Polttomoottorit tulisi julistaa laittomiksi. Artikkelissa tiedemiehet olivat liki yksimielisiä, ihmisen aikaansaama ilmastonmuutos uhkaa maatalouden tuottavuutta koko vuosisadan.(Omaa tulkintaa atrikkelista.) Myös Time lehti julkisti monia juttuja pahoista öljy-yhtiöistä (evil oil companies) ja kapitalismista, jotka johtavat ilmastokatastrofiin.

Yhtä taidokasta puhetta ihmisen fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuneesta ilmastonmuutoksesta kuin nykypäivänä voi mediasta saada. Kuitenkin yhdessä asiassa poiketen. Keksitkö?
Carbonautti
Viestit: 999
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tuo oli sitä aikaa, kun pelättiin uutta jääkautta.
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Fossiiliset polttoaineet ovat todella "vaarallisia", niiden ylempalttinen käyttö energiaa tuotettaessa voi aiheuttaa jääkauden tai sitten katastrofaalisen lämpenemisen. Nyt kuitenkin näkyy epäilyä klimatologiassakin, kun fossiilisten polttoaineiden pahuuden paljastusyritys on johtanut pahaan ristiriitaan 50 vuoden aikana. Kirjassa Tulevaisuuden lyhyt historia ( Lukunäyte: sivu 9 keskikohta) fossiilisen hiilen paha ongelma onkin siinä, että se on myrkyllistä. Siinä ehkä viritellään uutta pelotetta fossiilisen energia käyttöä kohtaan.
Carbonautti
Viestit: 999
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tänään (12.10.2020 klo 20.00) Yle TV 1:llä lähetettävässä MOT-ohjelmassa on tulossa oikaisu.

Simo Ruohoa haastatellaan tapauksesta Myytinkerojat-videolla "Yle MOT sai langettavan päätöksen - Nyt puhuu Simo Ruoho".

Linkki:
https://www.youtube.com/watch?v=jqsp29VgPrw
KAI VARMA
Viestit: 37
Liittynyt: 11.08.2020, 21:55:39

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja KAI VARMA »

unbiased kirjoitti: 04.10.2020, 16:47:24 Kirjassa Tulevaisuuden lyhyt historia ( Lukunäyte: sivu 9 keskikohta) fossiilisen hiilen paha ongelma onkin siinä, että se on myrkyllistä. Siinä ehkä viritellään uutta pelotetta fossiilisen energia käyttöä kohtaan.
Mielestäni olet ymmärtänyt kohdan väärin. Se johtunee siitä, että olet lukenut vain tuon lukunäytteen. Se on kuitenkin vain johdanto-osa. Ei siellä ymmärtääkseni pelotella fossiilienergialla. Ei siinä kohtaa ymmärtääkseni tarkoiteta pahalla hiilidioksidilla sen myrkyllisyyttä, vaan pahaksi fossiilisen hiilen tekee sen kumuloituminen biosfäärin kiertoon. Fossiilienergia on kieltämätä yksi osatekijä siinä, että maailma sekoaa. Mutta se, millä siellä fiktiomaailmassa sitten pelotellaan on fasistinen maailmanjärjestys, joka vie tuhoon. Siellä varoitetaan stalineista ja hitlereistä, jotka haluavat luoda uuden uljaan ihmisen, arjalaisen tai sosialistisen tai feministisen tai mitä milloinkin. Ja sitten luontoäiti ottaa ohjat käsiinsä ja luo evoluution kautta täydellisen ihmisen. Millä siellä pelotellaan, on siis ihmisen yritys toimia jumalana ja luojana, kun ihminen on keksinyt, miten manipuloida geenejä.
Esimerkiksi Ollilan kaltaisia skeptikkoja siellä jopa ymmärretään, kuten seuraava lainaus kasvihuonekaasujen vaikutuksesta osoittaa:
”Kunkin osatekijän vaikutuksen suuruudesta ovat tutkijat erimielisiä, ja esimerkiksi hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPPC) arvioi vesihöyryn osuudeksi kasvihuoneilmiöstä 60–70% ja hiilidioksidin osuudeksi vastaavasti 20–30% . Se, ettei IPCC pysty antamaan tuon tarkempia lukuja, johtunee siitä, ettei paneelilla ole omaa tutkimusta. Se tekee yhteenvetoja maailman johtavien tutkimuslaitosten tutkimuksista, joissa taas eri tutkijoilla on huomattaviakin näkemyseroja eri komponenttien vaikutuksesta. Erimielisyyttä ilmenee edelleen esimerkiksi siitä, miten pilvien vaikutus on otettava huomioon”
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

KAI VARMA kirjoitti: 06.06.2021, 10:39:17
unbiased kirjoitti: 04.10.2020, 16:47:24 Kirjassa Tulevaisuuden lyhyt historia ( Lukunäyte: sivu 9 keskikohta) fossiilisen hiilen paha ongelma onkin siinä, että se on myrkyllistä. Siinä ehkä viritellään uutta pelotetta fossiilisen energia käyttöä kohtaan.
Mielestäni olet ymmärtänyt kohdan väärin. Se johtunee siitä, että olet lukenut vain tuon lukunäytteen. Se on kuitenkin vain johdanto-osa.
Hiilidioksidi on myrkyllistä, on juuri se, joka halutaan jättää mielikuvaksi. Ehkä kirjan kirjoittajatkin tietävät, että se ei ole totta.
Esimerkiksi Ollilan kaltaisia skeptikkoja siellä jopa ymmärretään, kuten seuraava lainaus kasvihuonekaasujen vaikutuksesta osoittaa:
”Kunkin osatekijän vaikutuksen suuruudesta ovat tutkijat erimielisiä, ja esimerkiksi hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPPC) arvioi vesihöyryn osuudeksi kasvihuoneilmiöstä 60–70% ja hiilidioksidin osuudeksi vastaavasti 20–30% . Se, ettei IPCC pysty antamaan tuon tarkempia lukuja, johtunee siitä, ettei paneelilla ole omaa tutkimusta. Se tekee yhteenvetoja maailman johtavien tutkimuslaitosten tutkimuksista, joissa taas eri tutkijoilla on huomattaviakin näkemyseroja eri komponenttien vaikutuksesta. Erimielisyyttä ilmenee edelleen esimerkiksi siitä, miten pilvien vaikutus on otettava huomioon”
Hiilidioksidi on puolta heikompi pitkäaaltoisen säteilyn pidättäjä kuin vesihöyry. Sen kemiaa en voi tässä selittää. Vesihöyryä on ilmakehässä 5% eli 50000 ppm. Hiilidioksidia on 400 Vppm. Vesihöyry on siten 2*50000/400 = 250 kertaa tehokaampi kasvihuonekaasu. IPCC minimikin on liki 100 kertaisesti liioiteltu. Jos vielä otetaan vesihöyryn muodostamat pilvet mukaan, vesihöyry on vieläkin pahempi kasvihuonekaasu.
Kun lisäksi tosiasiassa hiilidioksidi (eivätkä muutkaan kasvihuonekaasut) ei voi tuoda lisää lämpöä maapallolle, koko kasvihuoneilmiö on suuri poliittinen huijaus.
Puut hiilinieluina sanonta on totta, mutta puiden kasvihuonevaikutus on tuhansia kertoja suurempi verraatuna siihen, mitä ne elinaikanaan sitovat hiilidioksidia. Puu nimittäin haihduttaa vetta, joka muuten painuisi maan sisään ja virtaisi meriin haihtumaan, yhtä kilogrammaa kohti 1000 litraa. Samalla puukilo sitoo hiilidioksidia noin noin 1,8 kg. Eläessään puu lisää kasvihuoneilmiötä 2700 kertaa enemmän kuin hiilidioksidin poistaminen vähentää. (Kiloa kohti vesihöyryä tulee 1Mg/18g/mol) = 55 500 mol ja hiilidioksidia 41 mol eli 1358 kertainen moolimäärä vesihöyryä, joka on kaksi kertaa tehokkaampi pidättäjä.) Vesihöyry pysyy ilmassa noin viikon, joten laskelmaa tulisi tarkentaa. Joskus arvioinkin todellisen vaikutuksen olevan noin 300 kertainen.

Poliittisella huijaamisella ei ole mitään rajoja. Toisaalta, jos metsät hävitettäisiin, haihtuminen vähenisi kuten myös haihtumiseen kuluva energia. Tämä kohottaisi lämpötilaa. Metsien lisäämien todella alentaa lämpötiloja. Onhan sademetsissä lämpötila 25-30 astetta ja aavikoilla 50 astetta. Joku pönttö voi uskoa alenemisen johtuvan sademetsän hiilinieluista.
KAI VARMA
Viestit: 37
Liittynyt: 11.08.2020, 21:55:39

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja KAI VARMA »

unbiased kirjoitti: 06.06.2021, 19:17:38 Hiilidioksidi on myrkyllistä, on juuri se, joka halutaan jättää mielikuvaksi. Ehkä kirjan kirjoittajatkin tietävät, että se ei ole totta.
En usko, että mielikuvan jättäminenkään on ollut tässä tapauksessa tarkoitus. Perhdyttyäni melko perusteellisesti ko kirjaan, en ole löytänyt sieltä mitään viittausta hiilidioksidin myrkyllisyyteen, ainoastaan sen määrän lisääntyminen biosfäärissä aihettaa ongelmia. Eli se on pahaa, koska se on ihmisen aikaan saama häiriö luonnon luonnolliseen tasapainoon.

Satuin lukemaan ko kirjan kirjan jouduttuani koronakaranteeniin iästäni johtuen yli vuosi siten. Jossain toisissa olosuhteissa en ehkä olisi juuttunut kirjaan, mutta korona-aika muutti kaiken ja kirja teki minuuun suuren, sanoisin jopa järisyttävän, vaikutuksen. Kerrankin joku puhui minulle yksinkertaisesti monimutkaisista asioista. Kirjan näkökulma on tosin moniulotteinen, joten väärinkäsityksiä syntyy väistämättä. Kirjan tekijät teivät asetu tämän päivän kiistoissa kenenkään puolelle, mutta katsovat sangen kriittisesti eri ääripäiden toimintaa. Osansa saavat myös vihreällä vallankumouksella rahastavat "luonnonsuojelijat". Vain luonto, ja elämä sen osana, näyttääisi olevan tekijöille pyhää.
Aluksi oletin kirjan pääaiheeksi ilmastonmuutoksen, ja yritin selvittää itselleni, oliko kirjassa esitetty hiilenkierto totuudenmukainen. Ainoan asiallisen vastauksen sain ” kysyilmastosta.fi” palstalta (https://kysymykset.kysyilmastosta.fi/t/ ... u=kaivarma ).
Mutta sielläkään asiantuntija tohtori Sihto-Nissilä ei ottanut kantaa siihen, vastako tuo kuva todellisutta, joten jatkoin etsimistä.
Sitten löysin tämän palstan, ja päädyin pitkään keskusteluun kanssasi Antero Ollilan termodynamiikasta. Se oli hyvä keskustelu, joten kiitos siitä. Se keskustelu sai minut oivaltamaan, että ko kirjan pääasia ei olekaan tuo ilmastonmuutos, vaan tekijät liikkuvat älyllisesti paljon korkeammalla tasolla. Aloin siis keskittyä tuohon kirjan pääasiaan, eli fiktiiviseen osioon ,joka minusta käsitteli samaa ongelmaa kuin Kurt Vonnegut kirjassaaan ”Galapagos”. Eli niin kuin kaikkien eläinlajien, on myös ihmisen sopeuduttava vallitseviin olosuhteisiin. Ja jos ei meinaa onnistua, luonto kyllä sopeuttaa vaikka evolutiivisin keinoin! Joulun alla törmäsin johonkin keskusteluun tästä kirjasta, jossa joku tuota kuvaa tutkiessaan oli nähnyt sen ”säätöpiirinä”.
Siirsin pohditaani tuohon suuntaan ja palasin ”kysy ilmastosta.fi” palstalle. Esitin siellä kysymyksen: (https://kysymykset.kysyilmastosta.fi/t/ ... u=kaivarma ).
Nyt sain lopultakin selkeän ja ymmärrettävän vastauksen. Ihminen nostaa todellakin 10 gigatonnia hiiltä ylös paikasta, jossa tuo hiili on ollut pois biosfäärin kierrosta 200 miljoonaa vuotta. Samalla oivalsin tuon kirjan tekijöiden suuruuden. He eivät väitä tietävänsä, mitä tuosta tosiasiasta seuraa. Onko tuo 10 gigatonnin lisä biosfääriin sellainen ”häiriöimpulssi”, että siihen sopeutumine muuttaa systeemin tasapaintilaa radikaalisti. Mutta niin kauan kuin ei tiedetä, ei pitäisi leikkiä ihmiskunnan olemassaololla. He eivät liity alarmistien kuoroon ”lehmän pieruista”. Vaan kertovat mustan huumorin sävyttämässä fiktiivisessä osassa, kuinka hölmöläiset rikkovat ikkunan talostaan ja lunta pääsee sisään. Syntyy kauhea kalapaliikki, mihin lumi pitäisi panna, mutta kukaan ei tee elettäkään korjatakseen ikkunan!
Kiran tekijät eivät siis hyväksy sitä että tuo 10 gigatonnin lisävirtaus biosfääriin saisi jatkua, mutta eivät puhu sen myrkyllisyydestä vaan näkvät sen tasapinohäiriön aiheuttajana.

Niinpä mielestäni olet ymmärtänyt kirjan monien muiden tavoin väärin. Siellä ei sanota mitään hiilidioksidin myrkyllisyydestä vaan sanotaan että on olemassa riski, että se muuttaa liian radikaalisti olosuhteita maapallolla. Ihminen avatessaan reitin tuolle hiilelle takaisin biosfääriin tekee siitä pahaa hiilidioksidia, tai ainakin aiheuttaa riskin, jota minäkään en olisi valmis ottamaan.
Kävimme keskustelumme viiimeksi tiedeotsikon alla, mikä oli ehkä väärä paikka. Kirjan tekijät tekevät jo ensimmäisessä lauseessa selväksi, ettei ole kysymys tieteelisestä kirjasta , mutta jotain ”orwellilaista” kirjassa on. Kun keskustelimme viime syksynä, oli krjan fiktiivinen osa selkeää mustaa huumoria. Huumori kukki, kun fasistit kaapppaavat vallan Capitol-kukkulalla feminismin kaapuun pukeutunina Qanon tyyppistä uskonlahkoa hyväksikäyttäen. Mutta paatuneenkin mustan huumorin ystävän hymy hyytyi, kun Capitol kukkulan valtasivat Trumpin kannattajat! Ja tämä valtaaminen tapahtui keskustelumme jälkeen!
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Arveluja ja mittauksia hiilidioksidikierrosta

Kuva
Kuvasta voi päätellä mikä osuus 10 Gton on luonnossa. Kuvan ilmakehän hiilimäärä on 800 Gton.

Tässä tieteen arveluja ilmakehän sisältämän hiilen määrän historiasta
1000 ppmv vastaa ilmakehän hiilidioksdipitoisuutta arviolta 1500 ppmm ja hiilimäärää 2000 Gton

Kuva
Kuvasta voi havaita
-ilmakehän hiilidioksidipitoisuudella ei ole yhteyttä lämpötiloihin
-korkeat pitoisuudet liittyvät vilkkaan elämän aikoihin maapallolla, johon on luonnollinen syy. Elämän energia on peräisin auringon sätelyenergiasta ja hiilidioksidin ja veden yhteyttämisestä, jossa muodostuu kemiallista energiaa, sokereita. Nykyisin elävät kasvit ja oliot saavat energiansa hapettamalla sokereita ja muokkaamalla niistä välttämättömiä proteiineja. (Lyhyesti sanottuna.)
Ainakin itse päättelen, että 1000 ppm (nyt 400ppm) hiilidioksidipitoisuus olisi jopa elämälle hyvin edullinen. Joku mielikuvitusrikas historiasta tietämätön mediaa seuraava voi tietenkin kirjoitella eri tavalla.
KAI VARMA
Viestit: 37
Liittynyt: 11.08.2020, 21:55:39

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja KAI VARMA »

unbiased kirjoitti: 07.06.2021, 09:52:46 Kuvasta voi päätellä mikä osuus 10 Gton on luonnossa. Kuvan ilmakehän hiilimäärä on 800 Gton.
Kun vertaan tuota kuvaa kuvaan (alla), jota tohtori Sihto-Nissilä kommentoi niin huomaan, että luvut ovat likipitäen samoja. Mutta tuo allaoleva kuva on minusta selkeämpi. Siinä näkyy heti , että tuo 10 gigatonnia on n. 4% valkoisten nuolten sisältämästä hiilestä, eli elonkehässä vuosittain kiertävästä hiilestä. Siihen sitten tuo 10gigatonnia sekoittuu, koska poltettaessa fossiilihiili alkaa kiertonsa ilmakehästä käsin (ilmakehä sisältää 800 gigatonnia hiiltä). Mutta siitä näkyy myös se, että nuo kaksi poistumisreittiä (2 gigatonnia kumpikin) tuolle ihmisen nostamalle 10 gigatonnille, eivät kasva, joten tekijöiden kysymys mihin tuo hiili päätyy on kokonaan vastausta vailla. Tämä asia minua huolettaa. Olen yli vuoden etsinyt vastausta tuohon kysmykseen, mutta vain tohtoriSihto-Nissilä on selkeäsanaisesti vastannut, että se jää maa meri ilmakehä-systeemiin pyörimään.

Kuva

Itseasiassa tuo kuvan punainen nuoli jumitti minut tähän kirjaan, sillä kaikki ohittavat sen sulavasti vaikka se on mielestäni kaiken a ja o.

Ihmislaji on ollut olemassa parisataa tuhatta vuotta, jona aikana luonto on ollut tasapainossa hiilidioksidin suhteen sen ollessa välillä 200-300ppm. Varmasti olet oikeassa, että 400-1000 ppm taso elämälle on ollut miljooonia vuosia sitten hyvä taso. Luonto voi voi löyää uuden rehevämmän elämän tuon tason vallitessa, mutta se ei ole oleellista. Oleellista on kestääkö ihmiskunta tuon äkkinäisen muutoksen.
Kun kukaan ei tiedä, eikö olisi parempi olla sorkkimatta tuota hiilitasapainoa. Tämä on mielestäni kirjan johdanto-osan viesti, mutta kuten sanoin, varsinainnen viesti paljastuu tuolta fiktiopuolelta geenimanipulaation vaaroista.
unbiased
Viestit: 1528
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT asialla: skeptikoiden tekeminen naurunalaisiksi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuvissakin voi tuottaa omaperäistä aatemaailmaa.
Lähetämässäni kuvassa hiilipäästöjä ei esitetä niin kiihottavalla tavalla kuin Kai Warman kuvassa, johon todella voi jumiutua, kuten Kai mainitsi. Kuitenkin, kun kuvia katsoo tarkemmin, ihmisen aiheuttamat muutkin fossiiliset päästöt (9) ovat mukana lainaamassani kuvassa ja 50% suuremmat kuin Kain kuvan fossiiliset päästöt (6). Päätelkää kumpi kuva on asiallinen ja totuuteen pyrkivä ja kumpi kuva on propagandaksi tarkoitettu.

.
Vastaa Viestiin