Hurrikaaniennusteiden osuvuus ja arvo

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Hurrikaaniennusteiden osuvuus ja arvo

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Tästä vuodesta näyttäisi tulevan Atlantin hurrikaanien osalta katastrofi ennustusyrittäjille, vaan eihän yksi pääskynen kesää tee. Jos ennusteissa huomioimattomia kuivia ilmamassoja yms. esiintyy suhteellisen harvoin, on ennusteilla sentään jotain arvoa. Ja tätä jotain arvoa ajattelin nyt alkaa maallikkomaisesti testaamaan. Mutuna on useina vuosina vaikuttanut, että osuvuudet ovat varsin kohtuullisia. Tulokset julkaissen omassa blogissani.

Wikipedia on listannut ennusteita ainakin tältä vuosituhannelta, joten pienen vertailuaineiston saanee aikaiseksi. Omana ideanani on verrata ennusteiden osuvuutta vaikkapa johonkin aiempien vuosien keskiarvoon tms. tietoon, joka olisi ollut maallikollakin käytössä ilman säätieteellisiä erityistietoja. Jos historiallisesta keskiarvosta tai mediaanista tms. tunnusluvusta saa useammin vähemmän virheellisen ennusteen kuin nyt tehdyt, niin ennusteiden arvo on vähäinen.

Vihjeitä tässä kaipaisin mm. siihen, miten hanskaan kahdella eri tavalla tehdyt ennusteet: ne, joissa on ilmoitettu lukumääräväli ja ne, joissa on vain yksi ennustelukema. Jälkimmäisestähän on helppo laskea virhe toteutuneeseen verrattuna. Toisaalta ennuste 0...100 osuu aina, vaan ei sille voi täyttä painoa panna? Tai jos tämmöinen laatuarviointi onkin jo tehty, niin sitten linkkiä siihen.
http://roskasaitti.wordpress.com/
pexis
Viestit: 477
Liittynyt: 19.11.2008, 10:56:25

Re: Hurrikaaniennusteiden osuvuus ja arvo

Viesti Kirjoittaja pexis »

Heips
Ilmastoveijareilla tuntuu, ainoana mahdollisena sovituksena, olevan lineaarinen PNS sovitus, eli ilmiö tapahtuu joko kasvavana tai pienenevänä. Jos vähäkään viitsisi katsoa sitä kiusallista todellista dataa, näkisi helposti, että useimmat ilmiöt tapahtuvat jaksottaisesti! Katso esim. eri yksittäisten mittauspisteiden lämpötiladataa, selvä jaksottainen vaihtelu. Tämän vaihtelun matemaattinen käsittely saattaa olla pelkkään suoran sovitteluun tottuneiden "alan ammattilaisten" kannalta hieman liian haastavaa! Sama pätee noihin hurrikaani-ennusteihin, koska "mallinnetun" trendin pitäisi olla kasvava, joka vuosi ennustetaan siis entistä suurempi hurrikaanilukemia. Ikävä kyllä, todellisuus on eri mieltä!
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Hurrikaaniennusteiden osuvuus ja arvo

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Näyttää siltä, että kuluva vuosi on ollut äärisääilmiöiden osalta ennätysmäisen hiljainen. Tämä koskee Yhdysvalloissa tornadoja, metsäpaloja, hellepäivien lukumääriä ym.

http://thesiweather.com/2013/10/18/1100-am-2013-a-year-with-minimal-extreme-weather-events-in-the-us/
Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Re: Hurrikaaniennusteiden osuvuus ja arvo

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Nythän tuo tuli kirjoiteltua, näkyy olevan Ilmastofoorumin etusivullakin ote tuosta "Onko pitkäaikaisilla myrskyennusteilla viihdearvoa?" -blogimerkinnästäni. Vertailin pitkäaikaisimmin Atlantin hurrikaaniennusteita tuottaneen organisaation (CSU) tuloksia kahteen helppoon ennustetapaan, joissa ei ollenkaan käytetä tulevan vuoden enteitä hyväksi. Ja jo otsikkonikin kertoo, miten osuvilta tulokset vaikuttivat menetelmästä riippumatta. Eli en oikein käsitä, mitä hyötyä kenellekään olisi nähdä ennuste, että ensi vuonna putoaa 5 isoa meteoriittia, jos ei kerrota, mihin ne putoavat ja milloin ja jos sitten lopulta meteoriitteja putoaakin 3 tai kymmenen.

Vaikka en blogissani asiasta kirjoittanutkaan, ei CSU:n myrskyennusteiden osuvuuskaan näyttäisi olevan paranemassa mitenkään merkittävästi vuosien kuluessa, joten ei edes voi olettaa kyseessä olevan kehittyvä tieteenala.
http://roskasaitti.wordpress.com/
Vastaa Viestiin