Meriveden pinta ?

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Koveri
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2010, 21:01:01

Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja Koveri »

Meriveden pinta nousee ainakin Ilmatieteen Laitoksen mielestä jopa verrattain nopeastikin, kuitenkin on olemassa tutkijoita jotka esittävät kovastikin eriäviä näkemyksiä asiasta.
Ruotsalaistutkija Nils-Axel Morner. Hän on meren pinnan tutkimuksen spesialisti joka sanoo että hän on tämän tutkimukseen ykkösnimiä ellei peräti ykkönen maailmassa.

No pitkän tarinan joukosta on löydettävissä kohta jossa hän toteaa: että merenpinta ei missään tapauksessa nouse. but absolutely no rising.

Kuinka luotettavana tätä voidaan pitää ? Onko tästä tietoa.

http://www.mitosyfraudes.org/Calen7/MornerEng.html
Harry
Viestit: 609
Liittynyt: 02.10.2010, 18:44:02

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja Harry »

Joidenkin mielestä merenpinnan nousu ei oikein ole saannut vauhtia.

http://hockeyschtick.blogspot.com.au/20 ... e-has.html

Nasa:llakin taitaa olla mitattuna "ei nousua" , en vaan tähän hätään löytänyt linkkiä.
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Merenpinnan tason vaihtelu on monen tekijän summa (osittain tuntemattomienkin). IPCC:n mukaan valtamerien "yhteenlaskettu keskiarvo" havaitulle "nousulle" perustuu lähinnä lämpölaajenemiseen ja jäätiköiden sulamiseen.

Vanhan ystäväni Niklas Mörnerin uusin tutkimus "SEA LEVEL CHANGES PAST RECORDS AND FUTURE EXPECTATIONS" julkaistu Energy ja Environment. Vol 24, nr. 3-4, 2013, on hieman eri mieltä. Pintaan vaikuttaa jopa niinkin "triviaali" asia kuin maapallon pyörimisnopeuden vaihtelut. Hänen paras arvionsa merenpinnan noususta vuoteen 2100 saakka on +5 cm ±15 cm. Hänen julkaisunsa on tarvittaessa saatavissa minulta PDF muodossa (5 Mb).
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Merenpinta kait nousee merkittävästi myös pohjavesien pumppauksen takia. Maata valuu meriin jatkuvasti jokien mukana ja rannoilta muutenkin, myös ihmisen ajamana, jos jäätiköt ovat vielä sulaneet, voimme todeta, että lämpö ei todellakaan ole mennyt meriin ainakaan vuoden 2008 jälkeen. On käynyt toisin päin, meret ovat viilenneet tämän käyrästön mukaan, missä merenpinnan nousua ei näy.

https://www.google.fi/search?q=sea+leve ... 175%3B1575

Oho, olipahan linkillä pituutta!!
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kyllä google osaa hakea kaikkea maan ja taivaan väliltä ja siitä se pitkä linkkikin syntyy. Jos maltoit katsoa kaikki aiheeseen liittyvät kuvat/käyrät niin niissäkin ilmenee monia syitä merenpinna vaihteluun. Pidän joka tapauksessa Niklas Mörnerin arvioita varsin realistisina, joskin pieniä täsmennyksiä tullaan saamaan lisätutkimusten yhteydessä.

Jos ajatellaan jääkautta ja sen aikaista merenpinnan tasoa 120-130 m nykytasoa alempana niin ei liene epäilystäkään, että vaikuttavin tekijä oli mantereisten jäätiköiden laajuus ja paksuus. Nämä kilometrien paksuiset jäät luonnollisesti painoivat maankuorta sisään. joka sitten jään sulaessa lähti palautumaan. Meillä tuota palautumista tapahtuu edelleen Merenkurkun tienoilla noin 8 mm vuosivauhdilla eli missä jää oli aikoinaan paksuimmillaan Fennoskandian yllä. Samanlaiset jäät löytyvät myös suurten järvien alueella Amerikassa.

Toki jokien tuoma liete hakeutuu altaisiin, jolloin sekin pakottaa merenpintaa hieman nousemaan, mutta tämä on hyvin vähäistä verrattuna muihin prosesseihin.
Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Mielessäni on kirjoitella yksi jääjuttu Etelämantereelta ("Mäntysaaresta") blogiini, mutta en ole ehtinyt perehtyä näihin meren pinnan muutosasioihinkaan riittävästi. Joskus laskeskelin, että melko vähäinen muutos kahden merivesikuution lämpötilaerossa keskiarvon pysyessä samana (olikohan 15°C), näkyi yhteistilavuuden muutoksena ja näin pinnan korkeudessa. Tämä siis johtuu siitä, että meriveden lämpölaajeneminen on epälineaarista. Tiedä sitten, onko sekottuminen riittävän tasainen prosessi, ettei tämä ilmiö aiheuttaisi näkyviä muutoksia.

Vaan sehän tässä on mielenkiintoista, että jos meriveden kohoamisvauhti putoaakin jostakin 3 mm/vuosi vanhalle uralleen (oliko n. 1,5mm/v?) niin mikä kohoamisen osakomponentti siitä eniten kärsiikään? Sehän on meriin "varastoitunut" lämpö kaiketi, koska se on epätarkimmin mitattu. Eiköpä tuo ole "kaatokoodi", jolle on pistetty kaikki se, mitä on jäänyt erotukseksi sulamisvesistä yms. mitatuista lähteistä verrattuna "tavoitteeseen"?
http://roskasaitti.wordpress.com/
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Meriveden pinta ?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Mörner ei pidä 3 mm nousua per vuosi mitenkään realistisena - se on todellisuudessa lähes nolla. Pinann kokreuteen ei vaikuta yksinomaan lämpölaajeneminen vaan myös maanvetovoima, vuorovedet ja ilmanpaineet.
Vastaa Viestiin