Suomalaistutkijat tekevät pilviä purkissa

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Suomalaistutkijat tekevät pilviä purkissa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Pilvitutkimuskin edityy, vai edistyykö? Ei taida tästäkään mitään läpimurtoa tulla pilvien ns. takaisinkytketään. Tässä koo juttu Hesarista.
Geneven laitamilla on varaston näköinen rakennus, jossa Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen (Cern) tutkijat tekevät pilviä.

He tekevät pilviä isossa teräspöntössä, jossa joskus sataa.

Pilvikoe on vaatimaton, kun sitä vertaa Cernin jättimäiseen hiukkaskiihdyttimeen ja sen kerrostalon kokoisiin koeasemiin.

Cloud-koe on kuitenkin avannut Cernissä uuden tärkeän tutkimuslinjan eli ilmastotutkimuksen. Pilvillä on iso tehtävä maapallon lämmönsäätelyssä, koska ne esimerkiksi viilentävät heijastamalla Auringon säteilyä.

Pilvien syntyä tutkimalla selvitetään, miten maapallon lämmönsäätely toimii, ja syventää tietoja ilmastonmuutoksesta.

"Ja tämä on todella hauskaa!", lisää kokeen johtaja Jasper Kirkby, brittiläinen hiukkasfyysikko.

"Tämän kokeen suunnitteli vain muutama ihminen, ja se toimii, me teemme pilviä."

Innostunut Kirkby vetää pientä ryhmää, jossa koejärjestelyjä tekee myös suomalainen diplomi-insinööri Antti Onnela.

Kokeessa on alusta lähtien ollut akatemiaprofessori Markku Kulmala Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta. Hän on ilmakehän pienhiukkasten eli aerosolien tutkimuksen eturivissä.

Cloudin tavoite on mitata ja mallintaa, miten pilvien syntyyn vaikuttavat ilmakehässä olevat kemikaalit ja mikä on avaruussäteilyn rooli. Viimeisistä tuloksista kertoi arvostettu tiedelehti Nature lokakuussa.

"Emme vielä ymmärrä kaikkia ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä tarpeeksi hyvin, että tietäisimme, mitä kaikkea pitäisi tai voisi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen", Onnela tarkentaa.

Kirkby ja kumppanit ovat osoittaneet, että avaruussäteily vaikutti varsin vähän pilvien muodostumiseen.

Sen sijaan luonnon ja esimerkiksi karjatalouden tuottamat amiiniyhdisteet osallistuvat pilvien tekemiseen paljon herkemmin kuin on arveltu.

Amiinit ovat ammoniakkia muistuttavia yhdisteitä, joita leijuu nenään esimerkiksi kompostista, jossa on proteiinipitoista jätettä, tai vaikkapa mädäntyvän kalan lihassa.

Pilvien muodostuminen vaatii ilmakehässä pieniä hiukkasia, jotka keräävät kosteutta ja ovat ikään kuin pilvipisaroiden siemeniä. Cloud on poikkeuksellisen tarkasti osoittanut, että amiiniyhdisteet ja rikkihappomolekyylit yhtyvät herkästi vakaiksi aerosoleiksi ja pilvien siemeniksi.

Rikkihappoa ja amiiniyhdisteitä tarvitaan todella vähäisiä pitoisuuksia, vain yksi tuhannesmiljardissosa ilmakehän molekyylipitoisuudesta. Rikkiä ilmakehään tuottaa etenkin ihmiskunta, ja pilvipisaroita syntyy saasteisilla alueilla paljon enemmän kuin puhtailla.

Viisitoista vuotta sitten havaittiin, että myös avaruussäteily voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen. Avaruudesta sataa Maahan jatkuvasti hiukkasia, jotka ionisoivat ilmakehässä aerosoleja, syntyy siis uusia hiukkasia.

Tätä tutkijat mallintavat käyttämällä yhtä Cernin monista hiukkaskiihdyttimistä. He ampuvat hiukkasia terässäiliöön, jossa on tutkijoiden tekemää ilmakehää, typpeä, happea, rikkihappoa ja amiiniyhdisteitä.

Säiliössä ei ole esimerkiksi jalokaasuja, vaikka niitä on vähän oikeassa ilmakehässä. Ne olisivat turhia, koska jalokaasut eivät osallistu kemiallisiin reaktioihin.

Tutkijat ovat jättäneet säiliöstä myös hiilidioksidin, koska sillä ei ole vaikutusta pilvien muodostumiseen, vaikka sillä on keskeinen merkitys maapallon kasvihuoneilmiössä.

"Hiilidioksidin rooli ymmärretään hyvin. Mitä ei tarpeeksi ymmärretä, ovat aerosolit ja pilvien muodostuminen", Kirkby sanoo.

Vaikeasti vastattava kysymys Kirkbyn mukaan on yhä, mikä yhteys on pilvien muodostumisella ja ilmastonmuutoksella.

"Mutta se on varmaa, että ilmakehä on hyvin herkkä."
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Suomalaistutkijat tekevät pilviä purkissa

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Jasper Kirkby on todella aktiivisesti ollut CLOUD-hanketta ajamassa ja muistelen, että vuosi tai kaksi sitten ensimmäisten tulosten selvittyä ja niistä saatiin ensimmäiset raportit, CERNin johtaja kielsi CLOUD-porukkaa tulkitsemasta tuloksia, peläten liian negatiivista palautetta IPCC:n pelottelun suuntaan.

Joka tapauksessa toivon, että Kirkby jatkaa hommassa ja jossain vaiheessa saadaan todellisia tuloksia.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Suomalaistutkijat tekevät pilviä purkissa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Niin toivon minäkin.
Vastaa Viestiin