El Nino hellittää vauhdilla

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Kuukaudessa taas tippunut 0,16 astetta:

http://www.drroyspencer.com/

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kaasuseoksen, jossa piilee suuri määrä latenttia energiaa, sisältämää lämpöenergiaa ei voi määrittää pelkästään lämpötilaa mittaamalla.
Huvittavaa, että tämä on jäänyt ilmastotieteen tulkinnoissa huomaamatta. (No, oli tämä tosiasia minultakin pimennossa vuosia.)

Siis lämpötilamittausten keskiarvo on tippunut 0,16 astetta edellisestä lukemasta. Mitenkähän on ilmakehän sisältämän lämpöenergian muutoksen suhteen?

Lämpöenergian määrää ei kukaan ole yrittänytkään mitata. Eikä muuten ole mahdollistakaan mitata. Jos samoilla alueilla, missä lämpötilaa on havaittu, ilman kosteus on vähentynyt keskimäärin 100 milligrammaa kuutiometrissä, ilmakehän lämpöenergia onkin kohonnut tai laskenut. (Lämpöenergian muutoksen voi laskeakin ja tulokseksi tulisi tässä tapauksessa 230 J/m3 lisää lämpöenergiaa.)

Jos tämä meni yli hilseen (laskelmassa on tahallinen ajatteluvirhe, joka tulisi oikaista), jätä osallistuminen ilmastonmuutoskeskusteluihin. Ajattele jotakin muuta mielenkiintoisempaa vaikka seksiä.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Herkkä on tuo energiatase kosteudelle. 0,16 asteen lasku kuivassa ilmassa tarkoittaa . 150 J:n energian laskua kuutiossa. 0,1 g:n muutos vesihöyryn määrässä on siis reilusti suurempi. Kun ilma voi sitoa nelisenkymmentä grammaa vettä kuutiossa, niin suhteellinen muutos promilleluokassa on jo merkittävä.

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ilmaston lämpenemistä perustellaan seuraamalla vain keskilämpötilojen kohoamista


Mistä ilmakehän energia muodostuu?
Vanhoissa maantieteen oppikirjoissa kerrotaan, että ilmakehän energia muodostuu lämpöenergiasta, potentiaalienergiasta ja liike-energiasta, ja kokonaisenergia on näiden summa. Lämpöenergia muodostuu kahdesta osaenergiasta
- ilmamolekyylien satunnaisesta liikkeestä, jota voi sanoa termiseksi energiaksi ja joka voidaan havaita lämpömittareilla. Ilman lämpöenergian muutos yhtä astetta kohti on likimain 1 kJ/kg. Kun maan pinnan lähellä ilmakuutio painaa 1,3 kg, ilmakuutio voi sitoa tai vapauttaa lämpöenergiaa 1,3 kJ astetta kohti. Tavallisessa asunnossa on ilmaa noin 250 kuutiometriä. Huoneen ilman lämmittäminen 1 asteella tarvitsee siten energiaa 325 kJ. 1000 watin lämmitin tarvitsisi tähän 9 minuuttia.
- latentista lämpöenergiasta. Vesi ilmakehässä voi olla kaikissa olomuodoissaan, kaasuna, vetenä ja jäänä. Olomuodon muutoksessa joko vapautuu lämpöenergiaa tai sitoutuu. Veden muuttuessa kaasuksi sitoutuu 2,3 MJ/kg ja, kun kaasu muuttuu jälleen vedeksi lämpöenergiaa vapautuu sama määrä. Tässä muutoksessa kemiallinen sidosenergia muutuu molekyylien liike-energiaksi, lämmöksi. Jää-vesi muodonmuutoksessa sitoutuu 333 kJ/kg. Huoneilmassa on vesihöyryä noin 10 g kuutiometrissä (lämpötila 20C ja suhteellinen kosteus 60%). Kosteuden sisältämä latentti energia em. asunnon ilmassa sisältää latenttia energiaaa siten 5750 kJ. 1000 watin sähkölämmittimen tulisi toimia 96 minuuttia höyrystääkseeen asunnon ilman sisältämän vesimäärän.

Ilman liike-energia on lämpöenergiaan verrattuna mitätön jopa myrskytuulella. Pasaatituulien nopeus on 8 m/s. Pasaatituulet sitovat energiaa 16 J/m3. Tällä energialla nostaisi ilman lämpötilaa sadasosa asteen verran. Myrskytuulella 32 m/s on energiaa 665 J/m3. Jos myrskyn energia olisi peräisin ilman lämpöenergiasta, ilma olisi jäähtynyt 0,5 astetta. Myrskyn energia johtuu kuitenkin pääasiassa vesihöyryn tiivistymisestä sateeksi. Tähän riittää että vettä tiivistyy 0,3 g/m3.

Maan pinnalla ilmakuution potentiaalienergia on nolla ja kilometrin korkeudella 12 kJ. Ilman lämpötilan tulisi olla siten 9,82 astetta kylmempää kuin maan pinnalla, jos ilmakehä on jotensakin tasapainossa energian jakautumisen suhteen. Miksei olisi? Jokin ulkopuolinen voima tarvittaisiin pitämään yllä ei-tasapainoa. Tiedetään, että lämpötila alenee vain 6,5 astetta kilometrillä. Ilman lämpötilaa tasoittaa kosteuden tiivistyminen ja pystysuuntaiset tuulet. Nämä huomattavat tasapainohäiriöt aiheutuvat ulkopuolisista voimista, auringosta ja maan pyörimisestä.

Selkeästi ilmakehän lämpötilamittaukset eivät riitä havaintoperusteeksi ilmakehän lämpöenergian muutoksista.

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Palataan aiheeseen. El Niño liitetään luonnollisesti ilmastotieteessä ilmaston muutokseen
“These currents are well represented in a number of climate models. Using these models we confirmed, even under modest global warming scenarios, these unusual El Niño events doubled in frequency.”

Ilmiön fysiikkaa on yritetty ymmärtää mallien avulla. En ole vielä huomannut, että ilmakehän kosteus olisi otettu jotenkin mukaan malleissa. Siten ilman kokonaislämpöenergiaa ei tunneta. El Niño-ilmiössä meriveden lämpötilan nousu on noin 2 astetta. Oletan, että meren pintaveden lämpeneminen johtuu haihtumisen vähenemisestä. Mikä sen voisi aiheuttaa? Jokin ilmiö (kasvit, eläimet) voi hyvinkin aiheuttaa meren pinnalle näkymättömän ohueksi kerrokseksi kertyvää öljyä, joka vähentää haihtumista. Onkohan asiaa tutkittu? *)
Jos meren pintavesi (50m) lämpenee pari astetta, tähän tavitaan energiaa 50m3*4,2 MJ/m3K*2K = 420 MJ neliömetriä kohti joka vastaisi 180 kg:n vesimäärän haihtumisen vähenemistä auringon lämmitystehon pysyessä vakiona. Vuoden haihtumisesta löytyy lukuja 2-3 tonnia neliömetriltä. Alle 10%:n muutos haihtumisessa on siten mahdollista.
Jossakin teorioissa uskotaan tuulien vaikutusta El Niño-ilmiöön. Taitaa olla juuri päin vastoin. El Niño aiheuttaa muutoksia tuulissa lämpötilavaihteluista johtuen. Tuulien aiheuttajia ovat lämpimän ilman kohoaminen, kylmän ilman laskeutuminen ja maapallon pyörimisliike.

*) Helposti tehtävä koe. Kahdelle puhtaalle lautaselle vierekkäin vettä ja toiselle pieni tippa öljyä. Sitten seuraamaan haitumista.

Tänään on suomalaisen kemistin Gadolinin päivä. Ilmastotieteilijät tuskin häntä tuntevat. Jos tuntisivat, latentti energia olisi painava komponentti ilmastomalleissa. (Artikkelissa https://www.wmo.int/pages/themes/climat ... models.php on vain kevyt viittaus latenttiin lämpöön.) Gadolin oli ensimmäinen, joka tutki kemiallisesti sidottua lämpöenergiaa, latenttia lämpöä.
Studies of heat

Gadolin studied the relationship of heat to chemical changes, in particular, the ability of different substances to absorb heat (specific heat) and the absorption of heat during state changes (latent heat).[11] This thermochemical work required extremely precise measurements.[12] Gadolin published important papers on specific heat by 1784, and on the latent heat of steam in 1791.[2] He demonstrated that the heat of ice was equal to the heat of snow,[4] and published a standard set of heat tables.[13]

"The best series of experiments on the distribution of heat among different bodies was performed before the year 1784 by Professor Gadolin of Abo, who, rejecting the notion of Capacity, introduced the unexceptionable expression, Specific Heat. One of the most beautiful consequences derived from this theory, was the determination of the absolute zero or lowest point in the scale of Heat."

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kylläpä on aika rientänyt kun en ole muistanut (ikä?) käydä tällä sivustolla, jossa sentään asiatjylläävät. Nyt olen mökillä Savossa eikä sairastelut ja puutarhahommat enää häiritse, tosin uusi saunalaituri vie heiman aikaa. Aamulla muikkuverkkojen nosto oli pettymys, vain 6 muikkua ja liuta pieniä ahvenia.

Tuosta el Niñosta aina vaahdotaan ja kyllähän se on merkitävä ilmastosäätelijä kun aina Atlantille saakka vaikutukset ulottuvat. Edelleen on epäselvää mikä tätä Tyynen valtameren syklisyyttä säätelee. Osa on ainakin alueen siäsitä oskillaatiota, siksi ilmiön toistumnen ei olepuhtaasti syklinen, kuten kuiden ja planeettojen liikkeet.

Tällä hetkellä el Niño puhuttaa, mutta mielenkiintoisempi uutinen on auringon aktiivisuuden hiipuminen nollille; olisiko nyt syytä pohdiskella maapallon lämpenemisen mahdollista (todellista) "pysähtymistä", vai edellenkö auringon lämpö katoaa meriin???

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Fysiikan laskelmin on mukava arvella, voiko lämpöä siirtyä meriin. Monissa lähteistä ilmenee tieto, että merien lämpökapasiteetti (Cmeret) on 1000 kertaa ilmakehän lämpökapasioteetti (Cik). Jos ilmakehän termisen enegian (mitataan lämpömittareilla) määrä on lisääntynyt 0,85K*Ck ja meret ovat sitoneet lämpöä saman verran, merien lämpötila on 0,85K*Cik/Cmeret = 0,00085 K. Meriin voi siten upota lämpöä kenenkään huomaamatta. Hieno oivallus ilmastotietäjiltä pelastaakseen nahkansa, kun lämpötilojen keskiarvon kohoaminen on pysähtynyt.

Kun asiaa ajattelee jälleen fysiikan kannalta, havaitsee että ilmakehä on hyvinkin tiiviissä yhteydessä meriin ja ilmakehän 1000 kertaa pienemmän lämpökapasiteetin omaavana tulee mukautua merien lämpötilaan. Ei mitään lämpenemistä voi tapahtua, elleivät meret ole lämmenneet myös. Ts. jos ilmakehän lämpöenergia on pysyvästi kohonnut, ainakin merien pintaveden on tullut kohota yhtä paljon.
Ilmastotitäjät uskovat, että hiilidioksiodi lämmittää ilmakehää ja lämpöä siirtyisi ilmakehästä meriin ja meret lämpenisivät. Tämä on kuitenkin mahdotonta, koska aurinko lämmittää pääosin meriä ja maan pintaa eikä ilmaa. Meristä ja maan pinnasta lämpöä siirtyy ilmakehään. (Jokainen on varmaan itsekin huomannut, että aamulla on viileää vaikka aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötila nousee vasta, kun sitä siirtyy ilmaan auringon lämmittämästä maan pinnasta.)
Ilmastotiede on suurimmaksi osaksi propagandaa, jonka tekijöille maksetaan palkkaa. Viimeisimmän tietovuotopaljastuksen mukaan CIA on huolehtinut, että resurseja ilmastopropagandan levittämiseen jaettiin rahan ahneille epärehellisille tiedemiehille, jotka aloittivat ilmastopolitiikan levittämisen. James Hansen on yksi aloittajista. Hän kirjoitti yhäkin hakukoneissa elävän tarinan, että Venuksessa korkeaa lämpötilaa pitää yllä irtipäässyt kasvihuoneilmiö. https://fi.wikipedia.org/wiki/Venus
Korkean hiilidioksidipitoisuuden takia Venuksessa on erittäin voimakas kasvihuoneilmiö, joka nostaa planeetan lämpötilaa noin 450 astetta teoreettista lämpötilaa suuremmaksi. Laskujen mukaan Venuksen pitäisi olla 60–70 astetta Maata lämpimämpi.


Kun maapallon mittasuhteet ovat useimmille liian suuret ymmärtää, selvitetään tapausta pienoismallilla mittakaavassa 1:1.000.000. Maapalloa kuvaavan pallon halkaisija on tälläin 12m. Meret keskimäärin 3,8 mm syviä ja ilmakehän tiheitten osien (troposfäärin) paksuus 10 mm. Voi olla hieman helpompi ymmärtää, että 10 mm:n ilmakerroksen lämpötila seuraa luonnollisesti alla olevan 4 mm:n paksuisen vesikerroksen lämpötilaa.

Toinen esimerkki, uimahalli jossa on vettä 1,6 m ja sisäkorkeus 4 m. Voiko hallin ilman lämpötila lämmetä, vaikka vesi ei lämpene? Voipa tietenkin, jos ilmaa lämmitetään jatkuvasti. Näin ilmastotietäjät ajattelevat. Lämpötekniikan tuntija, kuitenkin huomaa, että ilmasta siirtyy kaiken aikaa lämpöä altaan veteen ja tarvitaan melkoiset lämmitystehot pitää ilma veden lämpötilaa korkeampana. Samalla vesi lämpenee ja seuraa ilman lämpötilaa.

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

unbiased kirjoitti:Kaasuseoksen, jossa piilee suuri määrä latenttia energiaa, sisältämää lämpöenergiaa ei voi määrittää pelkästään lämpötilaa mittaamalla.

Lämpöenergian määrää ei kukaan ole yrittänytkään mitata. Eikä muuten ole mahdollistakaan mitata. Jos samoilla alueilla, missä lämpötilaa on havaittu, ilman kosteus on vähentynyt keskimäärin 100 milligrammaa kuutiometrissä, ilmakehän lämpöenergia onkin kohonnut tai laskenut. (Lämpöenergian muutoksen voi laskeakin ja tulokseksi tulisi tässä tapauksessa 230 J/m3 lisää lämpöenergiaa.)

Jos tämä meni yli hilseen (laskelmassa on tahallinen ajatteluvirhe, joka tulisi oikaista), jätä osallistuminen ilmastonmuutoskeskusteluihin. Ajattele jotakin muuta mielenkiintoisempaa vaikka seksiä.

Niin, mikä virhe oli laskussa?
Kun 100mg ilman kosteudesta tiivistyy, syntyy lämpöenergiaa 0,1g*2,3 kJ/g = 230 J. Ilmakuution lämpömäärä ei muutu miksikään, mutta ilman lämpötila kasvaa. Koska kuutiossa on ilmaa 1,3 kg, ilma lämpenee (230 J/m3) / (1 kJ/kgK * 1,3 kg/m3) = 0,18 K. *)
Jos siis kosteus on vähentynyt 100mg, ja ilman sisältämää lämpöenergiaa tarkastellaan pelkän lämpömittarin avulla, lämpöenergiaa on 230 J/m3 vähemmän (ei enemmän) kuin verrattuna siihen ilmaan, joka sisältää kosteutta (vesihöyrynä ei sumuna) 100mg/m3 ja jonka lämpötila on sama.

Jos tämän ymmärsit, väite "ilmasto on lämmennyt"=ilmakehän lämpöenergia on kasvanut, on tuulesta temmattu, ellei samalla kiinnitetä huomiota ilman sisältämän vesihöyryn muutokseen. Voidaan varmasti sanoa vain, että lämpötila on kasvanut. Kemiassa ja fysiikassa on aivan ilmeistä, että aineen tai aineseoksen (ilmankin) sisältämä lämpöenergia ei riipu yksinomaan lämpötilasta. Ilmastonlämpenemiseen luottava nimimerkki abc pitää tätä saivarteluna. Yhdytkö hänen mielipiteeseensä?

*) Pilvien syntyessä vesihöyry tiivistyy pisaroiksi. Samalla ilma lämpenee, kevenee ja syntyy nousevia ilmavirtauksia kumpupilvineen. Jos kosteutta tiivistyy runsaasti, tuloksena on 10 kilometrin korkeuden saavuttavia ukkospilviä ja salamointia, kun voimakkaat nousevat ilmavirtaukset kuljettavat mukanaan sähkövarauksia.

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Tapsa kirjoitti:Kuukaudessa taas tippunut 0,16 astetta:

http://www.drroyspencer.com/


Nyt on kuukaudessa tippunut 0,21 astetta.

Ja satelliittimittausten osalta näyttäisi siltä, että vuodesta 2016 ei ehkä tulekaan ennätyslämmintä:

Record Warm 2016? What a Difference One Month Makes

Muutoin näyttäisi kovasti vv. 1997-98 El Ninon uusinnalta: ensin lämpötila lujaa ylös, ja sitten yhtä lujaa alas. Tai: mille tasolle se sitten "vakiintuu". Sitäkin tässä "jännätään", jatkuuko paussi, "hiatus".

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Moncktonin artikkelissa on kuva lämpötilan kehityksestä satelliittimittausten mukaan:

https://wattsupwiththat.files.wordpress ... age014.jpg

Sitä edeltää teksti:

I cannot tell you whether there will be a la Niña later this year and into next year. But if there is, and if it is anything like as noticeable as it was following the 1998 temperature spike, then by this time next year the Pause will have reappeared, and will be close to 20 years in length.


Vielä on siis jännitettävää, meillä ja Moncktonilla. Mutta tulon päällä se La Nina voisi olla. Ja Paussi voisi palata.

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ilmakehän entalpia (*) ei riipu pelkästään lämpötilasta eikä edes yksin lämpöenegiasta

Tässä todetaan ilmaston suhteellisen kosteuden vähentyneen.
https://tallbloke.wordpress.com/2013/03 ... lite-data/

Ilmaston entalpia on muuttunut. Lämpötilan kohoaminen tuoma lisäys on karkeasti 0,85K*1,3 kg/m3*1 kJ/kgK = 1,1 kJ/m3. Vesihöyryn suhteellisen määrän vähentyminen parilla prosentilla on vähentänyt energiaa 0,02*13g/m3*2,3 kJ/g = 0,6 kJ/m3 tämäkin maan pinnan lähellä. Entalpia on siten lisääntynyt 0,5 kJ/m3.
Laskelmat ovat tietenkin summittaisia. Ilmakehä pitäisi jakaa pieniin osiin ja laskea jokaisen osan entalpian muutos. Arvioinnista puuttuu potentiaalienergian muutos. Vesihöyryn vähetessä ilmakehän massa ja potentiaalienergia vähenevät myös. Arvelenkin, että ilmakehän entalpia on pysynyt likimain vakiona, koska auringon säteily maapallolle on likimain vakio. Yritän myöhemmin arvioida potentiaalienergian muutoksen määrän.

Viittauksen artikkeli höpisee kasvihuonekaasuista, koska on yleinen usko, että niitä on olemassa merkittävinä lämmön takaisin säteilijöinä. Omituista on, ettei sellaista uskoa käytetä missään teknillisesti hyväksi. Kenen katolla on lämpökeräilijä, joka kerää ilmakehän takaisin säteilyä? Vaikka saattaapa joku kasvihuoneilmiöön innostunut sellaisen rakentanutkin eikä ihan pettynyt olekaan. Saahan sillä ainakin auringon säteilylämpöä kerättyä.

(*) Entalpia (tunnus: H ) on termodynamiikassa energiaa ilmaiseva suure. Sen lauseke on H = U + p V {\displaystyle H=U+pV} H=U+pV, missä U {\displaystyle U} U on systeemin sisäenergia, p {\displaystyle p} p systeemin paine ja V {\displaystyle V} V tilavuus. Entalpiasta ei voi esittää molekyylitason tulkintaa, vaan se on vain sisäenergiasta johdettu apukäsite.[1] Useimmissa vakiopaineessa tapahtuvissa prosesseissa entalpian muutos on yhtä suuri kuin siirtyvä lämpöenergia. Vakiopaineisia prosesseja ovat esimerkiksi ilmakehän alaisuudessa tapahtuvat muutokset, jos ilmanpaine vaihtelee prosessin aikana merkityksettömän vähän.
Hakukone ei löytänyt sanaa entalpia IPCC:n 5. raportista. :!:

unbiased
Viestit: 1345
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Linkin kuvasta voi saada, kosteus on vähentynyt 5 km:n korkeudessa (jossa paine on 400mbar) 0,09 g/kg ilmaa. Latentti energia on pienentynyt 210 J/kg. Potentiaalienergia on lisääntynyt, koska vesihöyrymolekyylit ovat korvaantuneet ilmamolekyyleillä. (Ol. pV=vakio, todellisuudessa näin kai ei tarkalleen ole.) 0,09 g vesihöyryä ottaa tilavuuden 400/700*22,4*0,09/18=400/700*22,4*x/28,5 (x lisäilman massa). Korvanneen ilman massa on siten 28,5/18*0,09=0,14 g. Massa on lisääntynyt 0,05 g/kg, ja potentialienergia on kasvanut 0,05*9,82*5000 J/kg= 2500 J/kg. Ilmakilogramman sisäinen kokonaisenergia (Ep+Elat) on lisääntynyt +2300 J/kg. Lisäenergia on otettava ilmakehän lämpöenergiasta, joten lämpötila on laskenut 2,3 astetta. (2,3 kJ/kg /1kJ/kgK = 2,3K, näin kai tapahtuukin, koska ilman on laajennuttava vesihöyry vähentyessä.)
Mitähän mittaukset osoittavat? Onkohan miettiminen tuonut realistisia tuloksia?

El Niño lisää ilman kosteutta, joten lämpötila 5000 metrin korkeudessa kasvaa. Kosteuden lisääntyminen näyttää nostavan ilmakehän yläosien lämpötilaa. Tämän sanotaan johtuvan ns. kasvihuonekaasun (vesihöyrystä) säteilyominaisuuksista. Hiukkasen voi johtuakin, mutta päätekijänä ovat yksinkertaiset kemian ja fysiikan lait. Entalpiaa ja painovoimaa ei voi jättää pois tarkasteluista. Näiden vaikutuksesta ei liene sanaakaan IPCC:n raporteissa.

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Jo vuosia ellei jopa vuosikymmen tai yli sitten varoiteltiin myös skeptikkojen piirissä, ettei saisi juuttua seuraamaan näitä kuukausittaisia maailman keskilämpötilojen vaihteluita.

Mutta en vaan voi sille mitään, että taas odotan kieli pitkällä heinäkuun tulosta! ;)

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Mutta milloinkaan eivät asiat voi olla hyvin, tietää uutistoimisto IPS ja maailma.net sen mukana:

El Niñon jälkeen kurittaa La Niña

Ihmisiä ja muuta luontoa kurittavat säät ovat saamassa jatkoa, sillä El Niñon vastinpari La Niña kerää jo voimiaan. La Niña laskee meren pintalämpötiloja ja sen seurauksena El Niñon aikana sekä kuivuudesta kärsineitä että tulvineita alueita piiskaavat rankkasateet.

Viime vuosina El Niñon ja La Niñan ohella ilmastonmuutos on tuottanut äärimmäisiä sääilmiöitä. Sekä kuivuutta että tulvia esiintyy entistä tiheämpään tahtiin ja voimallisempina. Avustusjärjestö Oxfamin edustajat ovat raportoineet eri puolilta maailmaa kuivuuksien olevan ankarampia kuin koskaan.

Kuivuus vaikuttaa muun muassa satoihin ja puhtaan juomaveden saantiin. Monet kulkutaudit kuten dengue-kuume, kolera ja tavalliset ripulitaudit puolestaan leviävät tulvivilla alueilla.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

On se erinomaista, että on niin viisaita ihmisiä, että tietävät jotain, mitä pallollamme ei ole koskaan tapahtunut, mutta nyt tapahtui!

Vastaa Viestiin