El Nino hellittää vauhdilla

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Heikki Jokipii kirjoitti:Mutta milloinkaan eivät asiat voi olla hyvin, tietää uutistoimisto IPS ja maailma.net sen mukana:

El Niñon jälkeen kurittaa La Niña

Ihmisiä ja muuta luontoa kurittavat säät ovat saamassa jatkoa, sillä El Niñon vastinpari La Niña kerää jo voimiaan. La Niña laskee meren pintalämpötiloja ja sen seurauksena El Niñon aikana sekä kuivuudesta kärsineitä että tulvineita alueita piiskaavat rankkasateet.

Viime vuosina El Niñon ja La Niñan ohella ilmastonmuutos on tuottanut äärimmäisiä sääilmiöitä. Sekä kuivuutta että tulvia esiintyy entistä tiheämpään tahtiin ja voimallisempina. Avustusjärjestö Oxfamin edustajat ovat raportoineet eri puolilta maailmaa kuivuuksien olevan ankarampia kuin koskaan.

Kuivuus vaikuttaa muun muassa satoihin ja puhtaan juomaveden saantiin. Monet kulkutaudit kuten dengue-kuume, kolera ja tavalliset ripulitaudit puolestaan leviävät tulvivilla alueilla.


Jos ajatellaan, että El Niñon ja La Niñan välikaika on keskimääräistä ilmastoa ja säätä, niin edellä olevasta lainauksesta saa sen käsityksen, että sää on keskimäärin huonompaa kuin normaali sää.
http://roskasaitti.wordpress.com/

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Tämäkin on tyypillistä IPS:n uutisoinnille:

Avustusjärjestö Oxfamin edustajat ovat raportoineet eri puolilta maailmaa kuivuuksien olevan ankarampia kuin koskaan.
(lihav. HJ)

Ensinnäkin, tietysti, miten avustusjärjestö olisi paras asiantuntija ilmastoa ja säätä koskevassa kysymyksessä? Kun maailmalla on käytettävissään sää- ja ilmastotieteilijöitä jopa kokonainen "armeija". Ja valtaisa havaintoasemien verkosto.

Ja kun tieteen puolellakin vedetään takaisin aiempia arvioita:

Study: Worsening drought from climate change may be ‘considerably weaker and less extensive than previously thought’

Toiseksi: kun kansainvälinen Oxfam on perustettu v. 1995, tuo "kuin koskaan" on siten joka tapauksessa noin 20 vuotta. Tai käytännössä taitaa olla tämän viimeisen El Niñon vaihe ... jollaista avustustyöntekijä ei ollut nähnyt koskaan ennen.

Kolmanneksi: voiko avustusjärjestöltä odottaa, että se kertoisi asioiden olevan paremmin kuin koskaan? Se ei oikeastaan voi sellaista kertoa - koskaan!

***

Tuosta IPS-uutisesta tulee myös mieleen Speden muinainen sketsi. Ravintola-asiakas maistelee viiniä. Kommentit maistamisten jälkeen:

- Liian makeaa!
- Liian kuivaa!
- Liian sopivaa!

unbiased
Viestit: 1349
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: El Nino hellittää vauhdilla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Saaristomeren tutkimuslaitoksessa Itämeren rehevöityminen ei enää olekaan pääasiassa maatalouden ravinteista johtuvaa, vaan siinäkin suurin vaikuttaja on ilmastonmuutos. Näin kuulemma on kerrottu.

Vastaa Viestiin