Tarkastellaanpa Ilmatieteen laitoksen kommenttia Kauppisen väitteeseen.
Kauppinen ei ole esitellyt tutkimusmenetelmiään, minkä vuoksi hänen väitteitään hiilidioksidin pienestä vaikutuksesta on hankala kommentoida tarkemmin. Ilmatieteen laitoksen tutkijat korostavat kuitenkin, että maapallon keskilämpötila on noussut esiteolliselta ajalta nykypäivään noin 0,8 astetta, kun ilman hiilidioksidipitoisuus on samanaikaisesti kasvanut yli kolmanneksella. Havaittua nopeaa lämpötilan nousua ei ole kyetty selittämään mitenkään muuten kuin ottamalla huomioon kasvihuonekaasujen määrän kasvu. Sen on taas osoitettu voivan johtua vain ihmiskunnan fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja maankäytön muutoksista trooppisissa metsissä.
Eipä esittele myöskään ITL edes sen vertaa tutkimusmenetelmiään kuin Kauppinen. "Havaittua nopeaa lämpötilan nousua ei ole kyetty selittämään mitenkään muuten kuin ottamalla huomioon kasvihuonekaasujen määrän kasvu."
Nojataan vahvaan kasvihuoneilmiöön, joka on sepitetty ilmiö ja joka on kumottu monin laskelmin. Kasvihuoneilmiön merkityksettömyyden osoittavat Kauppisen laskelmat kuitenkin perustuvat säteilyfysiikkaan ja Kauppinen on niiden asiantuntija, joista hän on tehnyt varmaankin yli sata julkaisua. Laskelmat lienevät liian monimutkaisia ITL:ssä tajuttaviksi - tai ne on hankalan todellisina sivuutettava.
ITL otsikko
Hiilidioksidi edelleen tärkein ihmisperäinen ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu
ITL voisi edes hieman yrittää selittää, miten kemiallisesti hyvin neutraali kaasu, hiilidioksidi voi lämmittää eli tuoda lisää energiaa ilmakehään tai muuttaa ilmakehän olosuhteita niin, että ilmakehän lämpöenergian osuus kasvaa, mihin kumma kyllä ITL viittaa lainauksen viimeisessä osassa "maankäytön muutoksista trooppisissa metsissä". Trooppiset metsäthän ovat merkittävä latentin energian lisääjä.
ITL pysyy tiukasti vaiti latentin energian ja lämpöenergian muutoksista ilmakehässä. Syytä ei tarvitse arvella, koska lämpeneminen mitatustikin johtuu latentin energian vähenemisestä ja vastaavasta lämpöenergia lisääntymisestä.
Yrittäkääpä kysyä asiasta sivulta
https://ilmatieteenlaitos.fi/kysymyksia-ja-vastauksia Olen latentista energiasta kysellyt, mutta vastausta ei tule eikä siihen ole esitetyissä vastauksissa mitenkään viitattu. Kun valehtelee on luonnollista, että valehtelun paljastumista parhaiten estetään vaikenemalla hankaluuksista.
ITL vastauksissa on myös muita vääriä käsityksiä
Miksi talvella ei ole kylmintä talvipäivän seisauksen aikaan, vaan vasta tammi-helmikuussa?
Ilmiö johtuu ilmakehän jäähtymisessä olevasta viiveestä. Vuorokauden keskilämpötila on alimmillaan tilastollisesti helmikuun alussa, joskin eri vuosien osalla voi olla suuriakin eroja. Sama viive on ilmakehän lämpenemisessä kesällä, eli vuorokauden keskilämpötila on ylimmillään tilastollisesti vasta heinäkuun lopussa.
Lämpeneehän ilma auringon noustua muutamassa tunnissa jopa 15 astetta sen jälkeen, kun aurinko on nostanut maan pinnan lämpötilaa. Autiomaassa ilma voi yön aikana viiletä jopa 50 astetta aamuun mennessä. Mitä kirkkaampi ilma, sitä nopeammin lämpötila nousee, kun energiaa ei kulu sumun haihtumiseen. Auringon suora säteily lämmittää ilmaa vain hieman. Merien lämpökapasiteetti on 1000 kertaa ilmakehän lämpökapasiteetti, siitä viive johtuu. Merien lämpenemiseen kuluu aikaa. Kun ilmatieteen laitoksen joukko on noin yksinkertaista väkeä, ei ole ihme, että ilmastonmuutokseen siellä voidaan uskoa jopa rehellisinä eikä yksinomaa uskollisena palkan saajana.