Kansalaisaloite louhintaverosta

Valvoja: Hallitus

Välittäjä
Viestit: 1
Liittynyt: 19.03.2015, 10:56:51

Kansalaisaloite louhintaverosta

Viesti Kirjoittaja Välittäjä »

Ympäristöasioista kiinnostuneille haluaisin vinkata tätä kansalaisaloitetta. Mielipiteenne kiinnostaisivat myös.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1129

Aloitteen sisältö

Aloite louhintaveron käyttöönotosta suomalaisessa kaivostoiminnassa. Louhintaveron määrä sidotaan louhitun maa-aineksen määrään. Verolla korvataan kunnille ja valtiolle kaivostoiminnan aiheuttamia kuluja.

Jaa, että miksikö louhintavero?

Suomen kaivoslainsäädäntö on täysin retuperällä, vaikka jo kuudesosa maamme pinta-alasta on tavalla tai toisella varattu kaivosteollisuudelle. Osa varauksista kohdistuu myös Natura-alueelle. Kun lisäämme yhtälöön CETA- ja TTIP-sopimukset, jotka jatkossa investointisuojan turvin voivat aiheuttaa sen, ettei lainsäädäntöä enää voi muuttaa, niin nyt on korkea aika puuttua asiaan. CETA mitä ilmeisimmin ratifioidaan tämän vuoden lopussa ja TTIP ehkä ensi vuonna.

Kennellekään ei liene epäselvää, että Talvivaaran tapaus oli katastrofi. Meillä ei ole varaa siihen, että vastaavia katastrofeja tapahtuisi kymmeniä lisää. Meillä ei ole myöskään varaa siihen, että ulkomaiset kaivosyhtiöt vievät rikkaudet ja jättävät siitä korvaukseksi saastuneen maaperän, mikä pitää verovaroin puhdistaa. Siinä ei ole kyse pelkästään rahasta, vaan sellaisista arvoista, joita ei voi rahalla mitata.

Meillä ei ole myöskään varaa siihen, että joku ulkomaisista toimijoista nostaa syytteen Suomen valtiota vastaan. Näistä välimiesoikeudenkäynneistä on maailmalla riittävästi esimerkkejä, kuinka useampikin valtio on saanut miljardien suuruiset maksuvaateet. Tämä on tietyntyyppisten monikansallisten yritysten uutta ansaintalogiikkaa, jonka vapaakauppasopimukset mahdollistaa. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa sellaiseen.

Säilyttäkäämme Lappi matkailulle ja huolehtikaamme siitä, ettei Suomesta tule Ruhrin kaltaista kuolemanlaaksoa. Olemattomien kaivoslakien vuoksi tätä maata kutsutaan jo nyt Pohjolan Kongoksi. Älkäämme tehkö siitä oikeasti sellaista.

Louhintavero ei vielä yksin takaa, etteikö pahimmat uhkakuvat toteutuisi, mutta ainakin se pienentää riskiä ja toivottavasti herättää kansanedustajat pohtimaan myös muuta asiaan liittyvää lainsäädäntöä.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1129
unbiased
Viestit: 1491
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Kansalaisaloite louhintaverosta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Siinä olet oikeassa, ettei talvivaaraa olisi syntynyt ollenkaan, jos olisi ollut louhintavero. Talvivaaran malmi on heikkolaatuista, eikä sitä olisi kannattanut louhia ollenkaan tavallisin keinoin. Bioliuotusmenetelmä oli ainoa tapa saada malmia rikastetuksi kannattavasti. Siitä en osaa sanoa sattuiko todellinen yllätysvahinko vai tehtiinkö työ huolimattomasti, kun liuotusallas pääsi vuotamaan. Ehkä syynä vahinkoon oli, että valvontaviranomaiset olivat osaamattomia poliittisin perustein valittua heikosti koulutettua väkeä.

Suomella menee huonosti, lisäverot vain lisäisivät ahdinkoa. Emme ole osanneet valita vallanpitäjiksi henkilöitä, jota saisivat Suomen talouden toimimaan. Sodan jälkeen tapahtui vallanvaihto ja Suomella meni vuosikymmeniä hyvin. Nyt on taas asiat päässeet rempalleen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Siksi en allekirjoita, ei enää ainakaan lisää veroja ja byrokratiaa.
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Kansalaisaloite louhintaverosta

Viesti Kirjoittaja jpp »

Ainakin sitä kaivoslakia pitäisi muuttaa niin että kun kerran kaivetaan, niin sitten saa ottaa talteen kaikken rahanarvoisen ilman mitään erillisiä lupia.
Onhan se nyt täysin järjetöntä että esim uraanin talteenottoon ei saa lupaa vaan se pitää nakkaa jätekiven mukana luontoon.
Vastaa Viestiin