http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-lisenssi

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

nokikolari
Viestit: 75
Liittynyt: 15.09.2010, 18:00:32

http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-lisenssi

Viesti Kirjoittaja nokikolari »

2.3. Lisenssin myöntäjän velvollisuudet ja vastuut

Lisenssin myöntäjä vastaa, että sillä on oikeus luovuttaa lisenssi kohdassa 1. Yleistä nimettyyn aineistoon.
Aineisto on lisensoitu sellaisenaan eikä lisenssin myöntäjä vastaa aineiston perusteella tehdyistä päätöksistä, aineistossa mahdollisesti esiintyvistä virheistä eikä aineiston käytöstä aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista. Lisenssin myöntäjä ei myönnä aineistolle tai siinä olevien tietojen oikeellisuudelle tai ajantasaisuudelle takuuta.

-Voikohan vapautuviin lämpötila-aikasarjoihin sitten luottaa?

Ja tämäkin kai sivuseikka, laki IL:stä, 1 §:
Ilmatieteen laitos on liikenne- ja viestintäministeriön alainen palvelu- ja tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on:
1) tuottaa sääpalveluita ja fysikaalisia meripalveluita maan yleisen turvallisuuden, liikenteen, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin;
2) hankkia ja ylläpitää luotettavaa tietoa ilmakehän ja merien fysikaalisesta tilasta ja kemiallisesta koostumuksesta sekä niiden vaikutuksista suomalaisen yhteiskunnan eri osa-alueilla

Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-lisenssi

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Tuo disclaimer on perusjuttu jaettaessa tavaraa ilmaiseksi (erityisesti se sanotaan jokseenkin kaikissa avoimissa lisensseissä), tuskin siitä kannattaa hirveästi pillastua.

Carbonautti
Viestit: 901
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-lisenssi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tämä ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta Ilmatieteenlaitokseen kuitenkin.

Huomasin Ilmatieteenlaitoksen sivuilla ilmoituksen, että se järjestää taas toimittajille ilmastonmuutoskoulutuksen. Kurssi on kaksipäiväinen ja pidetään 16.-17.2.2016. Olisikohan mitään mahdollisuutta saada kurssimateriaalia Ilmastofoorumin ruodittavaksi? Koska Ilmatieteenlaitos toimii verovaroilla, voidaan edellyttää, että kurssimateriaalissa ei ole virheellistä tietoa.

http://www.epressi.com/tiedotteet/talous/kutsu-tiedotusvalineille-ilmastonmuutoskoulutus-toimittajille-helmikuussa-2.html

unbiased
Viestit: 1383
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-lisenssi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Katsoin mitä hakusana "kursseja toimittajille" tuottaa. Ensimmäisenä tulee ITL:n kurssit, joita on ollut jo kymmenen. Muuta lisäopetusta toimittajille ei näy, vain viittauksia toimittajakoulutukseen. Olisikohan kurssi rehellisyydestä ja totuudessa pysymisestä tarpellinen?

Tietenkin ITL pitää ilmastonmuutoksesta tiedottamista tärkeänä, mutta mukana lienee henkilökunnan tulojen lisääminen ilmiöllä, joka kiinnostaa suomalaisia. Monella kun on todellinen pelko ympäristön ylikuumenemisesta, vaikka siihen eri ole muita todisteita, kuin ilmastomallien ennusteet. Ilmakehän lämpenemisestä (energian kasvusta) ei voi olla havaintoja, koska kosteuden vaihteluita ei ole huomioitu. Lämpömittarit mittaavat termistä energiaa, jonka senkin lisääntymisen monet kiistävät hyvin perustein. Ohjelmassa viitatulla jäätiköiden vähenemisellä ei ole yhteyttä vähäiseen ilmakehän lämpötilan nousuun. Merijään määrä navoilla riippuu eniten merivirtauksista ja maajään määrä paikallisista lumisateista ja tietenkin aurinkoisien päivien määrästä. Jos ilmakehän vesihöyrypitoisuus on vähentynyt, seuraa pilvisyyden vähentyminen, auringon paisteen lisääntyminen ja lämpötilan kohoaminen sekä lumisateiden vähentyminen. Näitä ei ole riittävästi seurattu eikä merivirtojen vähäisiä vaihteluita.

Kun vesihöyrypitoisuus laskee (0,37 g/kg ilmaa) ja lämpötila nousee (0,85C), ilman energia pysyy muuttumattomana - tämä on lukiofysiikkaan perustuva tosi laskelma. Kilogrammaa kohti 0,85 asteen lämpötilan nousu tarvitsee 0,85 kJ energiaa (maan pinnan lähellä). Tämä lämpöenergia siirtyy ilmaan kun siinä 0,37 g=0,0037% vesihöyryä tiivistyy eikä tilavuus muutu. (1g vesihöyryä sisältää 2,3 kJ latenttia energiaa.) Vesihöyryn tiivistyessä myös ilman tilavuus pienenee, syntyy matalapaine ja tiivistynyt vesi putoaa sateena maan pinnalle - näin karkeasti sanottuna. (Toisaalta ilman lämpeneminen lisää sen tilavuutta, jolloin ilma joutuu laajenemaan ylöspäin. Ylöspäin nouseva ilma tekee vuorostaan työtä painovoimaa vastaa, joka taas alentaa ilman lämpötilaa.)

Vastaa Viestiin