Stratosfäärin vesihöyry

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

nokikolari
Viestit: 75
Liittynyt: 15.09.2010, 18:00:32

Stratosfäärin vesihöyry

Viesti Kirjoittaja nokikolari »

Ilmatieteen Laitoksen virallinen tiedote 12.6., eivät voi olla väärässä: "Tutkijat ovat huomanneet, että maanpinnalla tapahtuvien muutosten ymmärtämiseksi tulisi tutkimukseen sisällyttää myös ns. yläilmakehän takaisinkytkentäprosesseja. Yksi esimerkki on stratosfäärin vesihöyry. "Ilmatieteen laitoksella on tutkittu stratosfäärin vesihöyryn pitkäaikaisia vaihteluita käyttäen satelliitti- ja luotaushavaintoja, sekä säämalleja", kertoo erikoistutkija Rigel Kivi. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, että stratosfäärin vesihöyryn pitkäaikainen lisääntyminen on myös lisäännyt stratosfäärin pilvien muodustumista, joka puolestaan voi kiihdyttää stratosfäärin otsonikatoa."

Siis:
1) Vesihöyryllä ja pilvillä on merkittävä rooli takaisikytkentäprosesseissa
2) Vasta nyt aletaan ymmärtää näitä prosesseja.
3) Prosessien roolia ei ole huomioitu ilmastomalleisa.

En uskalla vetää johtopäätöksiä, ruvetaan vielä epäilemään pahimman luokan denialistiksi. :wink: :wink:
unbiased
Viestit: 1476
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Stratosfäärin vesihöyry

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuva
Vesihöyryä on aika vähän stratosfäärissä. Paine noin 25 km korkeudella 50 mbar ja tiheys noin 50 g/kg, jossa vettä 5ppmv=3 ppmm, joka vastaa 0,00006 g. Maan pinnan lähellä vettä on 10000 kertainen määrä. En löytänyt tietoja veden kastepisteestä stratosfäärin olosuhteissa, jote pilvien muodostuksesta en osaa sanoa. 10 km:n korkeudessa kuitenkin voi olla ohuita pilviä, kuten moni on lentomatkalla havainnut.

Sitten on valaisevia yöpilviä, joita usein näkee Suomessa. Ne heijastavat auringon valoa. Heikko valo näkyy pimeässä.
Vaikka valtaosa valaisevista yöpilvistä esiintyy noin 82 kilometrin korkeudessa, korkeuden vaihteluväli on 75–90 km. Valaisevia yöpilviä nähdään 45–85 leveysasteiden välissä, joskin eniten välillä 55–65°.

Valaisevien yöpilvien paksuus on 0,5–2 km ja ne muistuttavat rakenteeltaan untuvapilviä. Pilvialue voi kattaa jopa miljoona neliökilometriä eli kolmen Suomen pinta-alan verran. Valaisevat yöpilvet ovat hienojakoisen pölyn ympärille tiivistyneitä vesijääkiteitä, pilvien aines on peräisin ehkä meteoreista ja tulivuorenpurkauksista. On myös esitetty sukkulalaukaisujen vaikuttavan niiden esiintymiseen. Valaisevat yöpilvet ovat ilmeisesti melko tuore ilmiö, sillä ensimmäinen maininta niistä on vasta vuodelta 1885, hieman Krakataun purkauksen jälkeen. Valaisevien yöpilvien perimmäistä luonnetta ja syntytapaa ei tunneta tarkkaan sillä ne sijaitsevat ilmakehän osassa, jonka tutkiminen on hyvin hankalaa. On myös arveltu, että valaisevat yöpilvet liittyisivät jollakin tapaa ilmastonmuutokseen[

Nykytutkimuksen(tämä osa tieteestä saa rahaa) tapaan yöpilvetkin voi liittää "jollain tavalla" (ilmastomalleilla) ilmastonmuutokseen.
unbiased
Viestit: 1476
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Stratosfäärin vesihöyry

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kasvihuoneilmiön alkuperäinen peruste:
Maan pinta saa säteilyenergiaa keskimäärin 240 W/m2 ja säteilee mustana kappaleena avaruuteen 390 W/m2. Ero 150 W/m2 korvautuu kasvihuonekaasujen takaisinsäteilynä.

Kun alempana mainittu vesihöyryn siirtämä energia todetaan, kasvihuonekaasujen vaikutukseksi jääkin vain 10 W/m2. Tulee tässä mieleen, prof. Jyrki Kauppinen päätyi laskelmissaan arvioimaan kasvihuonekaasujen vaikutuksen kymmenesosaksi väitetyistä (ilmastofoorumi). Pari arviointia aivan eri perustein päätyy samankaltaiseen tulokseen - ei liene puhdas sattuma.

Kasvihuonekaasuominaisuudet olivat päällimmäisenä. https://www.sciencedaily.com/releases/1 ... 140317.htm
Scientists will discuss the role of water vapor, the most abundant greenhouse gas, at a conference sponsored by the American Geophysical Union in Potomac, Maryland, October 12-15.

Ei sanaakaan siitä, että vesihöyryn saattaminen ilmakehään tarvitsee energiaa ja paljon, 1/3 auringon säteilyenergiasta kuluu veden haihtumiseen. Vettä haihtuu keskimäärin (saman verran kuin sataa) 1000 kg/m2a= 0.032 g/s. Tämä vaatii energiaa 80 J/s = 80 W. Virheellisesti lasketut kasvihuonekaasujen sanotut säteilypakotteet ovat tämän rinnalla marginaalisia.
Tästä höyrystämisenergiasta ei termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan lämpöenergiaa voi palata takaisin maan maan pinnalle, koska maan pinta on korkeammassa lämpötilassa kuin ilmakehän kerrokset, jossa vesihöyry jälleen tiivistyy ja luovuttaa saadun höyrystymisenergiansa. Vesi on siten valtava auringon säteilyenergian siirtäjä maan pinnalta avaruuteen. Veden mitättömätkin haihtumisen muutokset vaikuttavat suuresti alailmakehän lämpötilaan.
Vastaa Viestiin