Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

juakola
Valvoja
Viestit: 482
Liittynyt: 07.02.2010, 02:05:48

Re: Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Viesti Kirjoittaja juakola »

Miten CO2 asettuu meri-ilmakehäjärjestelmään? Se asettuu Henryn lain mukaisesti, eli lämpötilojen määräämään konsentraatiosuhteeseen. Kun vesi lämpenee, se sitoo heikommin hiilidioksidia. Kun ilma lämpenee, käy päin vastoin. Eli kun vesi-ilmakehä lämpenee, ilmakehän CO2-pitoisuus kasvaa. Ja kylmetessä päinvastoin.

Määrällisesti tämä Henryn lain toteutuminen tarkoittaa nykylämpötiloilla sitä, että noin 98% hiilidioksidista on merissä ja 2% ilmakehässä. Eli noin 2% päästämästämme hiilidioksidista jää ilmakehään. Muutaman asteen kymmenyksen lämpeneminen ei juurikaan muuta tätä suhdetta. Itse en usko hiilidioksidi"lätkämailaan", joka on saatu jääkairausnäytteissä. Lehtifossiilimittausten mukaan holoseenin aikanakin on käyty lukuisia kertoja 400ppm lukemissa tai jopa sen yli, ja sopii hyvin näkemykseen jonka mukaan Holoseenin aikana on nähty useita nykyistä lämpimämpiäkin kausia.

Tästä kyisesestä(kin) havainnosta johtuen, CO2 ei voi olla pääasiallinen ilmastodraiveri. Jotta se ei sitä olisi, niin ilmastojärjestelmän täytyy olla säteilypakotteelle negatiivisesti takaisinkytketty. Hiilidioksidi lämmittää ilmastoa, kyllä, mutta ihmisen osuuden vaikutus on niin pieni, että sen pystyy hädin tuskin mittaamaan.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin hiilidioksidipitoisuus jääkairauksista on mitattu jään ilmakuplista. Miten voidaan olla varmoja, että tämä pitoisuus on pysynyt samana vuosituhannet tai edes paljon lyhyempää aikaakaan? Löytyykö tutkimuksia, missä on selvitetty hiilidioksidin imeytymistä jäähän tai lumeen?

Onko olemassa joku Henryn lakiin verrattava laki, joka määrää ilman ja jään välisen CO2-tasapainon? Lisäksi on muistettava se tärkeä seikka, että kovassa paineessa jää muuttuu nesteeksi hyvinkin kylmässä, joten tämä ilmiö voi muuttaa pitoisuuksia hyvinkin rajusti.
juakola
Valvoja
Viestit: 482
Liittynyt: 07.02.2010, 02:05:48

Re: Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Viesti Kirjoittaja juakola »

CO2 on kymmeniä kertoja liukoisampaa kuin ilmakehän muut kaasut. Jääpylväässä vallitsee helvetillinen paine ja lämpötila on reilusti miinuksella. Mitään takeita siitä, että pitoisuudet vastaisivat alkuperäisiä pitoisuuksia, ei ole. Ja jopa CO2 voi nesteytyä noissa olosuhteissa. Nämä jääkairausnäytteet on kuitenkin verrattu nykypitoisuuksiin suoriltaan, sen kummemmin kalibroimatta.
https://www.john-daly.com/zjiceco2.htm
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

juakola kirjoitti:CO2 on kymmeniä kertoja liukoisampaa kuin ilmakehän muut kaasut. Jääpylväässä vallitsee helvetillinen paine ja lämpötila on reilusti miinuksella. Mitään takeita siitä, että pitoisuudet vastaisivat alkuperäisiä pitoisuuksia, ei ole. Ja jopa CO2 voi nesteytyä noissa olosuhteissa. Nämä jääkairausnäytteet on kuitenkin verrattu nykypitoisuuksiin suoriltaan, sen kummemmin kalibroimatta.
https://www.john-daly.com/zjiceco2.htm


Samaa mieltä!
unbiased
Viestit: 1477
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Hiilidioksidipitoisuus seuraa merenpinnan lämpötilaa

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Todisteeksi löytyi kuvakin
Kuva
Tosin uskottavuus on aika vähäinen. Miten meriveden pintalämpötila on mitattu 0,01 asteen tarkkuudella? Laboratoriossa 0,1 asteen tarkkuus reaktioastiassa on lämpötilaa mitatessa jo kovin vaativa tehtävä.
Onko kuvan arvot saatu laskemalla keskiarvo monesta havainnosta vai jollain mallilla, ei ole tietoa.

Hiilidioksidin liukoisuusmuutos vedessä 20 C asteessa on 55 ppm/K, josta 0,3 asteen muutos olisi liukoisuudessa olisi 18 ppm, joka 10 kuutiometrissä vettä olisi 180 g. Ilmakehässä CO2 lisäys 40 ppm vastaa 180 g CO2/m2. Hiilidioksidin liukoisuus riippuu kutakuinkin lineaarisesti paineesta, joten 10 metrin syvyydessä liukenee kaksinkertainen määrä. Siten voi arvella, että ilmakehän pitoisuuden olisi tullut kohota 50% enemmän, 60 ppm. Todennäköisesti merien pintavesi sekoituu syvemmältäkin kuin 10m.

Hiilidioksidipitoisuuteen vaikuttaa kuitenkin moni muukin. Jos kasvillisuus on lisääntynyt, voi nousu jäädä havaituun lukuun 40 ppm. Ilmeiseltä näyttää, ettei ihmisen päästöillä ole vaikutusta ilmakehän CO2 määrään. Luonto on ylivoimainen määräävä tekijä ilmakehän CO2 pitoisuudessa.
Vastaa Viestiin