11000 tiedemiestä julisti ilmastohätätilan

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tronic
Viestit: 351
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

11000 tiedemiestä julisti ilmastohätätilan

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Muistanette Oregon Petitionin, jossa 30000 tutkijaa (9000 PhD:tä) allekirjoitti vetoomuksen sen puolesta ettei ihmisen toiminta aiheuta katastrofaalista ilmaston lämpenemistä? Niin, sen, josta ei medioissa ole ollut halaistua sanaakaan, ja jota on pyritty todistamaan vääräksi sen vuoksi kun listalla oli joku Spice Girlseistä, eivätkä kaikki allekirjoittaneet enää myöhemmin kysyttäessä halunneet antaa hankkeelle tukeaan.

Tällä viikolla *kaikissa* valtamedioissa kerrottiin lähes sanatarkasti sama viesti 11 000 tutkijan julistamasta hätätilasta. Helsingin Sanomat ehti juttuaan hieman paikkailla, mutta Yle ei nyt useamman päivän aikana ole saanut juttuunsa mielekästä oikaisua aikaiseksi.
KAIKKI kannanoton allekirjoittajat eivät suinkaan ole ilmastotieteilijöitä. Mukana on esimerkiksi historioitsijoita, antropologeja, sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden edustajia ja jopa viestintätieteilijöitä tai viestintäosastoilla työskenteleviä.

Allekirjoittaneiden joukossa on myös yli sata nimeä suomalaisista yliopistoista. Heistä iso osa näyttää olevan kansainvälisiä ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen tohtorikoulutettavaksi. Laajasti tunnettuja ilmakehätieteilijöitä listoilla ei Suomesta näy. Allekirjoittaneiden joukossa on paljon muita kuin ilmastotieteilijöitä: muun muassa antropologeja, ekonomisteja, kehitysmaatutkijoita, kansainvälisen politiikan tutkijoita ja luonnontieteellisen museon kuraattori. Tietysti joukossa on myös biologeja, geologeja ja ekologeja sekä silmin nähden useita meribiologeja. Fyysikoita on muutama. Ilmatieteenlaitokselta on ainakin kaksi allekirjoittajaa.
https://www.hs.fi/nyt/art-2000006300662.html

Ylen sivuilla taasen edelleen annetaan kuva 11 000 ilmastotutkijasta. Jäätikkökatoa on oikaisussa korjattu 10 kertaa pienemmäksi, mutta edelleenkään artikkelissa ei tuoda mitenkään esille lähteen epäluotettavuutta tai edes korjata ilmeisiä asiavirheitä. Tiettävästi tästä on tekeillä ainakin yksi kantelu JSN:lle, mikä tietystikään ei johda mihinkään.

Ylen jutun kirjoittanut toimittaja on vihreä kunnallispoliitikko. Allekirjoitusprojekti on läheisissä väleissä Extinction Rebellionin kanssa ja ensimmäisen allekirjoituksen kerrotaan olleen Greta Thunbergin julkisuuteen nostaneesta PR-toimistosta. Ilmastotutkijat näyttävät jättäyneen koko projektin ulkopuolelle, ja ovat sen sijaan kritisoineet liian alarmistista retoriikkaa ja nelisivuiseen lausumaan liittyviä graafeja. Vaikka julkaisu on pyritty esittämään tieteellisenä, on teksti puhtaasti poliittista retoriikkaa ilman tiedettä. Alkuperäinen julkaisu tapahtui vertaisarviointiprosessin sijaan "viewpoints"-palstalla.

Allekirjoitusprojektin taustoja on selvitetty mm. https://twitter.com/ilmastoblogi ja allekirjoittajia https://www.youtube.com/watch?v=Vs3ZPGLPiss

Kansainvälisiä medioita googlatessa ilmenee, etteivät nekään ole juuri muutoksia alkuperäiseen viestiin tehneet, saati virheitään oikaisseet. Muutamat ovat Hesarin tapaan julkaisseet uuden jutun vetoomuksen tekijöiden ilmoituksesta, jonka mukaan vääriä allekirjoituksia (mm. Mikki Hiiri ja Dumpledore) olisi ollut vain 34 kappaletta, ja ne on nyt poistettu.