Ilmastodataa ja graafeja IlmasTOSI-sivulla

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Carbonautti
Viestit: 1083
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Ilmastodataa ja graafeja IlmasTOSI-sivulla

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Simo Ruoho kirjoitti: Tervetuloa kurkistamaan ja lataamaan dataa globaalin ilmakehän, Suomen yläpuolisen ilmakehän, ja Suomen maanpinnan yläpuolisen (2m korkeudella, esimerkkikuva alla) lämpötilakehityksestä päivitetyillä graafeilla. Kun kuljetat hiiren osoitinta graafien päällä, näet aina haluamasi kuukauden arvot. https://ilmastosi.fi - Ilmastosi Nyt -palvelu

Palvelun kehittämiseksi, ehdotukset ja kommentit tervetulleita. Pyrkimys on päivittää uudet tulokset kerran kuukaudessa, mutta vähintään 3kk välein (vuodenajoittain). Tuorein päivitys on heinäkuulle 2022 saakka. Kiitos jos tiedotatte uudesta palvelusta muillakin foorumeilla.
Linkki:
https://ilmastosi.fi/?page_id=636
unbiased
Viestit: 1633
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ilmastodataa ja graafeja IlmasTOSI-sivulla

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Mielenkiintoisia taulukoita katsella lämpötilahavaintoja. Aivan selvä trendi on ollut 1980 alkaen, lämpötilat kohoavat. Mutta tämä on vain mielenkiintoista vailla fysikaalista merkitystä.

Olisi tarpeellista havaita ilmakehän energiamäärien muutosta. On selvää, että lämpöenergia ( ilmamolekyylien liike-energia, jota mittarit havaitsevat) on lisääntynyt. Yksinkertaisesti voi tästä päätellä, että maapallon ilmakehän lämpöenergia on kohonnut.
Maapallon saamaa ja taltiomaa auringosta tullutta lämpöenergiaa on kuitenkin myös monessa muussa muodossa johtuen maapallon suuresta vesimäärästä. Lämpöenergiaa on suuret määrät veden olomuodon muutoksissa. Joidenkin olettamusten mukaan, jos ilmakehän sisältämä vesi putoisi (sataisi) maan pinnalle, pinta peittyisi 25 millimetrin vesikerroksella. Vettä olisi neliömetrillä 25 litraa ja sen tiivistyessä ilmakehässä lämpöenergiaa olisi vapautunut ilmaan noin 60 megajoulea. Tämä olisi kohottanut ilman lämpötilaa noin 6 astetta riippuen siitä millä korkeudella lämpöenergia vapautuisi.
Kuvasta näkyykin Suomen kohdalla suuri poikkeus, lokakuussa 1987 keskilämpötila on ollut +4 astetta 2-5 km korkeudella ja 2 metrin korkeudella vain 1,3 astetta. (Jos 2 metrin korkeudella lämpötila ilmakehäsä on 1,3 astetta, lämpötilan keskiarvo 2- 5 kilometrin korkeudella on parikymmenta astetta pakkasen puolella.) Keskiarvoissa voi olla kummallisia poikkeuksia, joka tietenkin johtuu siitä, ettei lämpötilojen keskiarvolla ole fysikaalista merkitystä, jollei muita vaikuttavia tekijöitä oteta huomioon. (Sama koskee painemittauksia. Auton renkaitten keskiarvopaine voi olla 2 baria, vaikka yksi rengas olisi tyhjä ja auto ajokelvoton.)
Merkitystä on myös meriveden lämpötilalla. Ilman lämpökapasiteetti on luokkaa 10 MJ/m² ja joka vastaa meriveden 2,4 kuution lämpökapasiteettia.
On siten mahdotonta saada selville, mikä on ilman lämpötilojen ja niiden keskiarvon vaihtelun syynä.
Vastaa Viestiin