CERN Experiment Confirms Cosmic Rays Influence Cloud Seeds

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Lorentz3
Viestit: 1884
Liittynyt: 23.12.2009, 13:55:45

Re: CERN Experiment Confirms Cosmic Rays Influence Cloud See

Viesti Kirjoittaja Lorentz3 »

BorisW kirjoitti:
Tapsa kirjoitti:Ilmastomuutokset voivat todellakin olla nopeita, kuten sanoit, toisin kuin eräs geologi väitti äsken telkkarisa.

Jos geologilla viittaat viime viikkoisessa Huippuvuoriohjelmassa esiintyneeseen ympäristögeologian professoria Veli-Pekka Saloseen, niin itsekin hämmästyin tämän "ajattelijan" outoon väitteeseen. Minun pitäisi ottaa häneen yhteys ja puhua järkeä, jahka mökkeilyltä tokenen.

Tutustu ensin historiallisiin nopeisiin ilmastonmuutoksiin:

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... nger_Dryas
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... rich_event
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... year_event
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... d_Reversal
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: CERN Experiment Confirms Cosmic Rays Influence Cloud See

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Lorentz3 kirjoitti:
BorisW kirjoitti:
Tapsa kirjoitti:Ilmastomuutokset voivat todellakin olla nopeita, kuten sanoit, toisin kuin eräs geologi väitti äsken telkkarisa.

Jos geologilla viittaat viime viikkoisessa Huippuvuoriohjelmassa esiintyneeseen ympäristögeologian professoria Veli-Pekka Saloseen, niin itsekin hämmästyin tämän "ajattelijan" outoon väitteeseen. Minun pitäisi ottaa häneen yhteys ja puhua järkeä, jahka mökkeilyltä tokenen.

Tutustu ensin historiallisiin nopeisiin ilmastonmuutoksiin:

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... nger_Dryas
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... rich_event
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... year_event
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... d_Reversal


Mikähän mahtaisi olla keino selvittää vaikka 10 asteen nousu sadassa vuodessa, jos seuraavassa tultaisiin saman verran alas? Taitaisi hukkua kohinaan miljoonien vuosien jälkeen.

Lunkka kyllä kirjoitti jääkausina tapahtuneen usean asteen muutoksia kymmenessä vuodessa, mutta muistaakseni ei kertonut miten ne on todennettu. Noista Wikin käyristä taitaa olla mahdoton lukea todellisia muutosnopeuksia, liian epätarkat asteikot.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: CERN Experiment Confirms Cosmic Rays Influence Cloud See

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Sain vihdoin katsottua tallentamani TV2:n dokumentin, jossa mainitsemani ympäristögeologian professor Veli-Pekka Salonen puhuu vastoin parempaa tietoaan, vai?

Seuraavassa kooste dokumentin kyseenalaisesta sanomasta:

YLE TV2:ssa 11.9.2011 esitettiin antoisa dokumentti Autiomaa, jossa kuvattiin Huippuvuorten maisemia ja pienen suomalaisen geologiretkikunnan työskentelyä. Siinä kerrottiin ennen kaikkea retkikunnan johtajan, Helsingin Yliopiston ympäristögeologian professorin, Veli-Pekka Salosen mietteistä geologiasta ja maailman menosta.

Näissä mietteissään hän näköjään luopui kriittisen tiedemiehen roolistaan ja eksyi maalaamaan uhkakuvia ilmastonmuutoksesta, tavalla johon vain eräät poliitikot ovat kyenneet. Esimerkiksi Tony Blair Englannin pääministerinä toimiessaan julisti suureen ääneen, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on suurempi uhka kuin terrorismi aikana jolloin terroristien teot aiheuttivat maailman laajuista pelkoa.

V-P Salonen mietiskeli filmin loppupuolella suurin piirtein seuraavia: “Geologit usein sanoo, että geologinen historia on täynnä suurempia ilmastonmuutoksia kuin tänään, mutta mikään ilmastonmuutos ei ole näin nopea. Nyt me puhutaan kymmenen tai sadan vuoden aikaskaalassa tapahtuvasta muutoksesta, joka on samaa luokkaa joka luonnossa tapahtui 10000-100000 vuoden aikaskaalassa. Ollaan tuhatkertaistettu muutoksen nopeutta.”

Tällaisen mielipiteen esittäminen osoittaa harkinnan puutetta tai suunnatonta halua shokeerata kuulijoita. Todellisuudessa (IPCC:n raportit) maapallon tilastoitu lämpeneminen on ollut teollistumisesta lähtien vajaa yksi (1) aste ja tästäkin osa voidaan kirjata sääasemien siirroista johtuviksi (kaupunkisaareke-efekti). Geologina Salosen olisi pitänyt olla tietoinen jääkauteen liittyvistä nopeammista ja suuremmista lämpötilamuutoksista.

Salonen jatkaa: “Jos mennään toiseen suuntaan, niin tämä ilmastonmuutos vastaa meteoriitti-iskun aiheuttamaa muutosta. Se [nykyinen ilmastonmuutos] on lähempänä sitä [meteoriitti-iskua] kuin luonnollista ilmastonmuutosta.”

Historiallisena aikana suurimpiin kuulunut Tunguskan meteoriitti tai komeetta iskeytyessään v. 1908 maahan Siperiassa aiheutti metsän tuhoutumista muutaman kymmenen kilometrin säteellä iskukohdasta. Mitään pysyvämpää vaikutusta sillä ei ollut. Sen sijaan monet “luonnolliset” tulivuorten purkaukset ovat jättäneet jopa usean vuoden kestäneet vaikutukset, kuten Tamboran purkaus 1815 jota seurasi “vuosi ilman kesää”, esim. <http://www.dandantheweatherman.com/Bereklauw/yearnosummer.html> .

Salonen jatkaa: “Mun mielestä on ihan tyhmää verrata nykyistä ilmastonmuutosta geologisiin muutoksiin. Jos sitä halutaan verrata niin sitä pitäisi verrata tällaiseen katastrofiin kuten meteoriitti-iskusta tai ydinsodasta tai vastaavasta ja siinä mielessä kysymys on sellaisesta arvaamattomasta, inhottavasta kokeilusta jonka todistajaksi meidät kaikki on pantu.”

Ihmettelen millä Salonen perustelee uskoaan, että meneillä oleva vähäinen lämpeneminen olisi katastrofaalista. Vielä kauheampaa on verrata sitä ydinsotaan. Eikö hän näe nykyistä alle asteen lämpenemistä vain luonnollisena toipumisena Pienen jääkauden surkeista olosuhteista, kuten monet muut geologit. Nykyinen lämpeneminen kun ei juurikaan poikkea keskiajan lämpökaudesta.

Voisin ehkä jossain määrin ymmärtää Salosen näkemyksiä, jos nykyisen pelotteludoktriinin taustalla olevat ilmastomallit pystyisivät selittämään menneiden aikojen tunnettuja ilmastonmuutoksia, mutta siihen ne eivät ainakaan vielä kykene. Pienenä lievennyksenä Saloselle toteaisin lopuksi, että toki ihminen muuttaa ilmastoa, mutta tämä koskee lähinnä paikallisia tai alueellisia maankäytöstä johtuvia muutoksia. Maapallon väestömäärän kasvulle ei kukaan tunnu mahtavan mitään paitsi ehkä naisten koulutuksen lisäämisen kautta.
ceeooko-oktiedettä
Viestit: 209
Liittynyt: 02.12.2010, 00:16:20

Re: CERN Experiment Confirms Cosmic Rays Influence Cloud See

Viesti Kirjoittaja ceeooko-oktiedettä »

No voihan pahus, nyt vasta tajusin kontekstin liittyen tähän ilmatieteen laitoksen uutisointiin ja CERN CLOUD kokeen välillä,
tämähän vahvisti CLOUD kokeilun tulokset, eli kosmisten säteiden merkittävän vaikutuksen aerosoliepartikkelin syntyyn ja KASVUUN jo ennen itse CLOUD kokeen tulosten julkistamista, CLOUD tuloksethan eivät itsessään tätä KASVUvahvistusta tee.

Anteeksi, mutta on ns. "hätävarjeluna" pakko kopsata kokonaan, koska kyseinen uutinen on ITL vanhassa ja poistumassa olevassa uutisosiossa ja veronmaksajina omistamme täyden käyttöoikeuden kyseiseen tekstiin.

http://legacy.fmi.fi/uutiset/index.html ... 80529.html

"Ilmakehän pienhiukkasten syntymisestä uutta tietoa: rikkihappomysteeri ratkaistu
4.3.2010

Suurin epävarmuus ilmastonmuutostutkimuksessa ja -ennusteissa liittyy tällä hetkellä ilmakehän pienhiukkasiin. Merkittävä osa tästä on aerosolihiukkasten syntymisen ymmärtäminen. Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat selvittäneet rikkihapon olevan tärkein pienhiukkasten syntymiseen vaikuttava aine. Tutkimustulokset julkaistaan 5. maaliskuuta ilmestyvässä Science-lehdessä.

Eräs merkittävimmistä pienhiukkaslähteistä on niiden muodostuminen ilmakehässä kaasu-hiukkas -muuntuman seurauksena. Yleisesti tiedetään, että hiukkasten syntyyn liittyvät rikkihappomolekyylit. Kuitenkaan rikkihapon osuutta hiukkasmuodostukseen ei ole laboratoriokokein pystytty osoittamaan, vaan erilaiset laboratoriomittaukset ovat antaneet pääsääntöisesti yli miljoonakertaisesti liian pieniä muodostumisnopeuksia. Tätä ns. rikkihappomysteeriä on yritetty ratkaista useilla eri tavoilla. Nyt Helsingin yliopiston tutkijoiden johtama kansainvälinen ryhmä on ratkaissut tämän mysteerin ja samalla todistanut, että rikkihappo on tärkein ilmakehän uusien hiukkasten syntymiseen vaikuttava aine.
Tutkimus tehtiin käyttäen kahta eri virtauskammiota, joista toinen on Ilmatieteen laitoksen kammio. Avain mysteerin ratkaisemiseen on ollut se, että juuri syntyneet hiukkaset mitattiin uudella Helsingin yliopistossa kehitetyllä hiukkaslaskurilla, joka pystyy mittamaan yli kaksi kertaa pienempiä aerosolihiukkasia kuin aiemmat hiukkaslaskurit. Tällä uudella laitteella pystytään mittamaan juuri syntyneiden hiukkasten lukumäärä ja lukumäärän vaihtelu. Varhaisemmilla laitteilla tätä ei pystytty tekemään, vaan hiukkasten piti ensin kasvaa massaltaan jopa yli kymmenkertaiseksi. Tähän tarvittava kasvuaika pienillä rikkihappopitoisuuksilla on useissa vanhoissa mittauksissa ollut liian pitkä todellisen muodostumisnopeuden havaitsemiseksi.

Tutkimuksessa on myös ensimmäistä kertaa pystytty laboratorio-oloissa toistamaan ilmakehässä havaitut hiukkasten syntynopeudet ilmakehässä havaituilla rikkihappopitoisuuksilla. Ilmakehän rikkihappopitoisuudet ovat tyypillisesti miljoonasta kymmeneen miljoonaan molekyyliin kuutiosenttimetrissä. Tämä on alle tuhannesmiljardisosa ilmakehän molekyylien kokonaislukumäärästä. Rikkihappopitoisuudet mitattiin kemialliseen ionisaatioon perustuvalla massaspektrometrilla.

Aerosolit vaikuttavat Maan säteilytasapainoon suoraan heijastamalla ja absorboimalla auringon valoa sekä toimimalla pilvien tiivistymisytiminä. Toisin kuin kasvihuonekaasuilla, ilmakehän pienhiukkasilla oletetaan olevan globaalia ilmastoa viilentävä vaikutus. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeimmät pienhiukkasten ominaisuudet ovat hiukkasten koko, lukumäärä, kemiallinen koostumus ja optiset ominaisuudet, sekä näiden ominaisuuksien ajallinen ja paikallinen vaihtelu. Ilmakehässä olevat hiukkaset voivat olla ihmisen toiminnan, kuten polttamisen, sinne tuottamia. Myös kasvillisuuden tuottamat höyryt osallistuvat pienhiukkasten syntyyn."


Lisätietoja:
Ilmatieteen laitos:
Tutkija Antti Hyvärinen, p. (09) 1929 5444, antti.hyvarinen@fmi.fi
Helsingin yliopisto:
Tutkija Mikko Sipilä, p. 040 709 3103, mikko.sipila@helsinki.fi
Professori Markku Kulmala, p. 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi

Science, The Role of Sulphuric Acid in Atmospheric Nucleation:
Mikko Sipilä, Torsten Berndt, Tuukka Petäjä, David Brus, Joonas Vanhanen, Frank Stratmann, Johanna Patokoski, Roy L. Mauldin III, Antti-Pekka Hyvärinen, Heikki Lihavainen, Markku Kulmala (2010)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/rss.xml.
Vastaa Viestiin