Tämän pahemmin ei voi olla ilmastopolitiikan hypnotisoima. (Tarkoittaa sitä, että näkösektori kriittiselle ilmastopolitiikan puolen havainnoille on kadonnut.)Ilmastonmuutos etenee, kuten kuluneen kesän dramaattiset uutiskuvat ovat meille todistaneet. Metsät palavat, joet kuivuvat, lämpöennätykset rikkoutuvat. Ilmastonmuutos ei ole kaukana tulevaisuudessa tai kaukana muilla mantereilla, vaan tässä ja nyt, myös meillä Euroopassa. Kun samaan aikaan myös luontokato syvenee, koko ekosysteemimme kriisiytyy yhä pahemmin.
Viis kansalaisten hyvinvoinnista, jos vain noudatetaan Yhdysvaltojen luomaa ilmastopolitiikkaa. (Ilmastotutkimus, johon ilmastopolitiikka perustuu, on ollut pääsosin yhdysvaltojen rahoittamaa. Vasta nyt se on siellä läpäissyt valtion politiikkaa jossain määrin. Edellisten presidenttien kausilla mitään ilmastopoliittisia sopimuksia ei ratifioitu.)On syytä varoa keinotekoisia kärjistyksiä. Edes edessä olevan energiakriisin aikana emme saisi asettaa taloutta ja luontoa vastakkain. Meidän on kyettävä huolehtimaan molemmista.
Varmasti onkin merkittävä käänne. Suomi on pysynyt sotimatta omilla rajoillaan kohta 80 vuotta. Nyt olemme menneet liittoon, jonka en tiedä joutuneen puolustamaan sotilaallisesti yhdenkään valtion itsenäisyyttä. (Voi olla väärässäkin, kun tiedot ovat rajoitettuja. On kuitenkin hyvä piirre Naton historiassa. ) Nato on kuitenkin suorittanut sotilasoperaatioita monessa maassa (21 tapausta) ratkoakseen siellä sisäpolitiikan kysymyksiä. Suomikin on ollut mukana isäntämaasopimuksin ainakin Afganistanissa.Nato-jäsenyys on kiistatta merkittävä käännekohta Suomen poliittisessa historiassa. Puolustusliittona Nato ei ole luonteeltaan yksinomaan sotilaallinen, vaan vahvasti myös poliittinen liittokunta. Mutta ei sen merkitystä pidä ylikorostaakaan. Suomen Nato-politiikasta tulee osa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Ei sen enempää.
Nyt Venäjä on alkanut sotilasoperaation tai sodan (jos niin haluaa tässä yhteydessä sanoa) Ukrainassa avustaakseen Donbassin alueen venäläisiä separatisteja, jotka perustivat omia valtioita 2014 ja ovat siitä saakka olleet sisällisodassa, jossa uhreja on ollut 15000.
Tämä ei ole ilmastopolitiikkaa, mutta siinä on samaa massahypnotismia, mitä ilmenee ilmastopolitiikassa. Näköala ja havaintokyky on rajoittunutta. Nähdään asiasta vain yksi puoli, toinen puoli on nurkan takana, ja siellä näkyvistä tiedoista kertominen on miltei rikollista. Mielipiteitten massamuodostusta voi esiintyä molemmissa suurvalloissa, joille omat poliittiset tavoitteet on asetettu turvallisuuden perustaksi.