Sivu 1/1

Ilmastonmuutos ja politiikka

Lähetetty: 10.01.2020, 09:47:14
Kirjoittaja unbiased
Halla-aho kirjoitti:Useimmissa maissa metsät palavat hallitsemattomasti siksi, että niitä ei hoideta harvennushakkuilla, eikä niissä ole metsätaloutta palvelevaa metsätieverkostoa estämässä palojen leviämistä. Suomessa juuri metsätalous on käytännössä lopettanut metsäpalot.
Ohisalo kirjoitti:Jussi Halla-Aho kyseenalaisti eilisessä Facebook-päivityksessään Australian historiallisen laajojen metsäpalojen yhteyden kuivuutta aiheuttavaan ilmastonmuutokseen.
Anderson kirjoitti:Australian metsäpalot ovat pelottava ikkuna maailmaan, jossa ilmastonmuutos voimistaa luonnonilmiöitä ja tekee niistä aiempaa arvaamattomampia.
Vallassa olevat puolustelevat ilmastonmuutosta eli ilmaston 1 asteen lämpenemistä. Sillä ei todellakaan voi olla merkitystä metsäpalojen syttymiseneen. Ilmastonlämpeneminen ei alenna puun syttymislämötilaa, joka on 180-300 astetta. Ohisalo lienee oikeassa siinä, että kuivuus lisää metsäpalojen leviämistä ja vaikeutta sammuttaa. Kuivuus ei johdu ilmaston lämpenemisestä, vaan lämpeneminen johtuu päin vastoin kuivuudesta. Kuivuus taas johtuu metsien vähenemisestä, josta johtuu haihtumisen väheneminen. Haihtumiseen tarvittava energia taas alentaa ilman lämpöenergiaa, joka alentaa lämpötilaa.
Opposition Halla-ahon kommentti on sekin politiikkaa. Oikean syyn Suomen metsäpalojen vähenemiseen voi lukea tästä
Suomessa Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen, kun metsän karikkeen arvioidaan olevan kovin kuivaa. Karikkeen kuivuutta arvioidaan mallilla, joka ottaa huomioon sademäärän ja haihtumisen, jota arvioidaan lämpötilan, tuulen ja auringonpaisteen avulla. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty. Heti lumen sulamisen jälkeen metsäpalot ovat epätodennäköisiä, mutta maasto voi olla niin kuivaa että annetaan ruohikkopalovaroitus.
Suomessa metsäpalojen valvonta on kehittynyttä, joten suuret metsäpalot ovat harventuneet. Tiedot loytyvät hitaallekin 10 minuutissa internetistä.
2003 havaittiin Suomessa 1 734 metsäpaloa, jossa keskimäärin paloi 0,4 hehtaaria suurimman palon ollessa 105 hehtaaria.
Suurin osa paloista syttyy huolimattomasta tulen käsittelystä. Siksi Austraaliassa on kai yli 200 syytettyä nykyisistä metsäpaloista. Yksi syy kuivilla alueilla on muovipullon heittämien luontoon. Sopiva vesimäärä pullossa ja sopivalta suunnalta aurinko voi aiheuttaa riittänvän lömpötilan syttymiseen. Vesipullo toimii polttolasina. Tätä muoviroskaa on Espanjan vähäisissä metsissä riittävästi. Ehkä myös Ausraliassa? Aurinko voi lämmittää roskan liki 90 asteeseen, joten säteilyintensiteettiä ei tarvitse suuresti lisätä.